forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: kaamel w 20 Marzec 2024, 14:11:56
-
Cześć,
Planuje zakup pierwszej kolby, do tej pory w domu stoi Nivona 789, generalnie piję najczęściej podwójne espresso, czasem doleje wrzątku.
Żona pije late / cappuccino. Zależy mi na dobrym espresso i dobrym spieniaczu.
Młynek narazie mam ręczny Timemore C3 ESP.
Ekspres najchętniej kupiłbym jakiś używany, ale nówka też może być.
Z nowych w oko wpadły mi:
1. Lelit Anna/Anita/Grace.
2. La Pavoni CASABAR, który wydaje się być bliźniakiem Grace ?
Z używek, znalazłem w niezłej cenie Lelit Anita w wersji z PID w mojej okolicy.
Docelowo pewnie dojdzie jakiś młynek autamatyczny.
Pytanie, który z tych ekspresów polecicie ? Ew. jaki inny wybrać ?
Cze termoblok nie będzie dla mnie lepszy od bojlera(spienianie) ?
Dzięki z góry za wszelkie rady i wskazówki
-
Cześć
Mam wystawiony na forum Lelit Anna z dołożonym PIDem. Spory zestaw. Mam też młynek Nuova Simonelli MDX z nowymi żarnami. Pewnie nie widzisz jeszcze Pchlego targu, musisz mieć więcej postów.
-
generalnie piję najczęściej podwójne espresso
Przyda się ten Twój nawyk przy kolbie.
czasem doleje wrzątku.
Nie leje się wrzątku, tylko chłodniejszą wodę => 70÷75°C
Z nowych w oko wpadły mi:
1. Lelit Anna/Anita/Grace.
2. La Pavoni CASABAR, który wydaje się być bliźniakiem Grace ?
Taki, który ma pid i nie jest kombajnem.
Pytanie, który z tych ekspresów polecicie ? Ew. jaki inny wybrać ?
Lelit Victoria. Dla Ciebie i potrzeb żony też będzie dobry (bojler 300ml).
-
Nie leje się wrzątku, tylko chłodniejszą wodę => 70÷75°C
Racja, źle się wyraziłem, dolewam wodę z wylewki ekspresu, nie jest to wrzątek ;)
Lelit Victoria. Dla Ciebie i potrzeb żony też będzie dobry (bojler 300ml).
Gdzieś rzuciło mi się w oczy, że dość długo trzeba czekać na możliwość spieniania po zaparzeniu kawy ?
-
Raczej w drugą stronę, problem jest taki z jednobojerowcami, że jak zrobisz kawę, potem poczekasz 2-3min żeby dogrzał bojer żeby spienić mleko, a następnie chcesz znów zrobić kawę to masz problem, bo żeby z wysokiej temperatury ponownie ustabilizować przykładowo 93 stopnie, to spory problemy.
-
Jesteś z Łodzi. Podjedź więc do nas do Zgierza ul. Dąbrowskiego 6. Możemy Ci zaproponować kilka rozwiązań. Włącznie z ekspresami Lelit. Na miejscu spróbujesz kawy i spieniania mleka na cappu. Zapraszamy!
-
Raczej w drugą stronę, problem jest taki z jednobojerowcami, że jak zrobisz kawę, potem poczekasz 2-3min żeby dogrzał bojer żeby spienić mleko, a następnie chcesz znów zrobić kawę to masz problem, bo żeby z wysokiej temperatury ponownie ustabilizować przykładowo 93 stopnie, to spory problemy.
Rozumiem, czy jeśli wiecej niż jedno espresso to najpierw kawa później spienianie.
-
Porozglądałem się jeszcze trochę i rozważam również Profitec GO, droższy niż Victoria, pytanie czy jest sens dopłacać, wydaje mi się że jest lepiej wykonany ?
-
Ja bym dopłacił, prosta sprawa jak masz budżet dopłać, jak nie to Victoria wciąż będzie świetnym ekspresem.
-
Porozglądałem się jeszcze trochę i rozważam również Profitec GO, droższy niż Victoria, pytanie czy jest sens dopłacać?
Tak.
-
Jak robisz mleczne i espresso, i bierzesz pod uwagę używane to mam wystawioną na pchlim targu Bellonę DB z PiD taniej niż te jedno bojlerowe i możesz robić kawę i spieniać jednocześnie bez problemu i będziesz miał spokój na długi czas.:taktak:
-
Im dłużej przeglądam i się zastanawiam, tym robię się "głupszy" ;).
Poczytałem i zastanawiam się czy na początek nie będzie najrozsądniej pójść w AVX'a i tu pytanie czy EM TB1 już wystarczy, czy patrząc jednak na potrzebę spieniania iść w DB1 ?
Do tego młynek DF64 ? Zakładam, że mielenie w Timemore C3 ESP na dłuższą metę mi się "znudzi".
Profitec GO vs AVX DB1 to tak naprawdę używany DF64 w kieszeni ...
I tu pojawia się jeszcze jedno pytanie młynek DF 64 czy może Ascaso i1-mini ?
-
młynek DF 64 czy może Ascaso i1-mini ?
Zdecydowanie DF64. Niebo a ziemia.
-
A ktoś ma może doświadczenia z AVX DB1 ?
-
Jeżeli jesteś zainteresowany Profitecem Go (3 tygodniowy w dobrej cenie) to pisz na PW.
-
Profitec GO vs AVX DB1 to tak naprawdę używany DF64 w kieszeni ...
I tu pojawia się jeszcze jedno pytanie młynek DF 64 czy może Ascaso i1-mini ?
Ponownie zapraszam do nas, do Zgierza. Porównasz sprzęty osobiście. Bez obowiązku kupowania. Ale po Wielkanocy.
-
Jak coś to też mam Profiteca GO do oddania, mogę podesłać link do Allegro na PW, bo linki są nielegalne, z tego co mi niewiadomo :D
-
Finalnie trafiłem w bdb. cenie niewiele używany ekspres Gastroback Design Espresso Advanced Pro GS 42612S czyli odpowiednik Sage The Barista Express BES875.
Po pierwszych testach obniżyłem ciśnienie do 9Bar, dokupiłem NPF i sitko IMS Big Bang 16-21, teraz czas na testy z młynkiem wbudowanym oraz moim Timemore C3 ESP, macie jakieś dobre rady dla początkującego związane z tym konkretnie ekspresem ?
-
Tak. Kup ten młynek z płaskimi żarnami Ten wbudowany to Ci najbardziej przeszkodzi w uzyskaniu naprawdę dobrego naparu ;)
-
macie jakieś dobre rady dla początkującego związane z tym konkretnie ekspresem ?
Ja jako że miałem taki ekspres SAGE mam takie rady.
I poszukaj filmików i przestaw żarna w tym wbudowanym młynku będzie Ci łatwiej zmielić pod espresso i nie tylko.
[ You are not allowed to view attachments ]
II Dokup gdzieś w necie takie adaptery - kolba młynek w ten sposób ułatwisz sobie namielanie prosto do kolb
[ You are not allowed to view attachments ]
III Może i najważniejsza nie pchaj się z tym ekspresem w koszty - pobaw się i sprzedaj.
Jka
-
I poszukaj filmików i przestaw żarna w tym wbudowanym młynku będzie Ci łatwiej zmielić pod espresso i nie tylko.
Jakieś konkretne ustawienie górnego żarna ?
III Może i najważniejsza nie pchaj się z tym ekspresem w koszty - pobaw się i sprzedaj.
Taki właśnie jest plan, wpadł za 6 stówek więc potraktowałem to jako idealną okazję do nauki/zabawy espresso.
-
Jakieś konkretne ustawienie górnego żarna ?
Nie wiem syn mi to zrobił po obejrzeniu jakiegoś filmiku
Jka
-
Ten młynem poza zewnętrzną regulacją ma jeszcze regulację wewnętrzną, która pozwala na drobniejsze/grubsze mielenie - jak wykrecisz wewnętrzne żarno to wyciągając rączkę z tego żarna jesteś w stanie przekręcić je w jedną lub drugą po to żeby mielić drobniej lub grubiej, na wewnętrznej krawędzi powinno być widać cyfry i strzałkę, która pokazuje w którą stronę należy przekręcić dla danego mielenia.
-
Tak. Kup ten młynek z płaskimi żarnami Ten wbudowany to Ci najbardziej przeszkodzi w uzyskaniu naprawdę dobrego naparu ;)
Taki jest plan ... co myślicie o Casadio Enea OD ? 2018 rok za ~ 1100 PLN ? Jest sens brać coś takiego ? Czy może Mazzer Mini Electronic, albo klasyczny Super Jolly, bo też można dość tanio kupić używany ? Czy nie kombinować i wziąć DF64 w wersji Gen 2 albo P ?
-
Młynki Casadio są fajne. Do espresso nie trzeba nic więcej. Stary MSJ jest chyba o pokolenie do tyłu, ale też wystarczy.