Coś pisałeś o 1 i 2 stopniu. rozumiem że kursy?
To Człowieku....masz większa wiedzę niż większość " barystów " co tłuką kawy na potęgę w kawiarniach.
Ostatniio niechcący poduchiwałem -bo inaczej się nie dało- rozmowa prowadzona w kawiarni pełnym głosem- rekuratacja w Świnoujściu w kawiarni...pracowała Pani w kaawiarni…...tak szef pokazał co i jak 2 godziny i tyle szkolenia.A to fajnie.To my już nie musimy Pani szkolić. Proszę to jest ekspres..tu jest kawa..a tu mleko.
Nie jest tak wszędzie ale bywa.
Wagę bierz pod uwagę:) jak 2 grupy powyżej 50kg to nie jest źle moja dżwigniowa astoria 1 grupa ma 40 kg około.
Nie mam żadnego kursu. Wstyd się przyznać:) Ale jakoś z dźwignią daje sobie radę, pewnie lepiej czy gorzej ale trafiło mi się już częstować kilka osób wiedzących co nieco o kawie -właściciele kawiarni itp. i jakoś skarg nie było raczej miłe zaskoczenie.
jeśli chodzi o wygląd-samą idee- nie model ale sam typ ….
https://www.coffee-tech.pl/ekspresy-do-kawy-wega/vela-vintage/vela-vintage-aleCoś w tym guście, to ma dać dobrą kawę ale i wyglądać.
akurat ten model ma instalacje gazową...…….iiwenty na świeżym powietrzu- bar kawowy na weselach w ogrodzie? jesteś niezależny . Kabel na pompę czy akumulator z przetwornicą zawsze możesz mieć w szafce.
Ważne! jak szukałem ekspresu dla siebie to rozmawiałem z kilkoma serwisantami. Rozbieżność cen części i ich dostępnośc jest ogromna.
Możesz mieć ładny ekspres, dający się ustawiać na 10000 sposobów, ale może to być model gdzie ciężko dostać części albo którego nikt w promieniu 200km nie będzie ci chciał serwisować ,serio.