Autor Wątek: Blending Przed czy Po Wypaleniu  (Przeczytany 29046 razy)

Offline sccoty Mężczyzna

  • Wiadomości: 313
  • Ekspres: Nuova Personal 1
  • Młynek: Mahlkonig ek43, mazzer SJ Timer Mod, Mazzer Major Timer Mod
Blending Przed czy Po Wypaleniu
« dnia: 26 Grudzień 2015, 20:13:48 »
Zagłębiając sie w sztukę wylania kawy  nachodzi pytanie mieszać przed czy po wypaleniu ?  czy uda sie uzyskać ten sam stopień wypalenia wypalając oddzielnie każde ziarno czy na początek lepiej wypalać wspólnie :) ?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Blending Przed czy Po Wypaleniu
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Grudzień 2015, 20:15:34 »
Można tak czy siak, ale jak? ;)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Blending Przed czy Po Wypaleniu
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Grudzień 2015, 20:21:01 »
Przeczytaj co nieco o gęstości ziarna to zobaczysz czy uda Ci się wypalić jednakowo pomieszane ziarna przed wypaleniem. Jezeli dobierzesz do mieszanki ziarenka o podobnym charakterze, to tak. Ale jezeli w mieszance będą ziarenka z różnych obróbek, wysokości upraw, to lepiej upal ich oddzielnie i potem mieszaj. Kawy w mieszance nie musza mieć ten sam stopień palenia.

Offline sccoty Mężczyzna

  • Wiadomości: 313
  • Ekspres: Nuova Personal 1
  • Młynek: Mahlkonig ek43, mazzer SJ Timer Mod, Mazzer Major Timer Mod
Odp: Blending Przed czy Po Wypaleniu
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Grudzień 2015, 20:54:21 »
Ćwiczyć ćwiczyć ćwiczyć :) ze strukturą ziarna coś w tym jest poczytam i zobaczymy co z tego wyjdzie niedługo będzie gotowa nowa maszyna z odpowiednim 10mm bębnem :) do poćwiczenia zobaczymy co z tego wyjdzie :) Na chwile obecna mam dylemat ze sterowaniem  będzie na pewno gazowe problem do rozwiązania to chciałbym podpiąć zawór regulowany pod pid aby sterował temperaturą coś na takiej zasadzie    :) dziękuje RanGO za podpowiedz, czy do Wloskiego espresso dobiera się ziarna o podobnych charakterze i wypala sie je jednakowo ?  Czy to już także zależy od fantazji i smaku osoby przed piecem  ?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Blending Przed czy Po Wypaleniu
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Grudzień 2015, 21:38:44 »
Z tą gęstością też można różnie. Nie widzę żadnych tu ograniczeń. Niedawno ktoś na FB pochwalił się paloną razem mieszanką Brazylii i Etiopii, krótko paloną, ponoć dobrą do espresso i do przelewu. Co Ty na to, Goranie?
Generalnie łatwiej ogarnąć mieszanki surowych ziaren. Mieszać palone kawy jest trudniej, ale pewnie efekty mogą być lepsze.
Po co Ci ten PID w piecu do kawy? Po co Ci powiązanie gazu z temperaturą? Mnie się wydaje, że taki automat tylko przeszkadza, w niczym nie pomaga ;).
« Ostatnia zmiana: 26 Grudzień 2015, 21:57:17 wysłana przez Antonio »

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Blending Przed czy Po Wypaleniu
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Grudzień 2015, 22:27:49 »
Nie wiem kto się na FB chwali ale pewnie ma więcej doświadczenia niż sccoty który dopiero zaczyna przygodę z paleniem. Dla tego lepiej aby poznał ziarna i ich charakter bo efekty mogą być różne i nie połapie się. Ręczne sterowanie mocą palników też pomaga aby wyczuć piec i sam proces palenia, też bym odpuścił z PID-a bo to strata czasu i odchodzenie od przyjemności palenia.
Co do włoskich mieszanek, większy gracze posiadają laboratoria, mieszają kawy i takie gotowe mieszanki oferują palarnią. Starają się zachować stały smak tych mieszanek w stosunku do zmiany surowca. Inny znowu lubią sami mieszać i miec swoją tajemnicza mieszankę.
Co do Brazylii i. Etiopii, dwa odmienne kraje, kawy różniące się pod każdym względem. Jednak profil palenia kazdej z nich nie przeniesie się żywcem kiedy palone sa razem. Ta mieszanka może w espresso dużo zyskać, w filtrach nie koniecznie.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Blending Przed czy Po Wypaleniu
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Grudzień 2015, 08:14:31 »
Nie były to przechwałki amatora lecz refleksje jakiejś cenionej palarni speciality bodajże z Holandii, ale już nie pamiętam. No właśnie, Brazylia i Etiopia są różne, ale niby czemu nie palić ich razem? Wspomniana palarnia uzasadniła to całkiem logicznie. Była to mieszanka do dripu :). Wprawdzie nigdy takiego połączenia nie próbowałem, ale inne mieszanki twardego z miękkim ziarnem wychodzą bardzo dobrze. Skoro Włosi tak robią, dlaczego zatem ktoś inny nie mógłby z takiej techniki skorzystać?
Ale to wszystko zależy od skali. Bez sensu jest palenie mieszanek w przypadku domowego palenia.
« Ostatnia zmiana: 27 Grudzień 2015, 08:17:07 wysłana przez Antonio »

Offline sccoty Mężczyzna

  • Wiadomości: 313
  • Ekspres: Nuova Personal 1
  • Młynek: Mahlkonig ek43, mazzer SJ Timer Mod, Mazzer Major Timer Mod
Odp: Blending Przed czy Po Wypaleniu
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Grudzień 2015, 12:38:49 »
Co do PID i satysfakcji z palenia racja ale jeśli chodzi o powtarzalność to chyba jest to dobre rozwiazanie ? Zwłaszcza nie mając sporego doświadczenia ?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Blending Przed czy Po Wypaleniu
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Grudzień 2015, 13:47:08 »
Chyba nie jest to dobre rozwiązanie... Blokuje skutecznie możliwość reakcji w trakcie palenia. Kiedyś Probat, a teraz Giesen wciąż jeszcze taki system proponuje. Niby ustawiasz docelową temperaturę i w drogę. Moim zdaniem jest to tylko kit w polskim sensie ;).
W trakcie palenia ważniejsza jest ilość energii dostarczanej, a nie temperatury, z którymi i tak jest sporo kłopotu.

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Blending Przed czy Po Wypaleniu
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Grudzień 2015, 19:10:24 »



W trakcie palenia ważniejsza jest ilość energii dostarczanej, a nie temperatury, z którymi i tak jest sporo kłopotu.

Mam sterowanie PIDem grzałki elektrycznej w swojej palarce, ale temperatury z jakich korzystam (ustawione), nie miałyby sensu w przypadku innej maszyny. Toteż teraz nie zależałoby mi na aż tak na PIDie, a na lepiej przemyślanej komorze palenia.

Offline sccoty Mężczyzna

  • Wiadomości: 313
  • Ekspres: Nuova Personal 1
  • Młynek: Mahlkonig ek43, mazzer SJ Timer Mod, Mazzer Major Timer Mod
Odp: Blending Przed czy Po Wypaleniu
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Grudzień 2015, 21:38:11 »
co kolega ma na myśli lepsza komora spalania ?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Blending Przed czy Po Wypaleniu
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Grudzień 2015, 07:23:54 »
Nie spalania lecz palenia :). Pewnie lepszy bęben... i transfer ciepła.

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Blending Przed czy Po Wypaleniu
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Grudzień 2015, 10:11:18 »
Ano właśnie. Brakuje mi też większej pojemności cieplnej.

Offline sccoty Mężczyzna

  • Wiadomości: 313
  • Ekspres: Nuova Personal 1
  • Młynek: Mahlkonig ek43, mazzer SJ Timer Mod, Mazzer Major Timer Mod
Odp: Blending Przed czy Po Wypaleniu
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Grudzień 2015, 14:34:30 »
Ano właśnie. Brakuje mi też większej pojemności cieplnej.

Anonio  z nabyciem doświadczenia bedzie i palenia ;)  Czyli rozumiem  zgromadzenie dużej ilości ciepłą w bębnie np  zastosowanie czegoś na zasadzie rekuperatora ?

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Blending Przed czy Po Wypaleniu
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Grudzień 2015, 14:47:35 »
U mnie po wsypaniu ziaren temperatura spada o ponad dwadzieścia stopni, a to przez cienkie ścianki, które nie kumulują energii i przez to, że muszę przy wsypaniu ziaren otworzyć drzwi komory. Normalnie, to włożyłbym chociaż cegłę szamotową do środka, ale nie ma na to miejsca. U mnie bęben jest mocno przewiewny, żeby wypadały z niego łuski.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi