Autor Wątek: Rancilio Silvia  (Przeczytany 300374 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3168
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #750 dnia: 20 Listopad 2018, 13:26:17 »
Rozumiem, ze taki portafilter nie ma wpływu na ekstrakcję kawy, poza tym, że  łatwiej znaleźć kanałowanie / blonding.
Na samą ekstrakcję nie wpływa, ale cremy jest zdecydowanie więcej, nie mówiąc o tym, że jak sam piszesz więcej widać.

Może mieć znaczenie mniejsza masa, a za tym stoi mniejsza zdolność akumulacji ciepła.
Nie demonizowałbym wagi mosiądzu, jako że ciepło właściwe mosiądzu jest dziesięciokrotnie mniejsze od ciepła właściwego wody.

« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2018, 13:32:05 wysłana przez Krakus »

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #751 dnia: 24 Listopad 2018, 09:45:52 »
Zmniejszenie dozy kawy dla RS o 0.5g daje ogromną różnicę w ekstrakcji.
Polecam zakup wagi jubilerskiej, do tej pory miałem zwykłą elektroniczną o podziałce jedynie +/- 1g.


Offline andrzejmakal

  • Wiadomości: 326
  • Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Lelit William, c40
Rancilio Silvia
« Odpowiedź #752 dnia: 24 Listopad 2018, 11:15:43 »
To prawda. Mieląc Rockim nie ma szans mniej więcej na oko utrafić. Aczkolwiek dobre rozhajcowanie ekspresu bardzo pomaga. Wtedy wszystko równiej cieknie.

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 859
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #753 dnia: 01 Grudzień 2018, 17:13:19 »
Z nudów popełniłem test z pomiarem temperatury na wierzchu ciastka kawowego.



W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Halik

  • Gość
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #754 dnia: 01 Grudzień 2018, 17:39:35 »
Reklama w tle na czasie. :D

W ogóle to czy Wasze ekspresy też są tak niedbale zrobione tam, gdzie nie widać?
Z jednej strony piękny, profilowany portafilter, i logo z tyłu ekspresu, z drugiej - w moim od spodu bardzo ostre zadziory (jakieś mikrospawy/luty), blacha spasowana tak, że idzie jak fala na Dunaju i widać miejscami bebechy i niby model na rok 2018, ale cali Włosi - nie widać, idź pan stąd... :P

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #755 dnia: 01 Grudzień 2018, 18:04:20 »
@Kekacz - temperatura przez moment idealna 94C :)
PID sam instalowałeś czy ktoś pomagał? Na razie mam gwarancję ale za rok też planuję zakup.
Już temp surfing mi się znudził... 1-2 minuty człowiek zawsze traci w sumie.

A na jakiej kawie robiłeś ekstrakcję?

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #756 dnia: 01 Grudzień 2018, 18:12:31 »
Po raz kolejny stwierdzam, że Rancilio Silvia ma bardzo fajną moc dyszy.

Choć w standardzie jeden a nie trzy otwory - bardzo szybko napowietrza (pierwsza faza do 37 stopni) oraz później podgrzewa i formuje mleko. Przy drugiej fazie zanurzam głębiej dysze i odcinam parę jak termometr pokazuje 55C. Ostatecznie mleko ma wtedy zawsze 60C.

Ostatnio zauważyłem, że mleko jest lepiej wymieszane jak przeleję do innego (ciepłego!) dzbanka.

Czasami nawet Art wychodzi :)

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 859
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #757 dnia: 01 Grudzień 2018, 18:34:19 »
@Kekacz - temperatura przez moment idealna 94C :)
PID sam instalowałeś czy ktoś pomagał? Na razie mam gwarancję ale za rok też planuję zakup.
Już temp surfing mi się znudził... 1-2 minuty człowiek zawsze traci w sumie.

A na jakiej kawie robiłeś ekstrakcję?

PIDa składałem i zakładałem sam. Więcej szczegółów jest już tu w temacie. Jego montaż nie ingeruje w kwestie gwarancyjne i wbrew pozorom jest łatwy.
Kawa to Agust Natura Equa z października. 18g w sitku, 36 w filiżance.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 859
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #758 dnia: 02 Grudzień 2018, 09:43:10 »
W ogóle to czy Wasze ekspresy też są tak niedbale zrobione tam, gdzie nie widać?
Z jednej strony piękny, profilowany portafilter, i logo z tyłu ekspresu, z drugiej - w moim od spodu bardzo ostre zadziory (jakieś mikrospawy/luty), blacha spasowana tak, że idzie jak fala na Dunaju i widać miejscami bebechy i niby model na rok 2018, ale cali Włosi - nie widać, idź pan stąd... :P

Włoskie wykonawstwo :) Denerwują mnie klekocące blachy i niestety, rdzewiejąca czarna rama.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #759 dnia: 02 Grudzień 2018, 17:53:28 »
Magia RS, co z tego będzie?


Offline porcupine3

  • Wiadomości: 7
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Macap m2m
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #760 dnia: 06 Grudzień 2018, 17:43:36 »
@up
znajdź 10 różnic  ;)


Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #761 dnia: 07 Grudzień 2018, 15:33:06 »
Coś nierównomiernie leci :)

Offline andrzejmakal

  • Wiadomości: 326
  • Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Lelit William, c40
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #762 dnia: 07 Grudzień 2018, 19:32:03 »
Silvia ma krzywą podwójną wylewkę. Znany problem.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Rancilio Silvia
« Odpowiedź #763 dnia: 08 Grudzień 2018, 08:27:05 »
Łatwiej zachować czystość wpływającą ostatecznie na smak. Przy braku wylewek i dna kawa ma mniej powierzchni do pokrycia swoim osadem.

Alleluja! Bo do celów diagnostycznych to wiadomo - ale jak już się nauczymy, skalibrujemy, to obok wrażeń estetycznych, to jest największy atut NPFa.
« Ostatnia zmiana: 08 Grudzień 2018, 08:31:27 wysłana przez rubin »

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #764 dnia: 08 Grudzień 2018, 08:27:43 »
Dodam od siebie - radość z oglądania całego procesu ekstrakcji. :)

Espresso porn? Lubimy :).

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi