forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Młynki => Wątek zaczęty przez: PiotrekBM w 05 Kwiecień 2018, 13:27:40
-
Ktoś mierzył retencje w ww młynku.
Żeby była jasność retencja to cała ta kawa która zalegnie w komorze mielenia, wylocie czy w otworach na śruby w żarnach.A nawet między nacięciami w żarnach.
Zmierzę dzisiaj retencje w Dittingu KE 640=Mahlkonigu K30 i dla przykładu podam.
Interesuje mnie pomiar na całkiem czystym młynku (rozkręconym , odkurzonym i ponownie złożonym młynku)
Dla przykładu:
retencja Kinu M47 ( wyczyszczonego i zlożonego ) to 0,2 g ( 16 gram kawy wsypane, uzysk 15,8 g). bez żadnego przedmuchiwania gruszką młynka, co najwyżej zgarnięcie zmielonej kawy ze spodu żarna w M47).
-
Moze w poniedziałek sprawdzę, ale musze wpierw wyczyścić EK. Obstawiam okolice 5-7 gramów.
Przy normalnym użytkowaniu 0,0-0,5 grama
Ps. Na jakim ustawieniu? Espresso czy filter, bo to chyba ma dosc duże znaczenie ;)
-
Mogę też sprawdzić dla Mahlkoniga Tanzania jak chcecie. Producent podaje bodajże 1 gram. Nie sprawdzałem tego ale przy chwili wolnej mogę zobaczyć.
Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka
-
Moze w poniedziałek sprawdzę, ale musze wpierw wyczyścić EK. Obstawiam okolice 5-7 gramów.
Przy normalnym użytkowaniu 0,0-0,5 grama
Ps. Na jakim ustawieniu? Espresso czy filter, bo to chyba ma dosc duże znaczenie ;)
Ja w swoim sprawdzę na ustawieniu pod espresso. I na takim Ciebie też poproszę zebyś sprawdził .
W K30/ KE 640 jest skala z bardzo dokładnym ustawieniem, gdybym chciał zmielić pod przelewy musiałbym zdjąć "górę" i przestawić piersień na inny zakres bo skali by brakło. ;)
Ten młyn z założenia miał być tylko do espresso i tu mieli bardzo dobrze.
Bardzo szybko , cicho, tylko .... ta retencja nie jest bliska zero i to jego jedyna wada.
Do SD sie nie nie bardzo nadaje.
-
Ditting KE640 Vario = Mahlkonig K30 Vario
Młynek wyczyszczony z kawy (rozłożony, odkurzona komora mielenia, wyjęte i wyczyszczone pędzelkiem żarna, wyczyszczony i odkurzony wylot, ponownie złożony w całość )
Po zmieleniu żarna pracowały kilka sekund dłużej, żeby resztki zmielonej kawy wyleciały.
Bez żadnego podnoszenia, szturchania czy pukania młynka.
Bez przedmuchiwania gruszką od góry.
Wsypałem do pustego hoppera 16,0 g wyleciało 13,4 g zmielonej kawy.
Retencja 2,6 g
-
jak masz czas możesz jeszcze zrobić ten test kilka razy zapisując wyniki. I na koniec rozebrać i zważyć to co było w młynku. Niektóre młynki zbierają kawę dłużej niż 1 przemiał.
-
jak masz czas możesz jeszcze zrobić ten test kilka razy zapisując wyniki. I na koniec rozebrać i zważyć to co było w młynku. Niektóre młynki zbierają kawę dłużej niż 1 przemiał.
Zdaje sobie z tego sprawę, dlatego właśnie chcę kupić dodatkowo młyn SD.
Im mniej w sobie magazynuje kawy tym lepiej.
Póki co Kinu mi służy za SD.
Teoretycznie gdyby juz wszystkie "zakamarki " młyna były wypełnione kawą to przy kolejnym ( drugim i następnym ) wsypaniu 16 g powinno te 16 g zmielonej kawy wylecieć, tak pewnie nie będzie. Ale nie ma co gdybać, zważę drugą dozę i kolejne.
-
tak pewnie nie będzie
Moim zdaniem tak powinno być, jeśli usuniesz "antyzbrylacz".
-
mały oftop, czy przy okazji grzebania w K30 Vario mógł by ktoś mi zrobić zdjęcie pokrywy od dołu jak wyglądają elementy do blokowania ustawionego młynka (najlepiej cały mechanizm rozłożony na części pierwsze) oraz jak wygląda szyna z nierdzewni o która blokuj się śruba z pokrywy? Potrzebuje do przerobienia normalnego k30 na bezstopniowe vario.
-
Jak chcesz zbliżyć się z retencją do zera na EK pod espresso to wymagana jest niewielka modyfikacja :)
[ You are not allowed to view attachments ]
-
Trzeba też pamiętać, że retencja kawa którą ruszy tylko dłuto nie wpływa na dużo.
Istotna jest luźna kawa co się miesza. Z tego co mówią to EK ma minimalna, ale jestem ciekawy wyniku...
-
mały oftop, czy przy okazji grzebania w K30 Vario mógł by ktoś mi zrobić zdjęcie pokrywy od dołu jak wyglądają elementy do blokowania ustawionego młynka (najlepiej cały mechanizm rozłożony na części pierwsze) oraz jak wygląda szyna z nierdzewni o która blokuj się śruba z pokrywy? Potrzebuje do przerobienia normalnego k30 na bezstopniowe vario.
Podczas czyszczenia młyna zrobię kilka fotek. Podeśle na pocztę.
-
dziękuje :szampan:
-
dziękuje :szampan:
podaj mi swoją poczte na PW
...
kolejne zmielenia (retencja) młynek Ditting KE640 Vario
... czyszczenie młynka i kolejne dozy:
1. 16,0 g wsypane uzysk 13,4 g
2. 16,0 g 15,2 g
3. 16,1 g 15,8 g
4. 16,0 g 15,2 g
5. 16,0 g 15,8 g
-
Tak. A masz świetny młynek. Niestety nawet najlepsze gastro maszyny wa warunkach domowych nie są optymalnym wyborem.
U mnie podobnie w Mythos. Też niby się mówi, że retencja 1-2 g. Nieprawda. Szczególnie jak pracuje z zasypanym Hopperem w trybie On Demand, retencja moim zdaniem to około 13g (bo mamy kawę jeszcze pomiędzy sporymi żarnami). Tyle trzeba przemielić żeby mieć faktycznie świeżą kawę. Na szczęście mam kochaną żonę, która piję Americano z pierwszego mielenia :)
-
Oczywiście - retencja jest na poziomie 7-18 gram i tego się nie da uniknąć. Pytanie czy to duży problem.
Czy robił ktoś z Was ślepe testy - jak smakuje kawa po nocnym wietrzeniu vs. świeżo zmielona? Chodzi o zdiagnozowanie czy retencja jest problemem teoretycznym czy
praktycznym? Czy rzeczywiście różnica w smaku jest kolosalna?
Czy lepsza kawa z młynka 50mm świeżo zmielona czy z młynka 64 mm 12 godzin po zmieleniu? (oczywiście w młynku 50 mm też jest retencja, ale mniejsza)
-
Dla mnie to nie problem, u mnie przeważyła wygoda On-Demand. Trzeba tylko zdawać sobie z tego sprawę. Ja obchodzę to tak, że w pierwszym porannym mieleniu zwiększam dozę około 1 g. Inaczej ekstrakcja jest za szybka. A smak? Nie wiem, nie porównuje na ślepo, po co się stresować :)
-
Wtrącę się tylko na chwilę, bo coraz bardziej uświadamiam sobię pewną kwestię. Wniosek z tych testów taki, że do domu lepszy jest dobry ręczniak niż wypasione gastro. Szczególnie dla jednej osoby.
-
Nie,nie. Zbieramy argumenty żeby kupić sobie po Monolith Flat ;)
-
Nie,nie. Zbieramy argumenty żeby kupić sobie po Monolith Flat ;)
Ja raczej nie argumenty, a co innego musiałbym "zbierać". Ktoś chce kupić nerkę? Na pchlim targu może spróbuję ;D
Tak poza tym. 75mm robi swoje.
-
Wtrącę się tylko na chwilę, bo coraz bardziej uświadamiam sobię pewną kwestię. Wniosek z tych testów taki, że do domu lepszy jest dobry ręczniak niż wypasione gastro. Szczególnie dla jednej osoby.
Dokładnie - dochodzę do tych samych wniosków. Jeszcze myślę nad różnicą w retencji między mlynkami z różnymi żarnami. Różnica będzie taka jak różnica kwadratów promieni żaren, czyli jeżeli średnica żaren dużego młynka 75 mm, więc promień = 37,5. Pole powierzchni = pi x r ^ 2 = 4415
średnica żaren małego młynka to 50 mm, więc promieć = 25 mm, pole powierzchni = pi x r ^ 2 = 1962
Czyli różnica w pou powierzchni żaren wynosi 4415 - 1962 = 2453, a więc różnica w retencji między tymi młynkami, to 2453/4415 = 55%. Czyli młynek 50 mm ma retencję niższą o 55% niż młynek z żarnem 75 mm, a więc jeżeli duży młyn ma retencję 16 gram, to mały młyn bedzie mieć 7,2 retencji. Czyli generalizując przy założeniu, że zawsze wywalamy kawę zwietrzałą, to w dużym młynku będzie tego 2 x więcej... jeżeli ktoś pije dziennie kawę kilka razy, ale nigdy pod rząd, to z dużego młyna zawsze będzie mieć nieświeżą kawę...
Teraz ciężko powiedzieć co jest optymalne - duży młyn z dużą retencją i świetnym przemiałem, czy mały młyn ze średnią retencją i średnim przemiałem czy ręczny z zerową retencją, świetnym przemiałem, ale koniecznością kręcenia... Jak ktoś znajdzie odpowiedź, stawiam piwo :)
-
Co to w ogóle za bzdurne obliczenia? Zmierzyłeś to w odniesieniu do rzeczywistości czy policzyłeś w ten sposób ile kawy zbiera się między ostrzami w żarnach i w wylocie między żarnami w hopperze? Plus, w przypadku młynków z karuzelą, ile w niej zostaje.
-
Sama wielkość żarna to nie wszystko.
EK43 ma największe żarna, ale z omawianych młynków będzie miał najmniejsza retencję przy SD.
Przy On-Demand, wiadomo, że wielkość żaren ma znaczenie (większe, więcej kawy między) ale zostaje jeszcze wielkość komory mielenia, długość wylotu, ułożenie żaren.
Także nie wyciągałbym pochopnych wniosków, że mniejsze żarna są zawsze lepsze.
-
Trochę nam się kolega @Ferdynand zapędził Jak już zostało napisane przez Pana @Walczaka: konstrukcja młynka ma niebagatelne znaczenie. Nie tylko żarna.
-
Co to w ogóle za bzdurne obliczenia? Zmierzyłeś to w odniesieniu do rzeczywistości czy policzyłeś w ten sposób ile kawy zbiera się między ostrzami w żarnach i w wylocie między żarnami w hopperze? Plus, w przypadku młynków z karuzelą, ile w niej zostaje.
Matematyka, różnica w powierzchni żaren. Całę resztę zakładam identyczną w dwóch młynkach (konstrukcja). Większe żarna = większa retencja. Oczywiście lepszy przemiał, ale kosztem retencji. Sama wielkość żarna to nie wszystko.
EK43 ma największe żarna, ale z omawianych młynków będzie miał najmniejsza retencję przy SD.
Przy On-Demand, wiadomo, że wielkość żaren ma znaczenie (większe, więcej kawy między) ale zostaje jeszcze wielkość komory mielenia, długość wylotu, ułożenie żaren.
Także nie wyciągałbym pochopnych wniosków, że mniejsze żarna są zawsze lepsze.
To prawda, to było tylko uogólnienie bez konkretnych egzemplarzy, analizując wyłącznie wielkość żaren i to obliczenie dotyczyło wyłącznie tego, czyli chodzi o sytuację w której mamy 2 młynki z jedyną różnicą - wielkością - jeden ma 75 mm żarna, drugi 50 mm (wszystkie inne podzespoły różniły by się wielkością proporcjonalnie). Czy ktoś ma inny pomysł ile może wynosić różnica i dlaczego?
-
Oczywiście - retencja jest na poziomie 7-18 gram i tego się nie da uniknąć. Pytanie czy to duży problem.
Czy robił ktoś z Was ślepe testy - jak smakuje kawa po nocnym wietrzeniu vs. świeżo zmielona? Chodzi o zdiagnozowanie czy retencja jest problemem teoretycznym czy
praktycznym? Czy rzeczywiście różnica w smaku jest kolosalna?
Czy lepsza kawa z młynka 50mm świeżo zmielona czy z młynka 64 mm 12 godzin po zmieleniu? (oczywiście w młynku 50 mm też jest retencja, ale mniejsza)
Problem jest. Prze modyfikacją Quamara (64mm), pierwszy shot był gorzki. Ulepszyłem przez podkładki i wycieraczki, przez co w komorze prawie nic nie zostawało. Do tego wymiatanie/ gruszka z funnela i brak goryczki na pierwszym strzale.
-
Większe żarna = większa retencja. Oczywiście lepszy przemiał, ale kosztem retencji.
Średnica żaren nie ma żadnego związku z wielkością retencji młynka.
-
To czemu o retencji mowi sie tylko przy okazji duzych mlynkow?
-
Mówi się przy okazji każdych młynków, nawet tych, które mają jej śladową ilość. Jest kilka konstrukcji młynków z dużej średnicy żarnami, które mają bliską zeru retencję. Marzy mi się taki Ceado E37Z
Marek.
-
bo mamy kawę jeszcze pomiędzy sporymi żarnami
Ale ta kawa jest tylko nadmielona -- że tak to nazwę -- każda z tych cząstek będzie jeszcze na świeżo cięta przed parzeniem.
Wniosek z tych testów taki, że do domu lepszy jest dobry ręczniak niż wypasione gastro. Szczególnie dla jednej osoby.
Odkąd pojawiły się wysokiej jakości młynki ręczne, dla domowego kawowego świra, zdecydowanie tak.
-
W kontekście tego, co napialiście o retencji, w świecie domowych młynków Niche powinen solidnie namieszać. Duże żarna i znikoma retencja.
-
W kontekście tego, co napialiście o retencji, w świecie domowych młynków Niche powinen solidnie namieszać. Duże żarna i znikoma retencja.
Dokładnie. Wstrzymajmy oddechy do czasu pojawienia się młyna Niche. Obyśmy nie sfinalizowali oczekiwań wielkim przeciągłym westchnieniem zawodu.
-
Bardzo mnie zaciekawił młynek niche, ale jednego w tej historii nie rozumiem. Skoro za każdym razem trzeba napełniać ziarno ręcznie, to równie dobrze te "3 łyżki ziarna" można wsypać do gastro 64 mm, podstawić kolbę i czekać na świetny przemiał z zerową retencją. Przecież retencja występuje w zasadzie tylko w przypadku pełnego hoppera... Gdybyśmy każdorazowo wsypywali przysłowiowe 3 łyżki, to chyba praktyczniejszy się wydaje np. Ceado? Nie trzeba już nic przesypywac do kolby, bawić się w ten kołnierzyk na kolbę, a jak trzeba zrobić 5 kaw pod rząd, to Niche będzie się trzeba nagimnastykować.... (?)
Może mm błędny tok rozumowania, ale zrobiłem test na Macapie M2D - jeżeli hopper jest pełny, to retencja = 5 gram, w przypadku pustego hoppera, retencja < 1 gram.
Zatem czemu Niche, a nie coś znanego, sprawdzonego?
-
Ja tam wsypuję 20g do mojego E8D i tyleż z niego wychodzi. Ale to do przelewek. Do espresso żadna retencja mi nie przeszkadza, choć co chwila zmieniam ziarna... Zaparzam po prostu kawę za kawą ;).
-
@Ferdynand Z każdym przemiałem tej kawy zostanie troszkę więcej w tym młynku. Ta wartość będzie rosła do poziomu średniej / wyliczonej retencji. No chyba, że po każdym mieleniu single dose będziesz czyścił tego Macapa ;D
-
Ferdynand, teraz rozkręć swojego Macapa, wyczyść wszystko ładnie, pozbieraj to co z niego wymiotłeś, zważ i wtedy powiedz nam, że retencja w Macapie M2D jest mniejsza niż 1g.
Marek.
-
A potem zrób to samo w młynku z żarnami 83 mm, policz według swojego wzoru i udowodnij nam, że jest tak, jak napisałeś. Hint: nie wyjdzie.
-
Retencja nie ma chyba związku ze średnią żaren...
-
Retencja nie ma chyba związku ze średnią żaren...
Ciężko powiedzieć - ważę i mielę w domu na czołgu Ditting1203 z szerokimi żarnami i retecja jest bardzo niska - koło 0.5g. Nie chcę niczego udowadniać, dorzucam swoja obserwację ;)
-
retecja jest bardzo niska
Nie nazywaj retencją różnicy między dwoma przemiałami. Twój młynek będzie miał tak z 15 gramów retencji.
-
Wzór jest w sumie z czapki trochę, bo policzyłem tak jakby ziarno zbierało się między żarnami, a przecież zbiera się między żarnami, a wylotem...
Mi się mimo wszystko wydaje na logikę, że duży młynek, to większa retencja. Tak jak większy samochód więcej pali, większy człowiek więcej je, większy dom, trzeba ogrzewać większą ilością gazu, itp... Czy uważacie, że w większych młynkach jest taka sama retencja jak w mniejszych? (oczywiście pomijając wyjątki związane z inną konstrukcją)?
-
Wzór jest w sumie z czapki trochę, bo policzyłem tak jakby ziarno zbierało się między żarnami, a przecież zbiera się między żarnami, a wylotem...
Mi się mimo wszystko wydaje na logikę, że duży młynek, to większa retencja. Tak jak większy samochód więcej pali, większy człowiek więcej je, większy dom, trzeba ogrzewać większą ilością gazu, itp... Czy uważacie, że w większych młynkach jest taka sama retencja jak w mniejszych? (oczywiście pomijając wyjątki związane z inną konstrukcją)?
Istotna jest konstrukcja młyna!
Ta kawa ,która zostaje między żarnami to niewielki % retencji.
Najwiecej kawy jest w komorze mielenia i wylocie. To zmielona kawa która wietrzeje. Otwórz dyzy młyn i zobaczysz ile jest zmielonej kawy jest w komorze mielenia i wylocie .
Hg One mieli bezpośrednio do pojemnika , podobnie Monolity, maja tak mała komorę mielenia ze to co zarna mielą praktycznie od razu młyn wysypuje ...
To są duże mlyny ( a może lepiej , maja duże zarna ) a retencja bliska zero.
-
Retencja zależy od konstrukcji młynka. Zmielona kawa gromadzi się na brzegach komory żaren i w wylocie z tejże komory. Jeśli żarna przylegają do komory lub istnieje jakiś mechanizm usuwający kawowy pył, jeśli wylot jest krótki, skierowany w dół, jeśli nie ma antyzbrylacza blokującego wylot, to retencja jest znikoma.