Autor Wątek: Pizza  (Przeczytany 63793 razy)

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Pizza
« Odpowiedź #315 dnia: 12 Styczeń 2024, 15:55:02 »
Jest fajna grupa na FB, coś ala nasze WOK, Klub Miłośników Pizzy i tam nauczyłem się wszystkiego.
Grupa fajna ale chyba raczej króluje tam neapolitańska a ja jednak nie jestem jej zwolennikiem, przygotowanie ciasta prawie jak kawy, czasy, obroty na minutę itd ;-)

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #316 dnia: 12 Styczeń 2024, 16:06:02 »
Spirala spokojnie wyrobi ciasto nawet z małej ilości mąki. Jeśli dobrze pamiętam to na grupie FB o pizzy był film z wyrabianiem w spirali ciasta na 2 kulki.

Inna sprawa to czy warto wydać kilka tysięcy na taki sprzęt. Ja mam Sunmix 6 i płaciłem za niego coś koło 4tys. Dzisiaj ten sam kosztuje 6400... Zabawa droga, ale zadowolenie jest 😉

Offline Gravis Mężczyzna

  • Wiadomości: 102
  • Ekspres: Lelit Anna PL41TEM
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Pizza
« Odpowiedź #317 dnia: 12 Styczeń 2024, 16:31:48 »
Ja mam u siebie spirale KYS od duńczyków chińczyków :lol2: i wczoraj mieszałem na 4 kulki bez problemu  ;)
Lelit Anna PL41TEM
NPF Portafilter & Ascaso 57mm Precision Competition Filter 14g
Młynek Eureka Mignon Specialita @ Single Dose
Waga SearchPean Tiny2S
Pierścień dozujący ze stali nierdzewnej 57mm
Dystrybutory Kazak Sputnik & italparts 57mm
Tamper Motta 57mm
Dzbanek Joe Frex 350ml
Odbijak DeLonghi

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Pizza
« Odpowiedź #318 dnia: 12 Styczeń 2024, 17:19:48 »
Wystarczy najtańsza drewniana ze sklejki, takie często są w pakiecie z kamieniem. Ja kupiłem sobie aluminiową

Ja jako łopatki używałem przez chwilę drewnianej deski (taki klin, z ostrym od przodu, coś jak https://allegro.pl/oferta/drewniana-lopata-do-pizzy-chleba-pieca-czeresnia-13840444806). Do wyciągania kiepsko się nadaje (przypala się jak coś pójdzie nie tak i np. pizza się przyklei...), więc kupiłem okrągłą stalową typu https://allegro.pl/listing?string=%C5%81opatka%20do%20pizzy%20stalowa
Obecnie pizzę przygotowuję na tej drewnianej i z niej zrzucam na kamień, a wyciągam metalową...

BTW widzę, że kilka osób ma doświadczenia z mikserem spiralnym. Co warto kupić do domu, czyli w moim wypadku wyrabianie małej ilości ciasta - typowo 640g mąki + 400g wody, raz na ruski rok 800g maki + 500g wody.
Z tego, co widzę najmniejsze są na 5kg ciasta, min doza zazwyczaj 1kg (w jednym widziałem 0.5kg), więc zastanawiam się, czy ma sens wyrabianie ~1kg, gdy podają to jako min, tzn. czy dobrze je wyrobi, bo "tak sobie" to mam planetarny ;)
Te włoskie do 5kg wyrobią ciasto 1kg, bez problemu.
Chinczyki, to nie wiem.

Planetarny, to jest inna bajka. Ciasto jest wymieszane a nie wyrobione.
Ze spirali ciasto jak marzenie.
Polecam, trochę kosztuje ale warto.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Pizza
« Odpowiedź #319 dnia: 12 Styczeń 2024, 17:21:33 »
Jest fajna grupa na FB, coś ala nasze WOK, Klub Miłośników Pizzy i tam nauczyłem się wszystkiego.
Grupa fajna ale chyba raczej króluje tam neapolitańska a ja jednak nie jestem jej zwolennikiem, przygotowanie ciasta prawie jak kawy, czasy, obroty na minutę itd ;-)
Ciasto robi się tak samo, tylko z dodatkiem oliwy, jeśli masz "classic" na myśli.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Pizza
« Odpowiedź #320 dnia: 12 Styczeń 2024, 17:23:45 »
Spirala spokojnie wyrobi ciasto nawet z małej ilości mąki. Jeśli dobrze pamiętam to na grupie FB o pizzy był film z wyrabianiem w spirali ciasta na 2 kulki.

Inna sprawa to czy warto wydać kilka tysięcy na taki sprzęt. Ja mam Sunmix 6 i płaciłem za niego coś koło 4tys. Dzisiaj ten sam kosztuje 6400... Zabawa droga, ale zadowolenie jest
Jakoś te sunmixy wystrzeliły z ceną.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Gravis Mężczyzna

  • Wiadomości: 102
  • Ekspres: Lelit Anna PL41TEM
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Pizza
« Odpowiedź #321 dnia: 12 Styczeń 2024, 17:54:14 »
Wystarczy najtańsza drewniana ze sklejki, takie często są w pakiecie z kamieniem. Ja kupiłem sobie aluminiową

Ja jako łopatki używałem przez chwilę drewnianej deski (taki klin, z ostrym od przodu, coś jak https://allegro.pl/oferta/drewniana-lopata-do-pizzy-chleba-pieca-czeresnia-13840444806). Do wyciągania kiepsko się nadaje (przypala się jak coś pójdzie nie tak i np. pizza się przyklei...), więc kupiłem okrągłą stalową typu https://allegro.pl/listing?string=%C5%81opatka%20do%20pizzy%20stalowa
Obecnie pizzę przygotowuję na tej drewnianej i z niej zrzucam na kamień, a wyciągam metalową...

BTW widzę, że kilka osób ma doświadczenia z mikserem spiralnym. Co warto kupić do domu, czyli w moim wypadku wyrabianie małej ilości ciasta - typowo 640g mąki + 400g wody, raz na ruski rok 800g maki + 500g wody.
Z tego, co widzę najmniejsze są na 5kg ciasta, min doza zazwyczaj 1kg (w jednym widziałem 0.5kg), więc zastanawiam się, czy ma sens wyrabianie ~1kg, gdy podają to jako min, tzn. czy dobrze je wyrobi, bo "tak sobie" to mam planetarny ;)
Te włoskie do 5kg wyrobią ciasto 1kg, bez problemu.
Chinczyki, to nie wiem.

Planetarny, to jest inna bajka. Ciasto jest wymieszane a nie wyrobione.
Ze spirali ciasto jak marzenie.
Polecam, trochę kosztuje ale warto.


Przeczytaj post wyżej to się dowiesz ;) nie widzę różnicy w "jakości" wyrobienia sunmixem za 6k czy tam ile a swoim KYSem budżetowym ;) oba spiralne z możliwością regulacji obrotów..
Lelit Anna PL41TEM
NPF Portafilter & Ascaso 57mm Precision Competition Filter 14g
Młynek Eureka Mignon Specialita @ Single Dose
Waga SearchPean Tiny2S
Pierścień dozujący ze stali nierdzewnej 57mm
Dystrybutory Kazak Sputnik & italparts 57mm
Tamper Motta 57mm
Dzbanek Joe Frex 350ml
Odbijak DeLonghi

Offline MrOwArdm

  • Wiadomości: 125
  • Ekspres: Ascaso Duo PID
  • Młynek: Fiorenzato All Ground
Odp: Pizza
« Odpowiedź #322 dnia: 12 Styczeń 2024, 18:19:17 »
A jeszcze 2 pytanka:
Łatwe - można użyć zwykłych drożdży z marketu?
Trudne - czy jest szansa zrobić bezglutenową pizzę ? Małżonka może tylko takie.

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #323 dnia: 12 Styczeń 2024, 18:21:51 »
Tak (byle świeże były) i tak (nigdy nie robiłem, ale na grupie FB temat na pewno był poruszany) ;)

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Pizza
« Odpowiedź #324 dnia: 12 Styczeń 2024, 18:31:04 »
Wystarczy najtańsza drewniana ze sklejki, takie często są w pakiecie z kamieniem. Ja kupiłem sobie aluminiową

Ja jako łopatki używałem przez chwilę drewnianej deski (taki klin, z ostrym od przodu, coś jak https://allegro.pl/oferta/drewniana-lopata-do-pizzy-chleba-pieca-czeresnia-13840444806). Do wyciągania kiepsko się nadaje (przypala się jak coś pójdzie nie tak i np. pizza się przyklei...), więc kupiłem okrągłą stalową typu https://allegro.pl/listing?string=%C5%81opatka%20do%20pizzy%20stalowa
Obecnie pizzę przygotowuję na tej drewnianej i z niej zrzucam na kamień, a wyciągam metalową...

BTW widzę, że kilka osób ma doświadczenia z mikserem spiralnym. Co warto kupić do domu, czyli w moim wypadku wyrabianie małej ilości ciasta - typowo 640g mąki + 400g wody, raz na ruski rok 800g maki + 500g wody.
Z tego, co widzę najmniejsze są na 5kg ciasta, min doza zazwyczaj 1kg (w jednym widziałem 0.5kg), więc zastanawiam się, czy ma sens wyrabianie ~1kg, gdy podają to jako min, tzn. czy dobrze je wyrobi, bo "tak sobie" to mam planetarny ;)
Te włoskie do 5kg wyrobią ciasto 1kg, bez problemu.
Chinczyki, to nie wiem.

Planetarny, to jest inna bajka. Ciasto jest wymieszane a nie wyrobione.
Ze spirali ciasto jak marzenie.
Polecam, trochę kosztuje ale warto.


Przeczytaj post wyżej to się dowiesz ;) nie widzę różnicy w "jakości" wyrobienia sunmixem za 6k czy tam ile a swoim KYSem budżetowym ;) oba spiralne z możliwością regulacji obrotów..
KYS wygląda całkiem spoko. Miałem na myśli te chinczyki z allegro.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Pizza
« Odpowiedź #325 dnia: 12 Styczeń 2024, 18:53:40 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline WS5 Mężczyzna

  • Wiadomości: 433
  • Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: Pizza
« Odpowiedź #326 dnia: 12 Styczeń 2024, 21:42:01 »
Fajne porównanie.
https://youtu.be/zhZYkEiBscQ?si=jwBD4ZO5oNK9UjJ9

no, takie trochę naciągane, ale w końcu to filmik reklamowy KYS ;)

1. w komentarzach pełno info, że ankarsum użyty niepoprawnie
2. kenwood - wg instrukcji max 1.5kg mąki, a wsypali 2kg ;)
    ja mam kenwooda, ale z inną końcówką (  chyba taką: https://www.amazon.pl/Kenwood-K%C3%BCchenger%C3%A4te-KAT72-000SS-ugniatania-wszystkich/dp/B09JL2YGZ6?th=1 ) i wyrabia znacznie lepiej - podobnie trochę jak ten obok, Wilfa (mający dość podobną)

no i pominięto czyszczenie - u mnie misę i końcówkę wkładam do zmywarki...

« Ostatnia zmiana: 12 Styczeń 2024, 22:21:58 wysłana przez WS5 »

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1142
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #327 dnia: 13 Styczeń 2024, 13:52:27 »
Trzeba było wrzucić w wątek o chlebie  :hihihi:
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Pizza
« Odpowiedź #328 dnia: 13 Styczeń 2024, 15:09:26 »
Nie wiedziałem, że takowy istnieje.
Już tam zmykam.
« Ostatnia zmiana: 13 Styczeń 2024, 15:16:02 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1142
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #329 dnia: 13 Styczeń 2024, 19:59:56 »
Smaka narobiliście, ehh   :hihihi:

Resized_1000010655_182481726316793.jpeg

Resized_1000010662_182425871990981.jpeg

Resized_1000010660_182461972996697.jpeg

Witam, witam i o zdrowie pytam!

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi