Autor Wątek: Pizza  (Przeczytany 63778 razy)

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1142
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #345 dnia: 29 Styczeń 2024, 10:07:06 »
A w czym robisz wypiek?

Effeuno P134h, polecam.


Pozazdrościć, mają go tutaj niedaleko w sklepie, widziałem na żywo,
PAN bardzo polecał, ale cena, a wersja eletroniczna była 2 razy droższa...
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #346 dnia: 29 Styczeń 2024, 10:46:23 »
Tą wersję elektroniczną śmiało można sobie odpuścić, nie ma sensu przepłacać. Pewnie nieco dokładniej można sterować temperaturą, ale po co to? Nie wiem ;)

Ja swój piec mam już kilka lat więc jest w tej starszej wersji co to "niby" osiąga nieco niższą temperaturę. Najwyższa jaką zmierzyłem to było 520 stopni więc i tak aż za dużo.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Pizza
« Odpowiedź #347 dnia: 29 Styczeń 2024, 14:56:46 »
Dzisiaj upieczone 6 placków na mące Polselli Vivace.

1h To blok
1h To kulki
64h Tk kulki
3-4h kulki

Na pizzy oliwa czosnkowa, świeży czosnek, mozzarella, salami napoli lub milano, po pieczeniu natka pietruszki.

Sztos pizze wyszły

A w czym robisz wypiek? Ja niestety jestem #terampiekarnik

Wczoraj upiełem 8 placków na mące Caputo Nuvola.
TO blok- 4h
TO blok - 60h
TO blok -3h
TO kulki - 4h
Sos z pomidorów San Marzano
Mozarrella Bieruńska
Te 60 godzin to chyba miało być Tk, czyli lodówka....
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Pabloo Mężczyzna

  • Wiadomości: 288
  • Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Pizza
« Odpowiedź #348 dnia: 29 Styczeń 2024, 15:09:17 »
Te 60 godzin to chyba miało być Tk, czyli lodówka....

zgadza się, dzieki za sprostowanie ;)

Offline Cob Mężczyzna

    • Brak
  • Wiadomości: 350
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
Odp: Pizza
« Odpowiedź #349 dnia: 29 Styczeń 2024, 20:06:05 »
Ja kotłuję na diavola pro 2 z biscotto
Jest mocno taniej, kompaktowo i bardzo przyzwoicie
Ma tylko dwie wady nie widać i tem kamienia spada przy szerokim otwarciu (ale to też nie problem bo z 490 na 450  :lol2:
E7479E3A-CCFA-4807-97D9-4ED8560B1D38.jpeg

Offline Pabloo Mężczyzna

  • Wiadomości: 288
  • Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Pizza
« Odpowiedź #350 dnia: 30 Styczeń 2024, 11:43:52 »
Tą wersję elektroniczną śmiało można sobie odpuścić, nie ma sensu przepłacać. Pewnie nieco dokładniej można sterować temperaturą, ale po co to? Nie wiem

Ja swój piec mam już kilka lat więc jest w tej starszej wersji co to "niby" osiąga nieco niższą temperaturę. Najwyższa jaką zmierzyłem to było 520 stopni więc i tak aż za dużo.

A czego używałeś przed Euffeuno? Zastanawiam się czy jest zens zmieniać na coś innego niż właśnie Euffeuno. Słysałem że na piecykach kopułkowych jest niewiele lepiej niż na piekarniku.

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #351 dnia: 30 Styczeń 2024, 11:46:07 »
Wcześniej piekłem tylko w piekarniku, ale to były wypieki typu pół kostki drożdży i za godzinę jemy 😜

Od razu kupiłem Effeuno bo jak już mam wydawać kasę to na coś konkretnego, nie lubię półśrodków 😉

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1492
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Pizza
« Odpowiedź #352 dnia: 30 Styczeń 2024, 11:50:50 »
Parę pytań dot. Effeuno:
- dlaczego to takie drogie ;) ?
- czy ten piec można zabudować (widzę po bokach odpowietrzniki) ?
- co poza pizzą i przyległościami można zrobić? Próbowaliście bagietki, chleby, można w tym jakoś parować?
- jak bardzo nagrzewa się szyba?

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #353 dnia: 30 Styczeń 2024, 11:58:46 »
Drogie bo jeszcze niedawno w zasadzie nie było konkurencji 😉 Teraz jest Matce Voyager, czy jakoś tak, nie pamiętam dokładnej nazwy.

Zabudować nie można bo na boku jest kratka wentylacyjna i dmucha tam ostro. Ogólnie pięć generuje sporo ciepła. Latem w mieszkaniu nie polecam 😜

W standardowej wersji miejsca w środku nie ma zbyt wiele, chleba się nie upiecze. Można kupić wersję wysoką, się wtedy znowu gorzej z pizzą będzie.

Czy szyba jakoś bardzo gorąca to w sumie nie wiem, nie dotykałem 😉 Pewnie gorąca, jak coś od środka na nią spada to szybko przypalone.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Pizza
« Odpowiedź #354 dnia: 30 Styczeń 2024, 12:04:40 »
Widziałem zabudowane F1, ale producent nie zaleca (choć widziałem, że niektórzy montują go w szufladzie i na czas pieczenia wyjeżdża z szafki). Piec rzeczywiście cały jest ciepły, natomiast zewnętrzna szyba raczej nie jest gorąca (nie kojarzę, żebym się choć raz oparzył.

Chleba nie upieczesz, zwłaszcza z biscotto w środku. Zaparować na siłę można, ale nie wiem jak to podziała na sam piec.

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1492
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Pizza
« Odpowiedź #355 dnia: 30 Styczeń 2024, 12:09:13 »
Drogie, wolnostojące, tylko do pizzy i robi za kaloryfer - małżonka będzie przeszczęśliwa.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Pizza
« Odpowiedź #356 dnia: 30 Styczeń 2024, 12:11:40 »
Pierwszy wypiek ją przekona ;-)

Offline MaciejF Mężczyzna

  • Wiadomości: 223
  • Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
Odp: Pizza
« Odpowiedź #357 dnia: 30 Styczeń 2024, 12:34:08 »
Ja ostatnio wygospodarowałem miejsce w szafie na F1, każdorazowo wyciągam/chowam i skończył się problem ;) Ale pizzy częściej niż 1-2 razy w miesiącu osatnio nie jadamy.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Pizza
« Odpowiedź #358 dnia: 30 Styczeń 2024, 20:40:33 »
Ja piekłem w piekarniku, potem w grillu gazowym i na koniec kupiłem gazowy piecyk do pizzy. W zimie stoi w garażu a na lato, chyba będę używał go na zewnątrz, w ogrodzie.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5313
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pizza
« Odpowiedź #359 dnia: 04 Luty 2024, 17:33:50 »
》tertium non datur《

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi