Autor Wątek: Pizza  (Przeczytany 63774 razy)

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Pizza
« Odpowiedź #330 dnia: 13 Styczeń 2024, 23:23:01 »
Piękne.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Pizza
« Odpowiedź #331 dnia: 13 Styczeń 2024, 23:24:29 »
Nie wiedziałem, że takowy istnieje.
Już tam zmykam.
Kuźwa, sam w nim pisałem w 2016 roku. Całkiem zapomniałem
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1142
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #332 dnia: 14 Styczeń 2024, 00:50:11 »
 :ok:
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline emwu Mężczyzna

  • Wiadomości: 110
  • Ekspres: Flair 58 LE, Aeropress, Clever Dripper, Moka Espress 3tz, 6tz, Picopresso
  • Młynek: Timemore Sculptor 064S, Flair Royal Grinder
Odp: Pizza
« Odpowiedź #333 dnia: 16 Styczeń 2024, 19:04:33 »
Nie mam za bardzo ogatnięcia w tym temacie, więc moje pytanie może być głupie.
Czy ciasto (opisywane wyżej z małą ilością drożdży i dobrą mąką) na pizzę można mrozić? Jeśli tak, to w którym momencie procesu je mrozić i ile może w takim stanie wytrzymać?

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #334 dnia: 16 Styczeń 2024, 19:14:14 »
Można mrozić. Najlepiej już uformowane kulki. Daj im trochę podrosnąć i do zamrażarki. Natomiast odnośnie tego ile można je tak trzymać to niestety nie mam pojęcia 😉

Offline emwu Mężczyzna

  • Wiadomości: 110
  • Ekspres: Flair 58 LE, Aeropress, Clever Dripper, Moka Espress 3tz, 6tz, Picopresso
  • Młynek: Timemore Sculptor 064S, Flair Royal Grinder
Odp: Pizza
« Odpowiedź #335 dnia: 16 Styczeń 2024, 19:17:09 »
Dzięki za odpowiedź  :ok: :taniec:. Jeszcze tylko kwestia co po wyjęciu z zamrażalnika?
Lodówka na 48h tak jak w przepisie?

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #336 dnia: 16 Styczeń 2024, 19:26:23 »
Mroziłem aż raz więc doświadczenia nie mam. Z zamrażarki dałem po prostu do lodówki na noc, a później na kilka godzin przed pieczeniem kulka stała w TO aby móc do końca wyrosnąć

Co do czasu w lodówce to wszystko zależy od siły mąki. Jednym starczy 24h inne, mocne mogą wymagać i 72h.

Ja używam aktualnie Polselli Vivace i 48h TK jest w punkt.

Offline emwu Mężczyzna

  • Wiadomości: 110
  • Ekspres: Flair 58 LE, Aeropress, Clever Dripper, Moka Espress 3tz, 6tz, Picopresso
  • Młynek: Timemore Sculptor 064S, Flair Royal Grinder
Odp: Pizza
« Odpowiedź #337 dnia: 16 Styczeń 2024, 19:36:09 »
Zakupiłem do testów 5 Stagioni Superior

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #338 dnia: 16 Styczeń 2024, 20:00:48 »
To 48h styknie, a w razie czego 72h też da radę 😉

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1142
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #339 dnia: 16 Styczeń 2024, 20:28:16 »
Vito coś chyba mówił, że zdarzyło mu się kiedyś 4 miesiace...






Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #340 dnia: 28 Styczeń 2024, 20:44:18 »
Dzisiaj upieczone 6 placków na mące Polselli Vivace.

1h To blok
1h To kulki
64h Tk kulki
3-4h kulki

Na pizzy oliwa czosnkowa, świeży czosnek, mozzarella, salami napoli lub milano, po pieczeniu natka pietruszki.

Sztos pizze wyszły 👌

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Pizza
« Odpowiedź #341 dnia: 28 Styczeń 2024, 20:46:59 »
Moja ulubiona mąka. Pizza była wczoraj, dzisiaj bułeczki

Offline Pabloo Mężczyzna

  • Wiadomości: 288
  • Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Pizza
« Odpowiedź #342 dnia: 29 Styczeń 2024, 09:00:55 »
Dzisiaj upieczone 6 placków na mące Polselli Vivace.

1h To blok
1h To kulki
64h Tk kulki
3-4h kulki

Na pizzy oliwa czosnkowa, świeży czosnek, mozzarella, salami napoli lub milano, po pieczeniu natka pietruszki.

Sztos pizze wyszły 👌

A w czym robisz wypiek? Ja niestety jestem #terampiekarnik

Wczoraj upiełem 8 placków na mące Caputo Nuvola.
TO blok- 4h
TO blok - 60h
TO blok -3h
TO kulki - 4h
Sos z pomidorów San Marzano
Mozarrella Bieruńska

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #343 dnia: 29 Styczeń 2024, 09:50:18 »
A w czym robisz wypiek?

Effeuno P134h, polecam.

Offline Pabloo Mężczyzna

  • Wiadomości: 288
  • Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Pizza
« Odpowiedź #344 dnia: 29 Styczeń 2024, 09:56:37 »
Effeuno P134h, polecam.
Cudeńko!

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi