Ostatnie wiadomości

Strony: Prev 1 ... 8 9 [10]
91
Na początek / Odp: Rady dla nowicjusza.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez siewcu dnia 20 Maj 2024, 15:01:35 »
A to ja w Rzymie, tylko nie wiem czy się liczy, bo to była znaleziona kawiarnia speciality(Marigold).
92
Ekspresy kolbowe / Odp: Ekspres marzeń do domu
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Gmtb dnia 20 Maj 2024, 14:47:20 »
Wskazanie wymarzonego ekspresu bez wcześniejszego doświadczenia z różnymi konstrukcjami jest nie lada wyzwaniem. Idealnym rozwiązaniem byłoby móc popracować na kilku różnych maszynach chociaż przez tydzień lub dwa (a najlepiej miesiąc lub dwa :) )
"Młody" użytkownik zazwyczaj nie do końca wie jakie parametry ekspresu będą dla niego odpowiednie... oczywiście można iść w TOP czyli: PID, pompa rota i profilowanie ciśnienia itp.
Ale z czasem może się okazać że po upływie "miesiąca miodowego" z nowym sprzętem i wyzwaniami entuzjazm do zabawy kawą opadnie i finalnie dojdzie się do wniosku że można byłoby wydać o połowę mniejszą kwotę i też być zadowolonym.

Ja osobiście z tytułu na ilość czasu spędzaną w domu (mało go jest), ilość przyjmowanych gości oraz ilość miejsca na blacie, zdecydowałbym się na poniższy zestaw:

Ekspres: ASCASO DUO PID V2 lub PLUS
Młynek: Fiorenzatto AllGroound Sense lub DF64

Ewentualnie przy większej ilości gości pomyślałbym o modelu ASCASO BABY T.
93
Młynki / Eureka Mignon Specialita VS Baratza Vario
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Doctor500 dnia 20 Maj 2024, 14:33:36 »

Jak w temacie co byście wybrali ?młynek Eureka Mignon Specialita czy Baratza Vario. Dziennie 1 espresso i z 4 białe.
Dzięki za opinie
94
Ekspresy kapsułkowe i przelewowe / Odp: O ekspresach przelewowych ogólnie
« Ostatnia wiadomość wysłana przez NewbieOne dnia 20 Maj 2024, 14:33:02 »
Z ciekawości — ktoś oprócz mnie lubi ekspresy przelewowe z kolbą, znaczy niskociśnieniowe 3,5–5 bar?

Kiedyś przez pół roku, a może rok, coś takiego miałem (20-letni sprzęt należący do właściciela na poprzednim najmie), i nie wiedziałem, że to nie jest normalna ciśnieniówka. Single originy znacznie bardziej mi smakowały (te same dokładnie ziarna z jednej paczki) niż na taniej ciśnieniówce u rodziny. Potem się zorientowałem, kiedy się spalił i szukałem zastępnika. Ostatnio też kupiłem komuś z rodziny, kto ma smak podobny do mojego, i bardzo sobie chwali.
95
Kawa / Odp: Dobra kawa do 50 zł za 1 kg? Możliwe?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez NewbieOne dnia 20 Maj 2024, 14:26:49 »
Swoją drogą mam pytanie - na pewno będę chciał spróbować jeszcze innych palarni w podobnym przedziale cenowym.
Na oku na ten moment mam trzy poniższe:
- Mott (mają też swoją Brazylię - Saboriso, koszt ok. 5 dych za kg)
- Tommy
- Nostro

Mott nie znam, ale się przymierzam. Tommy kupiłem Kolumbię na Smart Weeku za 59 zł (z 88, ale to mi trąci marketingiem) i jutro ma przyjść. Dla porównania kupiłem z WestCaffee też Kolumbię (Supremo Don Pablo) za 54 zł (z 79 i też nie jestem pewien realnej ceny sprzed promocji).

Z tych, co już sam próbowałem w tym segmencie:
- CaffeCrema ma fajne Peru w okolicach 50 zł. Szykuję się na próby pozostałych.
- CaffeRizzi Peru Puno i Wietnam Lam Dong w podobnych okolicach (fajnie wypalone, lekkie i dobre), ale niekoniecznie smakowały mi inne ich kawy w podobnej cenie.
- KiwiGarden czasami wrzuca dwie kawy (Brazylia plus coś drugiego) za 99 zł i wtedy to się bardzo opłaca (tym bardziej, że ich Brazylia jest bardzo dobra i czasami lepiej smakuje od tego drugiego). Ich palenie jest fajne, raczej z tych mocniejszych, ale nie jest zepsute. Za to kawa mogłaby mieć intensywniejszy smak.
- BlueOrca czasami schodzi poniżej 60 zł z czymś ciekawym. Na mój smak przede wszystkim Boliwia, Tanzania Lunji, India Karnataka — o ile są po tyle. Ich palenie bardzo mi podchodzi, natomiast kawa mogłaby mieć troszkę intensywniejszy smak. Seria 32 jest fajna, gdyby była promocja 60 zł/kg, a nie 70.
- Czarnej Kawki w tym przedziale dawno nie kupowałem, ale tak w okolicach 60–70 zł kawy były dobre, choć pamiętam je za o 10–20 zł/kg mniej, no i to boli. Ale wiadomo. U innych też drożeje. Pod mój smak najbardziej Nikaragua i Honduras. Przebojem było Peru Amazonas San Martin, ale już nie ma. Tych po 90–100 zł nie chcę krytykować, ale niekoniecznie masakrują system w porównaniu z tymi tańszymi. Droższe nie zawsze jest lepsze. Smak najczęściej wyrazistszy niż gdzie indziej, tylko niestety palenie chyba nie zawsze się udaje albo ja mam coś ze smakiem (wrażenie przepalenia czasami).
- Fresca jest fajna. Próbowałem Kolumbii, Hondurasu i Brazylii. Kolumbia jest bardzo aromatyczna i ma fajny smak, jeśli ktoś lubi delikatnie zrobione 3,5–4 (nie jest ziarno takie wysuszone i nie ma takiego węgla, jak często w ciemniejszych).

No i teraz będzie marketowo:
- Podstawowy granatowy Tchibo Exclusive za ok. 37 zł/kg, jeśli ktoś akurat ma świeżą partię (a zdarzają się miesiąc temu wypalone), zasadniczo miażdży system stosunkiem jakości do ceny i smakuje lepiej niż wiele kaw za 70–80. To nie ta sama kawa, co jak poleży rok na półce.
- Podobnie byłem zaskoczony Tchibo Milano (mielonym w dodatku i długo po produkcji), ale za pierwszym razem, a za drugim (ziarno i świeższe) już nie. Sicilia to nie była kawka do typowej degustacji czy na lekkie capu, ale na ostre szoty do roboty o smaku precla była idealna (jak na cenę w okolicach 45 zł/kg).
- Biedronkowe marki własnej (chyba je dla nich robi czeski oddział MK, ale głowy nie dam) bywały super, a jeśli na promocji 20–25 zł/0,5 kg (innych opakowań nie mają), to już w ogóle super, ale ostatnio już jakby mi mniej smakowała Mogiana, która jakieś 2 lata wcześniej zmiażdżyła mi system pięknym wyraźnym czekoladowo-orzechowym smakiem za 20 zł/kg (wówczas). Póki co najczęściej jest Etopia, czasami Brazylia Mogiana, rzadziej Indie, Peru lub Honduras. Z tego wszystkiego tylko Mogiana mnie zachwyciła, ale pozostałych nie chcę krytykować w tej cenie.
- Lidlowa marka własna Deluxe Tarazzu była super (ulubiona przez lata wieki temu), ale dawno nie widziałem. Mogła zdrożeć.
- Dallmayr co jakiś czas wypuszcza Selektion des Jahres, no i jeśli się da ustrzelić w markecie/na Allegro świeżo po zmieleniu za <50 zł/kg, no to warto. Zależnie od roku wyraźnie odstaje na korzyść od normalnego Dallmayra (Meksyk i Karaiby miażdżyły system). W tym roku (Afryka) jednak niekoniecznie jest o co się zabijać. Wstydu nie ma, szału też nie.
- Na Lavazzę złotą nie narzekam, jeśli się uda połączyć świeże palenie z promocją, a czasem się udaje. Bardziej mi smakuje od tych ich „baristowskich” droższych serii, a czasami potrafi w markecie zejść poniżej 50 zł/kg (na Allegro za świeższą raczej będą chcieli z 70, no i wtedy sorry, idę do palarni i mam 3-dniowego blenda w tej cenie). Wtedy raczej wolę to niż próby z nowymi palarniami za 40–70 zł/kg — raczej wygra smakiem. Na szczęście ma stały smak, chyba że o czymś nie wiem (ludzie zgłaszali jakieś problemy w komentarzach na Allegro).
- Guilis to samo (choć styl kawy zupełnie inny; akurat dla mnie dobry), ale ostatnio ceny poszybowały. Pamiętam, jak Blend Caribe było za 50 zł… to była super kawa wtedy.

96
Pozostały sprzęt kuchenny i nie tylko / Odp: Burza mózgów – co z zepsutym Fellow Stagg EKG
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Bernardo dnia 20 Maj 2024, 14:16:54 »
Jeśli masz multimetr to sprawdź jeszcze sam rezystancję grzałki dla pewności.
Była sprawdzana :/
97
Pozostały sprzęt kuchenny i nie tylko / Odp: Burza mózgów – co z zepsutym Fellow Stagg EKG
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Bernardo dnia 20 Maj 2024, 14:16:36 »
Albo jednak odpuścić tego Fellowsa skoro jest awaryjny na rzecz być może mniej awaryjnego i tańszego, o takiego:
Dzięki za polecajkę, pomyślę nad tym
98
Na początek / Odp: Rady dla nowicjusza.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Fux dnia 20 Maj 2024, 12:01:15 »
Dobra kawę to ostatnio piłem na Krecie w Heraklionie, Ajos Nikolaos i na Santorini.

Najczęściej wybieram herbatę, patrzą jak na wariata  :smiech:, lub wodę.

Na Krecie nie jest rzadkością podanie wody za free do oporu. Skończy się butelka, przyniosą następną.
99
Ekspresy kolbowe / Odp: Ekspres marzeń do domu
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Biki14 dnia 20 Maj 2024, 09:44:46 »
A teraz taka ciekawostka nie tak dawno jeden z forumowiczów podpytywał mnie o ekspres (Decent-a) młynek a to taki a to siaki pisałem że nie jestem znawcą mogę mogę coś powiedzieć na to co miałem / mam dodając żeby czytał tych co coś wiedzą a nie tych co dużo piszą moje rady pomogły tyle co umarłemu kadzidło bo kupił ekspres który nie tak dawno wylądował w K/S na moje pytanie dlaczego go kupił usłyszałem BO DOSTAŁEM DOBRĄ CENĘ.

Nie jestem pewien, ale być może chodzi o mnie :)

Podpowiedzi pana Jurka jak i innych forumowiczów na pewno pomogły mi dokonać wyboru ekspresu, a następnie lepszego młynka.

Cena tego konkretnego ekspresu to byl ostateczny, ale nie jedyny decydujący argument...

Wcześniejsze podpowiedzi pomogły mi zrozumieć różnice i stworzyć listę życzeń.

Przyznam, ze pierwsze tygognie po zakupie nowego ekspresu to był trudny okres adaptacyjny.

Przesiadka z ekspresu kolbowego De'Longhi z automatycznym ustawieniem pojedynczej i podwójnej porcji zaparzanego ekspresso i niemalże natychmiastową gotowością do zaparzania po włączeniu ekspresu na ekspres manualny z grupą E61 to był szok!

Ale nie ma tego złego, co by...

Polubiliśmy się z nowym ekspresem, i teraz po zakupie nowego młynka, ekspres zostaje jako docelowy :)

Zyczę satysfakcjonującego wyboru i pozdrawiam,



100
Na początek / Odp: Rady dla nowicjusza.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez siewcu dnia 20 Maj 2024, 09:12:21 »
Dlatego w ostatni raz kawiarniane espresso piłem we Włoszech. Choć z drugiej strony byłem już w kawiarniach niby speciality, które powinny się wstydzić tego, co sprzedają. Słaby punkt odniesienia i nie powinien znaleźć się w tym miejscu.
Strony: Prev 1 ... 8 9 [10]


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi