Cześć
Do rozpoczęcia tego wątku zainspirował mnie
@WS5 oraz:
Gottfried Wilhelm Leibniz: „Musi istnieć wystarczający powód, aby cokolwiek zaistniało, aby zaistniało jakiekolwiek wydarzenie, aby uzyskać jakąkolwiek prawdę” o espresso
Chciałbym, abyśmy w tym wątku zawarli konkretne porady i wskazówki, co się stanie z espresso, gdy np zmienimy dany parametr, czynność, sprzęt, etc.
!!!UWAGA!!! W tym wątku nie rozwiązujemy problemów Kawoszy z ich espresso - od tego jest odrębny wątek:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=844.0I tak:
@WS Istotna jest odległość między kawowym ciastkiem, a prysznicem. A tę ustala objętość. W espresso istotne są proporcje między kawą, a wodą. Ilość przemiału w sitku ustala się objętościowo, a podaje wagowo. Espresso ma być dobre, ekstrakcja w założonym czasie, a ciastko suche, najlepiej bez odbicia prysznica.
@idolw : Należy sypać najmniejszą ilość (do sitka) dającą zadowalające rezultaty.
@GostRado : Dokładnie.
@WS5 Co do temperatury, to naprawdę nie trzeba jej znać. Kwaśna -> zwiększamy, gorzka -> zmniejszamy temperaturę. Przy zmianie kawy, kilka shotów i jest ustawione na najlepszy poziom w danym ekspresie. Oczywiście nie oznacza to, że w innym nie da się lepiej, ale to, co ustawiliśmy daje powtarzalny efekt w filiżance.
@GostRado A jakbyśmy stworzyli takie same warunki i parametry, to jakie uzyskalibyśmy espresso ze zmielonego takiego samego ziarna w młynkach z żarnami płaskimi i stożkowymi biorąc pod uwagę:
¹ Body
² Gorycz
³ Kwasowość
⁴ Słodycz
Ewentualnie teoretycznie, czego powinniśmy oczekiwać?
@pj.w¹ Body S>P
² Gorycz S>P
³ Kwasowość S>P
⁴ Słodycz P>S
@Valerii Od dwóch tygodni używam sita IMS o wysokości 29 mm. Standardowe sito ma wysokość 25 mm.
Jestem bardzo zadowolony i wszystkim radzę mieć w arsenale sito o zwiększonej wysokości. Co daje zwiększona wysokość sita? Niektórzy uważają, że większą objętość napoju. Tak jest, ale nie do końca.
Zwiększając wysokość słupa kawy, zwiększamy stopień mielenia ziaren kawy. To z kolei prowadzi do zmiany smaku powstałego espresso. Zmiana smaku idzie w kierunku zwiększenia kwasowości.