Autor Wątek: Lelit Anna. Poprawne ciastko kawowe i problem z jego osiągnięciem.  (Przeczytany 6406 razy)

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 649
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Lelit Anna. Poprawne ciastko kawowe i problem z jego osiągnięciem.
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Styczeń 2020, 14:16:03 »
Nie. To czy ciastko wyschnie zależy od "hydrauliki" ekspresu - czy zawór trójdrożny odciągnie nadmiar wody, czy reszta odparuje, albo wsiąknie w ciastko, etc. Czyli generalnie duperele nie mające związku z ekstrakcją. Jeżeli masz dobry prysznic, nie sikający strumieniami, to nie widzę powodu by pakować kawę "pod korek".

avidrock

  • Gość
Odp: Lelit Anna. Poprawne ciastko kawowe i problem z jego osiągnięciem.
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Styczeń 2020, 14:21:29 »
Dzięki za info

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 666
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Lelit Anna. Poprawne ciastko kawowe i problem z jego osiągnięciem.
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Styczeń 2020, 14:35:55 »
Ja mam mokre ciasto gdy nie wyjmę kolby od razu po zrobieniu espresso, ale to i tak chyba nie jest żadna dyskwalifikacja kawy.  :lol2:
Darmowe ogłoszenia sprzedaż aut - https://brumly.pl/

Offline JarekB

  • Wiadomości: 262
Odp: Lelit Anna. Poprawne ciastko kawowe i problem z jego osiągnięciem.
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Styczeń 2020, 17:01:27 »
Mokre ciastko == za mała doza, za drobne zmielenie, zepsuty/niedziałający zawór 3-drożny, za mała temperatura zaparzania, za mała temperatura grupy.
Tak mi się właśnie wydaje, że temperatura jest za mała.
Kawa espresso #3 od Ciebie.
W poprzednim ekspresie domita classico crema była dość ciemna, w aktualnym Lelit PL41TEM crema jest jasno-beżowa.
Ustawiam temperaturę 95stopni, ekspres wygrzewam pół godziny.


avidrock

  • Gość
Odp: Lelit Anna. Poprawne ciastko kawowe i problem z jego osiągnięciem.
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Styczeń 2020, 22:04:48 »
Ja temperaturę ustawiam w zależności od kawy, jeżeli jaśniejsza to 88-90 stopni a przy ciemniej palonych 86-88. Fabrycznie ustawiony ekspres był na 95. Może faktycznie mam wyższą temperaturę ustawić?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Lelit Anna. Poprawne ciastko kawowe i problem z jego osiągnięciem.
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Styczeń 2020, 22:49:08 »
Warto sprawdzić jaki efekt przyniesie zwiększenie temperatury. Jaka jest tu zależność między temperaturą ustawioną na PID a temperaturą zaparzania?

avidrock

  • Gość
Odp: Lelit Anna. Poprawne ciastko kawowe i problem z jego osiągnięciem.
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Styczeń 2020, 22:54:39 »
Warto sprawdzić jaki efekt przyniesie zwiększenie temperatury. Jaka jest tu zależność między temperaturą ustawioną na PID a temperaturą zaparzania?
Ja myślałem że temperatura na pid przekłada się na temperaturę zaparzania. Nawet nie wiem jak to sprawdzić

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Lelit Anna. Poprawne ciastko kawowe i problem z jego osiągnięciem.
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Styczeń 2020, 08:07:39 »
Na pewno się przekłada ale raczej nie w skali 1:1.

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

  • Wiadomości: 818
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
Odp: Lelit Anna. Poprawne ciastko kawowe i problem z jego osiągnięciem.
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Styczeń 2020, 14:55:38 »
Ja myślałem że temperatura na pid przekłada się na temperaturę zaparzania
W Gaggia Classic miałem 102 na PID i 92 na ciastku - i jak zmieniałem ekspres - dużo czytałem//rozmaiwiałem o Lelitach i Rancillo - to też ok 8-10 stopni wyżej musisz ustawić
Never Give UP †

avidrock

  • Gość
Odp: Lelit Anna. Poprawne ciastko kawowe i problem z jego osiągnięciem.
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Styczeń 2020, 21:48:42 »
Ja myślałem że temperatura na pid przekłada się na temperaturę zaparzania
W Gaggia Classic miałem 102 na PID i 92 na ciastku - i jak zmieniałem ekspres - dużo czytałem//rozmaiwiałem o Lelitach i Rancillo - to też ok 8-10 stopni wyżej musisz ustawić
Dzięki już próbuje

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Lelit Anna. Poprawne ciastko kawowe i problem z jego osiągnięciem.
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Styczeń 2020, 22:58:58 »
W Gaggia Classic miałem 102 na PID i 92 na ciastku - i jak zmieniałem ekspres - dużo czytałem//rozmaiwiałem o Lelitach i Rancillo - to też ok 8-10 stopni wyżej musisz ustawić

A w Ascaso Steel Uno Prof Pid z bojlerem było to dwa stopnie.

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

  • Wiadomości: 818
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
Odp: Lelit Anna. Poprawne ciastko kawowe i problem z jego osiągnięciem.
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Styczeń 2020, 09:20:37 »
A w Ascaso Steel Uno Prof Pid z bojlerem było to dwa stopnie.
Pewnie przewaga thermobloku nad bojlerem
Never Give UP †

Offline JarekB

  • Wiadomości: 262
Odp: Lelit Anna. Poprawne ciastko kawowe i problem z jego osiągnięciem.
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Styczeń 2020, 21:21:14 »
Ja myślałem że temperatura na pid przekłada się na temperaturę zaparzania
W Gaggia Classic miałem 102 na PID i 92 na ciastku - i jak zmieniałem ekspres - dużo czytałem//rozmaiwiałem o Lelitach i Rancillo - to też ok 8-10 stopni wyżej musisz ustawić
Jest kilka filmików na yt z lelitami i tam mają temperaturę ustawiona na około 90 stopni. Gdyby różnica była 8-10 stopni to by wszyscy robili niedoparzoną.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi