forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: Wildstar w 25 Kwiecień 2019, 20:32:33

Tytuł: Fachowa porada potrzebna od zaraz, przez zakupem docelowego ekspresu.
Wiadomość wysłana przez: Wildstar w 25 Kwiecień 2019, 20:32:33
Dobry wieczór wszystkim.  :szampan:  Chcę kupić ekspres z "bajerami". Mam na myśli z regulacją temperatury i profilowanym ciśnieniem, który umożliwi mi wykrzesanie jak najlepszego smaku robiąc espresso.
Interesują mnie dwa aspekty:
1/ Preinfuzja, jako wstępne namaczanie. Jej wpływ na smak wynikający z zastosowania różnej ilości g w sitko i jeszcze jej wpływ na smak podczas zmiany  temperatury zaparzania która może być ściśle związana z przepływem ml. wody  przez zmielone ziarno.
2/ Zmiana ciśnienia pod koniec ekstrakcji, np. z 9 na 6 bar. Jakie powinno przynieść to korzyści lub straty w smaku espresso na przykładzie zastosowania różnych stopni palenia ziarna.

Docelowo chciałbym kupić Dosatrona.   :szampan:
Tytuł: Odp: Fachowa porada potrzebna od zaraz, przez zakupem docelowego ekspresu.
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 25 Kwiecień 2019, 20:43:41
Watek do powitań mamy gdzie indziej ;). Jeśli Cię dobrze zrozumiałem, masz na myśli ekspres "gastronomiczny". Moje ekspresy z profilowaniem ciśnienia są niewielkie, ale działają fantastycznie. Jeden w zasadzie zawsze daje espresso doskonałe, kremowe, gęste --> Kazak Rota. To profilowanie ciśnienia jest tutaj bardzo namacalne. Myślę, że żaden gastro-ekspres nie ma aż takiej funkcjonalności w tej dziedzinie...
Tytuł: Odp: Fachowa porada potrzebna od zaraz, przez zakupem docelowego ekspresu.
Wiadomość wysłana przez: yo w 25 Kwiecień 2019, 20:51:13
A ja myślę że nie należy karmić...
Tytuł: Odp: Fachowa porada potrzebna od zaraz, przez zakupem docelowego ekspresu.
Wiadomość wysłana przez: piomic w 25 Kwiecień 2019, 21:46:19
A ja myślę że nie należy karmić...
...Tediego?
Tytuł: Odp: Fachowa porada potrzebna od zaraz, przez zakupem docelowego ekspresu.
Wiadomość wysłana przez: Wildstar w 25 Kwiecień 2019, 23:05:04
Watek do powitań mamy gdzie indziej ;). Jeśli Cię dobrze zrozumiałem, masz na myśli ekspres "gastronomiczny". Moje ekspresy z profilowaniem ciśnienia są niewielkie, ale działają fantastycznie. Jeden w zasadzie zawsze daje espresso doskonałe, kremowe, gęste --> Kazak Rota. To profilowanie ciśnienia jest tutaj bardzo namacalne. Myślę, że żaden gastro-ekspres nie ma aż takiej funkcjonalności w tej dziedzinie...

 W gastro ekspresie profilowane cisnienie kosztowało mnie w porywach 150 zł. Działa doskonale.
Co do tematu, temat jest o wpływie zmian ciśnienia (przepływ wody) jak i temperatury podczas ekstrakcji kontra uzyskany smak.
Prościej, jak manewrować ciśnieniem, żeby przynosiło lepszy smak espresso niwelując nadmierną goryczkę jak i kwasowość.
Tytuł: Odp: Fachowa porada potrzebna od zaraz, przez zakupem docelowego ekspresu.
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 26 Kwiecień 2019, 08:26:15
A tam zaraz gastronomiczne. Lelit PL162 Bianca np za pół ceny LM Linea Mini.