forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Młynki => Wątek zaczęty przez: Faustmok w 20 Styczeń 2020, 15:00:21
-
Który z młynków wybrać? Oba mogę mieć w podobnej cenie. Carimali ma uszkodzone łączenie hoopera, ale działa. Stan nieznany, oba niby b. Dobry. Osobiście wolę M SJ. Cel espresso
-
Jasne, że MSJ ;). Carimali trochę archaiczny ale pewnie też OK.
-
Dziękuję
Temat do zamknięcia
Coś czuję, że Twoja Brazylia do tego i będzie kosa ;)
-
Dokup tylko mniejszy hopper, bo ten w Mazzer jest taki wysmukły i wysoki. No, ale daje wtedy większy słup ciśnienia na żarna.
-
I weź pod uwagę, że MSJ pod single dosing się nie nadaje...
-
Pod single/alternatywy mam commandante. Dzisiaj go kupiłem. To był młynek rezerwowy w kawiarni amatorskiej - Mamy z dziecmi+(grupa docelowa klientów)Ma około roku. Licznik pokazuje 7780(z2000 kaw liczę). Ogólnie właściciel kawiarni sprzedaje też ekspres roczny. Mają w leasingu jakiś kombajn, który to wszystko ogarnia(+ młynek). Minusem mlynka to jest kilka rys. Hoper w stanie bdb, przezroczysty, kilka małych rys. Żadnych przebarwień etc. Myślę, że dobry zakup.
Czy mogę w tym wątku pytać o jego regulacje? Poprzedniemu właścicielowi raz go wyregulował sprzedawca kawy 😂 ... Takie mamy dzisiaj kawiarnie... 😁
-
Regulacja jest prosta: w prawo/w lewo kręcisz o działkę i sprawdzasz w espresso.
-
Rok temu kupiłem jakaś mieszankę w stylu włoski m z dużym udziałem robusty, czyt. Spalone ziarno. Czy te ziarna mogą być jakimś stopniem odniesienia do dobrej mieszanki średnio palonej? Chodzi o dobre ratio, wysoka creme. Smak będzie obrzydliwy - tylko pod naukę latte art. Jutro powinien już mieć Kolbe ;)
-
Rok temu kupiłem
To już nic z tego nie będzie...
-
Czyli będę musiał marnować dobre ziarna
Czy jest duża różnica w regulacji młynka między Aricha a Mefisto(duża to dla mnie powyżej 2-3mm na skali regulacji MSJ)?
Mam jeszcze dwie świeże(z 50dni od wypalenia) mieszanki z Etno. Pytam, bo wolę je stracić niż Twoje ziarno ;)
-
Nie wiem :). Arichę zostawiłbym do przelewek, a Mefisto śmiało -- fajna kawa na początek. Różnica nie powinna być duża, bo Etiopie są takie "normalne" w młynkach, nie trzeba ich jakoś bardzo drobno mielić.
-
Ustawiłem przemiał w MSJ na poziomie 13 kliku commandante. Zużyłem z 200g tej dziadowskiej mieszanki. Myślę, że to dobry pkt wyjścia pod lepsze kawy. Jutro testy.
-
Jak wyczujesz już młynek to potem zawsze przy espresso "kręcisz się" w granicach jakiegoś punktu. Trochę tu, trochę dalej. Ale zacznij od ustawienia punktu "0".
-
Ogólnie przy pkc 0 nie mieli. Przy pkt 1 jest za drobno. Błotko w kolbie po zakończeniu ekstrakcji
Na ustawieniu 2 w miarę suche ciastko
-
Patrząc na smak. Jest ok. Crema trochę za mała. Podczas ekstrakcji cieknie musi ogonek. Problemem jest mokre ciastko. W jakim kierunku powinien regulować młynek - grubiej? W skali mam ok 1,5. Ekstrakcja ok 20 sec. Gramatura 8g. Docelowo z 30ml. Ekspres Domita Clasico.
-
Weź sobie podwójne sitko.
-
Muszę kupić najpierw
Czy na pojedynczym idzie to w ogóle ogarnąć?
-
Idzie, dozą, przemiałem, ubiciem.