Autor Wątek: Sojowe, ryżowe, zbożowe - które do spieniania?  (Przeczytany 30353 razy)

Offline Biogon35

  • Wiadomości: 282
  • Ekspres: Izzo Alex Duetto
  • Młynek: Mahlkönig K30
Sojowe, ryżowe, zbożowe - które do spieniania?
« dnia: 17 Sierpień 2016, 12:31:04 »
Miałem gości, którzy nie piją krowiego mleka. Zaopatrzyłem się w napój udający mleko i próbowałem to spienić. Wyszło tak sobie. Czy może ktoś polecić substytut mleka, który dobrze się spienia? Słyszałem, że miesza się sojowe ze zbożowym tylko nie wiem w jakich proporcjach i który rodzaj tego "mleka" należy użyć. Będę wdzięczny za wszelkie info  :)

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Sojowe, ryżowe, zbożowe - które do spieniania?
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Sierpień 2016, 13:43:45 »
Ja spieniałem migdałowe i nerkowcowe. Oba własnej roboty, orzechy, woda, blender.
Z migdałowego było latte art nawet :)

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Sojowe, ryżowe, zbożowe - które do spieniania?
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Sierpień 2016, 14:15:32 »
Próbowałem z ciekawości z sojowego  i bodajże kokosowego. Pomijając sam efekt spieniania, smak tak daleko od oryginału ze wolę nawet kiepsko zaparzone  espresso.

Offline Biogon35

  • Wiadomości: 282
  • Ekspres: Izzo Alex Duetto
  • Młynek: Mahlkönig K30
Odp: Sojowe, ryżowe, zbożowe - które do spieniania?
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Sierpień 2016, 15:10:14 »
Nie chodzi o smak, oni (goście) są do tego przyzwyczajeni. Chodzi mi o teksturę. Tak by spieniało się podobnie jak prawdziwe mleko.

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Sojowe, ryżowe, zbożowe - które do spieniania?
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Sierpień 2016, 15:54:01 »
Moje efekty były kiepskie ale zbytnio się nie starałem bo całość mi nie smakowała, i nie chodzi tu o sam smak jednego lub drugiego mleka ale o łączny razem z kawą.
Może kozie? Podobno też jest bez laktozy.

Offline Biogon35

  • Wiadomości: 282
  • Ekspres: Izzo Alex Duetto
  • Młynek: Mahlkönig K30
Odp: Sojowe, ryżowe, zbożowe - które do spieniania?
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Sierpień 2016, 16:21:15 »
Kozie nie wchodzi w grę, okazuje się że musi być roślinne  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpień 2016, 16:42:51 wysłana przez Biogon35 »

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Sojowe, ryżowe, zbożowe - które do spieniania?
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Sierpień 2016, 18:24:16 »
Najbardziej roślinne jest espresso ;)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Sojowe, ryżowe, zbożowe - które do spieniania?
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Sierpień 2016, 21:29:55 »
A ja spieniłem prosto od krowy. Wiem że nie może być od zwierza. Picie cappuccino nigdy nie było tak traumatycznym przeżyciem. Już wole pić ciepłą wódkę.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Sojowe, ryżowe, zbożowe - które do spieniania?
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Sierpień 2016, 21:38:28 »
Bo to trzeba mleka od klaczy (latte di cavallo) a nie od krowy...

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Sojowe, ryżowe, zbożowe - które do spieniania?
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Sierpień 2016, 21:39:57 »
Bo to trzeba mleka od klaczy (latte di cavallo) a nie od krowy...
Od młodej klaczy to się ssie a nie spienia ;-)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Sojowe, ryżowe, zbożowe - które do spieniania?
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Sierpień 2016, 21:40:27 »
No pewnie ;).

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Sojowe, ryżowe, zbożowe - które do spieniania?
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Sierpień 2016, 11:18:15 »
Czy może ktoś polecić substytut mleka, który dobrze się spienia?
Samo polecenie rośliny nie wystarczy. W zależności od producenta co innego jest w kartonie. A i w obrębie jednej marki bywa kilka propozycji. Trzeba by to wszystko wziąć na testy. Do tego jeszcze możliwość robienia samemu. A na koniec praktyka, bo spienić dobrze się da, i malować i co chcesz, ale trzeba przelać swoje aby się zaprzyjaźnić.

Jeżeli to dla Ciebie okazjonalna sprawa, to prosto nie będzie.

Offline Biogon35

  • Wiadomości: 282
  • Ekspres: Izzo Alex Duetto
  • Młynek: Mahlkönig K30
Odp: Sojowe, ryżowe, zbożowe - które do spieniania?
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Sierpień 2016, 11:23:40 »
Zgadza się, każdy producent robi swoją wersję "mleka". Poeksperymentuję i dam znać jak coś ciekawego znajdę. Tak, to tylko okazjonalna sprawa ale lubię wiedzieć  ;)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Sojowe, ryżowe, zbożowe - które do spieniania?
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Sierpień 2016, 11:39:50 »
Spróbuj zrobić sam, z orzechów na przykład, to nie takie trudne. Sprawdź też cokolwiek innego niż soja.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2202
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Sojowe, ryżowe, zbożowe - które do spieniania?
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Sierpień 2016, 18:39:28 »
Migdałowe firmy alpro spienisz bez problemu, u mnie w awatarze migdałowe latte art mojej roboty. Waniliowo-sojowe daje ciekawy efekt żółtego latte art.
Z sojowego wychodzi zazwyczaj błoto, a kokosowe przy spienianiu jest mega głośne i tylko przy naprawdę mega gorącym mleku możesz coś namalować.
WITAM I POZDRAWIAM :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi