forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: Wildstar w 25 Kwiecień 2019, 20:32:33
-
Dobry wieczór wszystkim. :szampan: Chcę kupić ekspres z "bajerami". Mam na myśli z regulacją temperatury i profilowanym ciśnieniem, który umożliwi mi wykrzesanie jak najlepszego smaku robiąc espresso.
Interesują mnie dwa aspekty:
1/ Preinfuzja, jako wstępne namaczanie. Jej wpływ na smak wynikający z zastosowania różnej ilości g w sitko i jeszcze jej wpływ na smak podczas zmiany temperatury zaparzania która może być ściśle związana z przepływem ml. wody przez zmielone ziarno.
2/ Zmiana ciśnienia pod koniec ekstrakcji, np. z 9 na 6 bar. Jakie powinno przynieść to korzyści lub straty w smaku espresso na przykładzie zastosowania różnych stopni palenia ziarna.
Docelowo chciałbym kupić Dosatrona. :szampan:
-
Watek do powitań mamy gdzie indziej ;). Jeśli Cię dobrze zrozumiałem, masz na myśli ekspres "gastronomiczny". Moje ekspresy z profilowaniem ciśnienia są niewielkie, ale działają fantastycznie. Jeden w zasadzie zawsze daje espresso doskonałe, kremowe, gęste --> Kazak Rota. To profilowanie ciśnienia jest tutaj bardzo namacalne. Myślę, że żaden gastro-ekspres nie ma aż takiej funkcjonalności w tej dziedzinie...
-
A ja myślę że nie należy karmić...
-
A ja myślę że nie należy karmić...
...Tediego?
-
Watek do powitań mamy gdzie indziej ;). Jeśli Cię dobrze zrozumiałem, masz na myśli ekspres "gastronomiczny". Moje ekspresy z profilowaniem ciśnienia są niewielkie, ale działają fantastycznie. Jeden w zasadzie zawsze daje espresso doskonałe, kremowe, gęste --> Kazak Rota. To profilowanie ciśnienia jest tutaj bardzo namacalne. Myślę, że żaden gastro-ekspres nie ma aż takiej funkcjonalności w tej dziedzinie...
W gastro ekspresie profilowane cisnienie kosztowało mnie w porywach 150 zł. Działa doskonale.
Co do tematu, temat jest o wpływie zmian ciśnienia (przepływ wody) jak i temperatury podczas ekstrakcji kontra uzyskany smak.
Prościej, jak manewrować ciśnieniem, żeby przynosiło lepszy smak espresso niwelując nadmierną goryczkę jak i kwasowość.
-
A tam zaraz gastronomiczne. Lelit PL162 Bianca np za pół ceny LM Linea Mini.