forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: Krakus w 14 Kwiecień 2017, 22:09:39
-
Zastanawiam się nad zasadą działania HXa. Znalazłem na HB taki obrazek z Quickmill Anita:
(http://www.home-barista.com/forums/userpix/269_hx04.jpg)
Wynikają z niego trzy rzeczy:
- Grupa jest podgrzewana bez zaparzania przez efekt termosyfonu. Umieszczenie restryktora w obwodzie obniży temperaturę grupy w trybie jałowym.
- Jerzyk miał kiedyś pytanie, gdzie umieścić restryktor. Z tego obrazka wynika, że na wylocie z grupy, bo inaczej będziemy w trakcie zaparzania wtłaczać wodę do grypy przez powrót.
- Woda w bojlerze naokoło wymiennika ma temperaturę 123*C. Woda do zaparzania ma mieć temperaturę około 92*C, czyli znacząco niższą, niż temperatura wody w bojlerze. Jasno z tego wynika, że temperatura wody w grupie zależy od prędkości przepływu.
Czy dobrze wnioskuję, że należałoby mieć dwa wymienniki - jeden do doppio, drugi do espresso?
PS. Ile jest wody w grupie, a ile w wymienniku?
-
Brak fotki.
-
Brak fotki.
Znikła - fotkę odnajdę i wrzucę na swój serwer, to nie zginie.
Przypuszczalnie ktoś się połapał, że fotka jest używana nie na forum HB i ją zablokował.
-
Forum HB chroni swoje fotki i tyle. Taką mają regułę.
-
Brakujący obrazek:
(http://www.pci.ac/WoK/images.jpg)
A tu podobny w wersji o większej rozdzielczości:
(http://www.pci.ac/WoK/269_hx04a.jpg)
-
1 obrazek:
Thermosyphon circulatio system
2 obrazek:
Thermosyphon circulatio system plus dodatkowy obieg. Z tego co widzę ten dodatkowy obieg ma za zadanie podniesienie nam temperatury po odebraniu ciepła przez grupę.
Co w sumie ma podnieść temperaturę grupy o ok. 0,5 stopnia.
Nie mam pewności. Ale na małym obiegu jest chyba jakiś termostat elektroniczny.
Jedno z mojego punktu widzenia staje się faktem. Bojler stał się kotłem. :)
-
Z tego co widzę ten dodatkowy obieg ma za zadanie podniesienie nam temperatury po odebraniu ciepła przez grupę.
To chyba różne obrazki widzimy, na moim jest by-pass grupy z zaworem regulującym przepływ.
-
Z tego co widzę ten dodatkowy obieg ma za zadanie podniesienie nam temperatury po odebraniu ciepła przez grupę.
To chyba różne obrazki widzimy, na moim jest by-pass grupy z zaworem regulującym przepływ.
A co to jest ten by-pass grupy?
-
Rurka omijająca - przy uchylonym zaworze część wody z syfonu wraca omijając grupę, w ten sposób jej nie przegrzewasz. Nie znam opisu konstrukcji ale te zygzaki mogą oznaczać radiator - woda omijająca schładza się żeby w wymienniku nie rosła temperatura. To rozwiązanie problemu restryktora który zmniejszając przepływ przez E61 przegrzewa wymiennik.
-
Ten drugi mniejszy obieg, jego zasadność jest dla mnie bez sensu.
-
bez sensu.
Obrazek wkleiłem trochę przypadkowo(Google mi go podpowiedział), bo większy oryginał zniknął.
A układ ma jak najbardziej sens - bez przepływu wody (i oddawania ciepła na zewnątrz) woda w wymienniki rozgrzeje się do temperatury wody w bojlerze. Żeby temperaturę utrzymać na żądanym poziomie, woda musi cyrkulować i chłodzić się gdzieś na zewnątrz (żeby z kolei grupy nie przegrzewać). Tę funkcję spełnia zewnętrzny obwód - zauważ, że na jego rurkach są zaznaczone radiatory.
-
bez sensu.
Obrazek wkleiłem trochę przypadkowo(Google mi go podpowiedział), bo większy oryginał zniknął.
A układ ma jak najbardziej sens - bez przepływu wody (i oddawania ciepła na zewnątrz) woda w wymienniki rozgrzeje się do temperatury wody w bojlerze. Żeby temperaturę utrzymać na żądanym poziomie, woda musi cyrkulować i chłodzić się gdzieś na zewnątrz (żeby z kolei grupy nie przegrzewać). Tę funkcję spełnia zewnętrzny obwód - zauważ, że na jego rurkach są zaznaczone radiatory.
Bajery, bajery i nic więcej.{mówię o tym mniejszym obiegu} Ale przez zastosowanie tego arcydzieła cena ekspresu pójdzie w górę.
Przecież to można załatwić w sposób prostszy i lepszy pod każdym względem.
Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze.
-
Fizyki w szkole uczyłeś się na pamięć, bez zrozumienia?
-
Fizyki w szkole uczyłeś się na pamięć, bez zrozumienia?
A mam Ci udowodnić, że ten cytat pasuje idealnie w Twoje wypowiedzi ?
Lub inaczej.
Ja w ten układ podstawowy wstawiłbym pompę elektryczną.
Teraz Twoja propozycja. Później , moja ... itd.
-
Czytając wątek zacząłem sobie coś uświadamiać … jeżeli się mylę wyprowadźcie mnie z błędu. Ekspres kupiony i uruchomiony w parę miesięcy temu. Typowy HX – Bezzera Magica. Wody wrzącej z dyszy nie używam, bardzo rzadko coś tam spuszczę z dyszy. Para użyta no może z 10 razy do przygotowania czegoś mlecznego.
I tu się zacząłem zastanawiać czy jakaś część wody zalegająca w bojlerze nie pochodzi jeszcze z pierwszego zalania ekspresu czyli stycznia. Nigdy nie przyszło mi do głowy wymienienie wody w bojlerze (np. poprzez przepłukanie dyszą wody). Jedyna pociecha, że woda ta jest gotowana bo chyba nowe życie przerosłoby moje wyobrażenie.
-
wymienienie wody w bojlerze
A jak często wymieniasz wodę w kaloryferach? To coś podobnego. Z tej wody nie robisz kawy, co najwyżej nią spieniasz mleko.
Jakbyś ją zaczął wymieniać regularnie, to byś bojler natychmiast zakamienił.
-
Mi kilka osób podpowiadało użycie wody destylowanej w bojlerze. W końcu to tylko do grzania HX i pary...
-
wody destylowanej
Starczy po odwróconej osmozie - demineralizowana, ale o jakości spożywczej.
-
ta woda nie ma prawa mieć życia, przecież to szczelny zbiornik z temperaturą >100C (jak wyłączony konserwa)
-
Reasumując, nie wymieniać tej wody. Herbatki kolegom chyba też nie zalewać z dyszy wody, no chyba że teściowej O0
Dzięki. Bo już cały ekspres chciałem przelewać nową czystą wodą, z 5 razy :pycha:
-
Raz na jakiś czas się przelewa, ale to ze względu że para ucieka i czerpie ze zbiornika.
A tu wystarczy około 30ppm na kamień...
-
Kiedyś była dyskusja i skończyła się na tym, że woda z dyszy w Astoria CKE jest świeża.
-
Bo CKE ma osobny HX do wrzątku, co nie jest standardem dla większości maszyn.
-
Bo CKE ma osobny HX do wrzątku, co nie jest standardem dla większości maszyn.
Dobrze wiedzieć, czasem przychodzi do mnie brat i prosi o americano. Po tej dyskusji miałem zacząć podawać mu wodę z czajnika, ale w takiej sytuacji już nie mam obaw. Dzięki za info :).
-
Podawaj z czajnika, przestudzoną -- będzie smaczniejsza.
-
Brat i tak jest zachwycony kawą u mnie, miałem tylko wewnętrzne rozterki dotyczące świeżości wody, a w takim wypadku to i tak będzie zadowolony. Ale nie neguję, że kawa będzie na pewno lepsza :ok:.
-
Woda jest świeża w CKE, to prawda, ale... Zauważyłem, u mnie na mocno rozgrzanym ekspresie - mniej więcej po godzinie stania włączonego ekspresu - że woda lecąca z wylewki ma około 70 stopni, jeśli mnie pamięć nie oszukuje(gdzieś to pisałem na forum). I pytanie czy jest sens lać odstawioną wodę z czajnika, jeśli temperatura wody z wylewki jest dosyć niska...
-
Masz niesprawny ekspres, chyba.
-
Zmierzę po południu jak to wygląda u mnie.
Marek.
-
Może to jakaś wersja na tropiki :).
-
wymienienie wody w bojlerze
A jak często wymieniasz wodę w kaloryferach? To coś podobnego. Z tej wody nie robisz kawy, co najwyżej nią spieniasz mleko.
Jakbyś ją zaczął wymieniać regularnie, to byś bojler natychmiast zakamienił.
Bojler to nie jest kaloryfer. Kaloryfer służy do odprowadzania ciepła, a bojler do jej magazynowania.
Woda z bojlera jest czysta, z kaloryfera śmierdząca.
Jakbyś ją zaczął wymieniać regularnie, to byś bojler natychmiast zakamienił.
Tak samo jak wymiennik.
-
Tak samo jak wymiennik.
Bo w wymienniku odparowujesz duże ilości wody prawda?
Kolejny raz piszesz bzdury, błagam ogarnij się w końcu :sciana:
-
Mi kilka osób podpowiadało użycie wody destylowanej w bojlerze. W końcu to tylko do grzania HX i pary...
Deszczówkę masz gratis.