Single dosing to przyszłość speciality espresso
W kawiarni, pozwala na jednym młynku operować różnymi kawami. Fajny przykład warszawskie forum. Mają zawsze w ofercie 3 single, które mielą na EK43 właśnie jako SD. Ziarenka już zważone, na kartce zapisane ustawienia EK43. Do tego 3 grupowy ekspres, każdy z możliwością nastawienia innej temperatury. I blend pod kawy mleczne, mielony z klasycznego młynka z dozerem.
Cztery rodzaje espresso, dwa młynki tylko. Dodatkowo EK43 mieli wszystko pod przelew.
W domu, też to jest fajna opcja. Zamiast kg paczki, kupujemy sobie 4 x 250g, i za każdym razem inna
w młynku. Bez retencji, bez problemów.
Trochę przykładów mamy, do domu Niche Zero, Monolith Flat/Conical, Mola-e, EG-1 i trochę ręcznych.
Do kawiarni EK4, teraz pewnie zaraz EK43S czy właśnie Caedo. Czy bardzo innowacyjny? Na Włochów pewnie tak, ale jak zerkniemy na zdjęcia, to już od paru ładnych lat takie młynki są. Tym niemniej super, czym tego więcej, tym dla nas lepiej.
A ja czekam na to, nowy Titus, z żarnami SSP EK43: