Autor Wątek: Pizza  (Przeczytany 63774 razy)

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #285 dnia: 13 Grudzień 2023, 17:58:49 »
A jak z biszkoptami, ciastami ucieranymi itd, da radę?

Łoo Panie, pojęcia nie mam jak to się takie cuda robi i jakie to stawia wymagania mikserowi 😉

Do pizzy i chleba pszennego super, ale dzisiejsze ceny są już niestety bardzo wysokie.


Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Pizza
« Odpowiedź #286 dnia: 13 Grudzień 2023, 19:23:38 »
Ja bym dorzucił ciasto na makarony i pierogi...
Tzn, jeśli chodzi o mnie.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Pizza
« Odpowiedź #287 dnia: 07 Styczeń 2024, 17:33:09 »
Jest ci on. I jeszcze stolnica granitowa do kompletu.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #288 dnia: 07 Styczeń 2024, 19:09:41 »
To ciasto wejdzie teraz na nowy poziom 👍

Właśnie wróciłem z pieczenia. Dzisiaj poszło 6 placków i co nieczęsto się zdarza ze wszystkich byłem raczej zadowolony 😉

Offline magicwojtek

  • Wiadomości: 91
  • Ekspres: BLAUPUNKT CMP301 /OXO good
  • Młynek: Severin km 3873
Odp: Pizza
« Odpowiedź #289 dnia: 07 Styczeń 2024, 19:16:35 »
ja zakupiłem sobie spice calliente. usunąłem termostat. do tego wyrabiam w bosh mum 5 ciasto.
do classica starczy idealnie
już z 40 placków zrobiłem. Ostatnio zakupiłem mąkę stagioni 5 superriore i polecam bardzo :D

btw. byłem w Ostro w Gdańsku i pizza top top top

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #290 dnia: 07 Styczeń 2024, 19:27:26 »
5 Stagioni super jest, do classica sprawdza się bardzo dobrze. Już 30kg jej przerobiłem.

Offline magicwojtek

  • Wiadomości: 91
  • Ekspres: BLAUPUNKT CMP301 /OXO good
  • Młynek: Severin km 3873
Odp: Pizza
« Odpowiedź #291 dnia: 07 Styczeń 2024, 19:31:52 »
no sporo lepsza niż pizzeria. podobna, ale trochę gorsza moim zdaniem jest Polseli Vivace.

na jakim hydro robisz? ile oliwi dodajesz do ciasta?

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #292 dnia: 07 Styczeń 2024, 19:35:12 »
Polselli Vivace mam teraz i moim zdaniem ciasto gorsze w smaku wychodzi.

1000g mąki
550g wody
25g soli
30g oliwy
2,5g drożdży

Następna do testu kupię Molino Spadoni PZ3
« Ostatnia zmiana: 07 Styczeń 2024, 19:44:57 wysłana przez korea83 »

Offline magicwojtek

  • Wiadomości: 91
  • Ekspres: BLAUPUNKT CMP301 /OXO good
  • Młynek: Severin km 3873
Odp: Pizza
« Odpowiedź #293 dnia: 07 Styczeń 2024, 19:37:28 »
a ile drożdzy i jakie czasy?

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #294 dnia: 07 Styczeń 2024, 19:46:23 »
2,5g miało być oczywiście drożdży 😉

1h TO blok
1h TO kulki
48h TK kulki (lodówka ustawiona na 6 stopni)
3-4h TO kulki

Offline magicwojtek

  • Wiadomości: 91
  • Ekspres: BLAUPUNKT CMP301 /OXO good
  • Młynek: Severin km 3873
Odp: Pizza
« Odpowiedź #295 dnia: 07 Styczeń 2024, 19:50:33 »
korea83
Czyli przepis Marcina Lupa :P. ja daję trochę mniej drożdzy bo lodówka ma u mnie wachania temperatur ;p

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #296 dnia: 07 Styczeń 2024, 19:54:40 »
Zgadza się, Marcina 😉

Dobry ten przepis, nie powiem.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Pizza
« Odpowiedź #297 dnia: 08 Styczeń 2024, 17:20:37 »
To ciasto wejdzie teraz na nowy poziom [emoji106]

Właśnie wróciłem z pieczenia. Dzisiaj poszło 6 placków i co nieczęsto się zdarza ze wszystkich byłem raczej zadowolony
Dokładnie. Tak wyrobionego ciasta jeszcze nigdy nie miałem.
Jak to mówi Vito LaCopelli, "soft and crunchy at the same time"[emoji3]

Robiłem na mące Caputo pizzeria ale muszę jeszcze spróbować na mące, której używał dotychczas mam jej jeszcze z 10kg.
Molino Tirelli.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline MrOwArdm

  • Wiadomości: 125
  • Ekspres: Ascaso Duo PID
  • Młynek: Fiorenzato All Ground
Odp: Pizza
« Odpowiedź #298 dnia: 09 Styczeń 2024, 21:23:17 »
Tak myślę czy nie zacząć przygody z pizza, ale start przy wykorzystaniu piekarnika. Jakie ew kamień polecacie i czy nie ma jego stosowanie jakiś negatywnych skutków na piekarnik?

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Pizza
« Odpowiedź #299 dnia: 09 Styczeń 2024, 21:30:46 »
Syn robi bez problemu. Zamiast kamienia używa prostokątnej stalowej blachy 5mm
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi