Autor Wątek: Pizza  (Przeczytany 62496 razy)

Offline Expel Mężczyzna

  • Wiadomości: 894
    • Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Pizza
« Odpowiedź #135 dnia: 18 Marzec 2020, 15:23:02 »
Kupuj effeuno! Kupiłem miesiąc temu i jest super :-)

Wysłane z mojego HD1903 przy użyciu Tapatalka


Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Pizza
« Odpowiedź #136 dnia: 18 Marzec 2020, 16:41:54 »
Wow Panie ! Sprzęt petarda !

Offline Grappa Mężczyzna

  • Wiadomości: 210
  • Ekspres: Gaggia Espresso, moka, phin, v60-2, ice coffee maker, AP
  • Młynek: Aergrind, Brasilia BFD
Odp: Pizza
« Odpowiedź #137 dnia: 18 Marzec 2020, 18:31:32 »
A czy ktoś z was zmieniał grzałkę w piecyku optima, caliente, peppo, G3ferrari?
Jak ten Famag się spisuje?

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1012
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #138 dnia: 18 Marzec 2020, 18:50:22 »
Kupuj effeuno! Kupiłem miesiąc temu i jest super

+1

Jak już się brać na poważnie za pizzę to nie ma co czekać tylko brać Effeuno ;) Ten piec naprawdę robi świetną robotę. Placki wychodzą rewelacyjnie właściwie od samego początku :)

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Pizza
« Odpowiedź #139 dnia: 18 Marzec 2020, 18:58:45 »
A czy ktoś z was zmieniał grzałkę w piecyku optima, caliente, peppo, G3ferrari?
Jak ten Famag się spisuje?
Ja nie, ale są tacy co w tym grzebali - zerknij na Klub Miłośników Pizzy na fb.
Famag chodzi gładziutko, pięknie, a ciasto gniecie prima sort. Wyląda, że maszyna nie do zajechania.
Warto było dorzucić do wersji z wyjmowaną michą (duża wygoda) i regulacją obrotów.

Offline Nataniel

  • Wiadomości: 293
  • Ekspres: Bezzera Magica PID, Kazak Rota, Caravel V1, v1.3
  • Młynek: Delicio ZF64w, Izpresso JE
Odp: Pizza
« Odpowiedź #140 dnia: 19 Marzec 2020, 19:13:56 »
@Grappa ja mam wymienione grzalki na coere w caliente

Offline Grappa Mężczyzna

  • Wiadomości: 210
  • Ekspres: Gaggia Espresso, moka, phin, v60-2, ice coffee maker, AP
  • Młynek: Aergrind, Brasilia BFD
Odp: Pizza
« Odpowiedź #141 dnia: 19 Marzec 2020, 19:20:11 »
@Nataniel czy dzieliłeś się wymianą grzałki na grupie KMP?
Wczoraj zamówiłem grzałkę prostą miękką, matę z włókna ceramicznego oraz osłonki do przewodów z włókna szklanego. Czekam na dostawę i będę mocował w moim Peppo

Offline Nataniel

  • Wiadomości: 293
  • Ekspres: Bezzera Magica PID, Kazak Rota, Caravel V1, v1.3
  • Młynek: Delicio ZF64w, Izpresso JE
Odp: Pizza
« Odpowiedź #142 dnia: 19 Marzec 2020, 19:25:06 »
Jesli chodzi o to czy robiłem instruktaz to nie

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Pizza
« Odpowiedź #143 dnia: 30 Marzec 2020, 12:27:42 »
Jeżeli ktoś lubi pizzę to może i gruziński chlebek serowy przypadnie mu do gustu. Ciasto na chlebek w zasadzie takie samo jak na pizzę.



https://foodwishes.blogspot.com/2019/03/khachapuri-georgia-cheese-bread-on-my.html

Offline robert-o Mężczyzna

  • Wiadomości: 117
  • Ekspres: Cafelat Robot, Venus 4tz; FP, AP, V60-01
  • Młynek: DF64, Timemore G1S, 1Zpresso E, Hiku, Timemore Go
Odp: Pizza
« Odpowiedź #144 dnia: 04 Kwiecień 2020, 17:01:23 »
ranGo przekonałeś mnie i spróbowałem. Dzięki wielkie bo na prawdę świetnie smakowało. Ciasto jednak do końca rozrabiałem w misce, ale to nie powinno mieć chyba większego znaczenia. Jedynie piekarnik roztapia mi się od tych temperatur :)

IMG_20200404_140009.jpg

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Pizza
« Odpowiedź #145 dnia: 05 Kwiecień 2020, 13:56:40 »
Ja tez popełniłem - ten bardziej spieczony to świeże ciasto drożdżowe, które zostało z pampuchów. Ten drugi to 5-dniowe ciasto na pizze. Obydwa bardzo dobre. Ten z ciasta pizzowego smaczniejszy.

« Ostatnia zmiana: 05 Kwiecień 2020, 14:08:30 wysłana przez rubin »

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Pizza
« Odpowiedź #146 dnia: 05 Kwiecień 2020, 21:12:32 »
Też mnie pokusiło i zrobiłem. Zostało mi od wczoraj ciasto na pizzę. Trochę przed zjedzeniem przyprawiłem, mam nadzieję, że nie zbrukałem tym narodowej potrawy  :mrgreen:

@ranGo dzięki za inspirację. Następnym razem żona zażyczyła ze szpinakiem i szynką  miotla



Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1138
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #147 dnia: 12 Kwiecień 2020, 20:35:06 »
Wyglada zacnie i smakowicie.

Mam pytanko, zrobilem zakwas żytni i żytnio pszenny, ma ktos dowiadczenie ile dac go na pizze , na.ok.450-500 g maki?

Wiem juz, ze dawalem tycio za duzo suchych drozdzy i za malo soli ,  tu nie chcialbym przesadzic.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2202
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Pizza
« Odpowiedź #148 dnia: 12 Kwiecień 2020, 21:32:38 »
Dobry taki piecyk? https://eu.ooni.com/products/ooni-koda?gclid=EAIaIQobChMIhMPAiNDj6AIVKIBQBh0KLgwyEAQYASABEgL7m_D_BwE
Wyglada fajnie, 500 stopni osiągnie, drogi nie jest. Warto?
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 686
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Pizza
« Odpowiedź #149 dnia: 12 Kwiecień 2020, 21:51:49 »
W zwykły grill gazowy kładę kamień szamotowy i mam tam 400 stopni. Pizza 8 min i gotowe. Za tego grilla to dałem w castoramie jakieś 350 PLN.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwiecień 2020, 22:02:22 wysłana przez kafcio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi