Autor Wątek: Pizza  (Przeczytany 62489 razy)

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Pizza
« Odpowiedź #120 dnia: 06 Marzec 2020, 17:16:47 »
Panowie, czytam i nie kumam wielu zagadnień  :(

Kiedyś coś próbowałem robić z przepisu Gennaro Contaldo i wyszło to jak wyszło, nie było złe ale spód nie był jakiś fenomenalny. Mam zwykły piekarnik termoobieg do 250 stopni jak pewnie większość z Was. Co dokupić kamień ? Jaki ? O co z tym chodzi ? Żeliwo ? Czy może od razu ten piec do pizzy ? W sumie mam gdzie to trzymać ale placki bym próbował robić przy weekendzie tylko.

Pizzożerna jest moja żona i chciałbym jej robić w weekendy.

Najgorszą pizze jadłem w Polsce i na Sycylii. Najlepszą w Neapolu ... Rozumiem w domowych warunkach w piekarniku nie ma szans na takie luźne ciasto ?
« Ostatnia zmiana: 06 Marzec 2020, 17:23:25 wysłana przez Perzua »

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Pizza
« Odpowiedź #121 dnia: 06 Marzec 2020, 17:29:56 »
Kupujesz kamień do pizzy, wstawiasz na najwyższy poziom piekarnika i ustawiasz maksymalna temperaturę grzałka górna. Jeśli 250c lub więcej to jest ok.

W zależności od piekarnika może będziesz musiał pięć przy otwartych drzwiczkach z uwagi na wyłączający się termostat. W nowszych chyba tego problemu nie ma.

Wieczorem podeślę przepis, z którego korzystam od kilku lat i na który nikt nie narzeka ;) Ale od razu uprzedzam - ja nie przepadam za wersją z Neapolu, lubię mieć ekstra cienkie i chrupiące ciasto. Możesz oczywiście zrobić grubsze, które też jest pyszne, ale do wersji z Neaopolu jednak trochę brakuje. Być może jedynym rozwiązaniem, dla tej wersji, będzie dedykowany piec.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Pizza
« Odpowiedź #122 dnia: 06 Marzec 2020, 18:29:02 »
Jak masz miejsce i jesteś pewien, że nie będzie stał jako (wątpliwa) ozdoba, to bierz Spice Caliente. Ma temperaturę (po modach jeszcze lepszą), grzalke od góry i kamień od dołu.

Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka


Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Pizza
« Odpowiedź #123 dnia: 06 Marzec 2020, 18:30:12 »
Nie przesadzajmy z tym Neapolem, bo to pewnie długa droga przede mną, po prostu chcę się przygotować. Jaki konkretnie kamień ?

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Pizza
« Odpowiedź #124 dnia: 06 Marzec 2020, 18:31:43 »
Jak masz miejsce i jesteś pewien, że nie będzie stał jako (wątpliwa) ozdoba, to bierz Spice Caliente. Ma temperaturę (po modach jeszcze lepszą), grzalke od góry i kamień od dołu.

Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka



Właśnie się zastanawiam nad tym ale najpierw chcę się pobawić z naszym piekarnikiem. Będziemy też zmieniać lokum i wtedy się kupi piekarnik do 320 stopni bodajże ale to na spokojnie.

Offline Nataniel

  • Wiadomości: 293
  • Ekspres: Bezzera Magica PID, Kazak Rota, Caravel V1, v1.3
  • Młynek: Delicio ZF64w, Izpresso JE
Odp: Pizza
« Odpowiedź #125 dnia: 06 Marzec 2020, 18:34:34 »
Caliente bez modów bedzie nawet gorszy niz piekarnik. Do piekarnika moze byc plyta granitowa z castoramy(nie traci tak temperatury jak otworzysz piekarnik lecz dluzej sie nagrzewa) lub z biedronki(traci szybko temperature ale szybciej sie nagrzewa)

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Pizza
« Odpowiedź #126 dnia: 06 Marzec 2020, 18:41:13 »
A żeliwo ? Mam z tym trochę doświadczenia. Ciężko to dostudzić :)

Offline Nataniel

  • Wiadomości: 293
  • Ekspres: Bezzera Magica PID, Kazak Rota, Caravel V1, v1.3
  • Młynek: Delicio ZF64w, Izpresso JE
Odp: Pizza
« Odpowiedź #127 dnia: 06 Marzec 2020, 18:54:12 »
Do metody kombo idealne

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Pizza
« Odpowiedź #128 dnia: 06 Marzec 2020, 19:06:05 »

Offline Piskoor Mężczyzna

  • Wiadomości: 284
  • Ekspres: Bezzera DUO TOP DE
  • Młynek: Eureka Atom 65E
Odp: Pizza
« Odpowiedź #129 dnia: 06 Marzec 2020, 19:13:15 »
Caliente bez modów bedzie nawet gorszy niz piekarnik. Do piekarnika moze byc plyta granitowa z castoramy(nie traci tak temperatury jak otworzysz piekarnik lecz dluzej sie nagrzewa) lub z biedronki(traci szybko temperature ale szybciej sie nagrzewa)
Płyta granitowa do pizzy jest raczej złym rozwiązaniem.
Granit nie chłonie tak wilgoci w związku z czym ciasto od spodu się zaparza.
Kamień do pizzy to kamień typu szamot, glinka itd. Coś co jest w strukturze porowate i pozwala plackowi "oddychać"
Sam mam piec do pizzy wybudowany w ogrodzie i budując go sporo oglądałem.
Z racji częstych wyjazdów do Włoch też się naoglądałem i zawsze, ale to zawsze w piecach był spód z chłonnego kamienia.

Pozdr

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka


Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Pizza
« Odpowiedź #130 dnia: 06 Marzec 2020, 19:13:36 »
Tu patelnia żeliwna i piekarnik takiej sobie klasy, zdaje się 3-5 minut ;)
Mąka do pizzy, ale nie włoska (np. Babuni drożdzowa), z Tippo 00 byłoby lepiej
« Ostatnia zmiana: 06 Marzec 2020, 19:16:18 wysłana przez lucasd »

Offline pepo Mężczyzna

    • brak
  • Wiadomości: 110
    • pipala.pl
  • Ekspres: aeropress, v60, moka pot, phin
  • Młynek: Kazak Tura
Odp: Pizza
« Odpowiedź #131 dnia: 06 Marzec 2020, 19:26:14 »
Miałem kamień, teraz mam patelnie żeliwną. Żeliwo jak dla mnie lepsze :) Kładziemy na rozgrzaną patelnię sam placek, nakładamy wszystko co tam chcemy i wrzucamy do  rozgrzanego pieca. Z samym kamieniem, spód był zawsze blady, niedopieczony.

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Pizza
« Odpowiedź #132 dnia: 18 Marzec 2020, 13:22:56 »
Małe chwalonko. I zagniatanko!
Famag Giulietta im5s


Offline pytlakos

  • Wiadomości: 330
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: Pizza
« Odpowiedź #133 dnia: 18 Marzec 2020, 14:24:40 »
Czad, lubię jak ktoś poważnie podchodzi do tematu :).
Ale teraz to już w piekarniku nie możesz piec ;)

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Pizza
« Odpowiedź #134 dnia: 18 Marzec 2020, 15:02:26 »
Ciągnę wciąż na piecyku Optima, na razie daje radę, ale kto wie jak to się skończy... ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi