Z góry proszę o wyrozumiałość, to mój pierwszy opis kawy. Ponieważ trudno było mi zsyntetyzować poszczególne aromaty i smaki, nigdy wcześniej tego nie robiłem, posłużyłem się kołem smaków i aromatów kawy. Mam prośbę, jeśli ktoś pił tę kawę proszę o odpowiedź z własnymi wrażeniami, chciałbym porównać do swoich.
Nazwa kawy: Kenia Marimira AB
Nazwa palarni: Mastro Antonio
Sposób palenia: Jasno
Data palenia: 2016-07-08
Data parzenia: 2016-07-28
Typ: Singiel
Zawartość arabica/robusta (%) 100/0
Opis producenta: Producent: Iyego Coffee Growers Coop.; Region: Muranga; Obróbka: mokra, ziarna suszone na słońcu; Wysokość upraw: 1400-1600 m.n.p.m.; Odmiany SL28, Sl34, klasa AB; Intensywne aromaty świeżych owoców, kwiatów; Do metod przelewowych.
Wygląd ziarna: równe, bez defektów, Pozostałości łuski
Cena/opakowanie 33zł/250gr
Metoda przygotowania: AeroPress - filtr papierowy
Temp. parzenia (st. C): 83
doza gr/ml 15 gr/230 ml
preinfuzja (sek): 30
całkowity czas parzenia (sek): 90
Aromaty kwiatowy bazyliowo anyżkowy, mandarynkowy, malinowy, jakby delikatny orzechowy. Smak winny-cierpki i jednocześnie słodko kwaskowy. Posiada bardzo delikatny aromat który przypomina mi sos pomidorowy z bazylią, długo go nie mogłem zidentyfikować, aż któregoś razu córka spytała się mnie kto je pomidorową
.
Bardzo mi posmakowała ta kawa, lubię ją pić popołudniu po pracy, dla odprężenia.