@Antonio Ty masz kawy pod dostatkiem więc taki gastro młyn z większą retencją może i Ci się sprawdza
W warunkach domowych to jednak są spore straty kawy.
Bardzo uproszczone obliczenia dla 1kg ziaren.
Założenia:
- ustawienie przemiału na cały kilogram zajmuje zrobienie 3 szotów (bardzo optymistycznie)
- 3 kawy dziennie (rano, poludnie, popoludnie)
Młyn gastro:
- ustawienie przemiału: 3 szoty po 18g, i 2 x 2 porcje przemielone po zmianach przemiału, co daje 126g
- 3 espresso dziennie: przed każym szotem przemielenie ok 5g + porcja właściwa 18g, co daje sumarycznie 69g na dzień
- paczka wystarcza na: 38 espresso, lub 12 dni
Młyn SD:
- ustawienie przemiału: 3 szoty po 18g, co daje 54g
- 3 espresso dziennie: 18g na espresso, dziennie 54g
- paczka wystarcza na: 52 espresso, lub 17 dni
Jeśli zsumujemy zużycie kawy na rok (takie same założenia, 3 kawy dziennie oraz regulacja przemiału co 1kg kawy)
- młyn gastro: 30,4 kg kawy
- młyn SD: 21,5 kg kawy
Różnica 9kg! Czy to dużo czy mało, to jest personalne, i zależy jakie ziarna najczęściej mielimy.
A jeśli ktoś dopiero zaczyna przygodę z espresso, lub często zmienia ziarna, to różnice będą jeszcze większe.