Własne doświadczenie mam takie, że z powodu wirusa zatok straciłem całkowicie węch na dwa tygodnie. Mogę powiedzieć, że nie zdawałem sobie sprawy jak dużo z tego co czujemy spożywając jest zapachem.kto nie ma problemów z zatkanym nosem/zatokami.
Masz coś konkretnego na myśli? Jakieś własne doświadczenia? Ja mam wrażenie, że wiele mnie omija przez mocno zatkane zatoki.
Najpierw podstawy! @WS od czego taki indolent jak ja smakowy ma zacząć naukę?
Jak one pachną!Ostro, zapach ostrej papryki tak samo powoduje wilgotny nos i łzawienie.
Najpierw podstawy! @WS od czego taki indolent jak ja smakowy ma zacząć naukę?
Czasami warto znać własne miejsce w szeregu (myślę o sobie). Fajnie jakby Ela trochę zaangażowała się w ten wątek.
@WS, nie bądź taki skromny, masz wyjątkowy kawowe zmysły, zazdroszczę.
Uwielbiam smak jagodyAkurat to spotkasz prawie zawsze w kawach z Etiopii z obróbki naturalnej.
W kwestii smaku mam ubogą percepcję: kwaśny-gorzki.Z czego to wynika - bo ja mam podobnie i zastanawiam się jak to zmienić?
Pójdę po bandzie i powiem, że są dwa smaki. Albo smakuje albo nie smakuje.
Zapożyczone określenie koneserów wina bez wdawania się w szczegóły.
Pójdę po bandzie :evil: i powiem, że są dwa smaki. Albo smakuje, albo nie smakuje
facetami i kolorami: znają się jedynie na dwóch, ładnym i brzydkim
tak jak z facetami i koloramiHistoria malarstwa zdaje się sromotnie temu przeczyć.
Niekoniecznie, oni po prostu malowali tymi ładnymi :)tak jak z facetami i koloramiHistoria malarstwa zdaje się sromotnie temu przeczyć.
podobnie jak w innych dziedzinach sztuki
Ciekawy artykuł:Ciekawy artykuł . Może ktoś jeszcze ma jakieś ciekawe strony, artykuły, książki do polecenia w temacie sensoryki? Ekscytująca sprawa i chłonę.
https://coffeeadastra.com/2019/07/23/how-coffee-varietals-and-processing-affect-taste-2/
Opisuje typowe aromaty i smaki wyczuwane w różnych odmianach Arabici oraz w poszczególnych procesach obróbki.