Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10 Next
1
Supermarket (przed założeniem wątku poinformuj administrację forum) / Odp: Mastro Antonio
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Ness dnia Dzisiaj o 10:29:53 »
Czy kiedykolwiek byliście na festiwalu kawy?
Jeśli nie, to po prostu nie Wasze klimaty?
2
Na początek / Odp: Pchli targ
« Ostatnia wiadomość wysłana przez ranGo dnia Dzisiaj o 10:04:25 »
Spróbuj z poziomu przeglądarki.
3
Na początek / Odp: Pchli targ
« Ostatnia wiadomość wysłana przez MM’s dnia Dzisiaj o 09:33:08 »
Mam problem, pomimo spełnienia wymogu 5 postów nadal nie mogę przeglądać postów z działu Pchli Targ. Wchodząc z zakładki forumowej na /w nie pokazuje mi żadnej treści. Natomiast widzę posty z tego działu w dyskusjach. Korzystam z forum przez Tapatalk.
4
Kawa / Odp: Forumowe klasyki
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Antonio dnia 04 Maj 2024, 22:39:44 »
czytałam teraz nie dawno na temat takich rodzajów jak Liberica oraz Excelsa
Czytałaś też o przytulii czepnej? Wprawdzie nie jest to gatunek "coffea" ale jest to ta sama rodzina "marzanowatych" rubiaceae.

5
Ekspresy dźwigniowe / Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Miro Miro dnia 04 Maj 2024, 21:24:45 »
Ja preinfuzję grawitacyjną zastosowałem dopiero kilka razy na kawie ciemno palonej. Nie zmieniłem stopnia mielenia, ciastko idealne. Albo może ciastko jest w gorszym stanie, a ja tego nie dostrzegam...

Nie próbowałem nigdy parzyć jasnej kawy, tylko taką jaśniejszą średnią. Wg mnie temperatura za niska do takiego palenia, bo smak bardzo się poprawiał po wyraźnym podgrzaniu PF z kawą. Być może w ekspresie ciśnieniowym ze stabilną wysoką temperaturą byłoby jeszcze lepiej, niestety nie mam porównania.

W każdym razie odpuszczam jaśniejsze wypały z Rotæ. Zostanę przy typowych średnich i ciemnych. Jestem ciekaw, czy sprawdzi się mój pomysł z podgrzewaniem dolnej komory.
6
Ekspresy kolbowe / Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Ostatnia wiadomość wysłana przez fill dnia 04 Maj 2024, 20:44:43 »
Mam zawór serwisowy, ale nie w parowym.
Nie mam pojęcia ile wody w zostaje w parowym, ale przynajmniej u mnie czysta para, bez prychającej wody, wylatuje pod dużym ciśnieniem. Zastanawiam się dlaczego miałaby nie wypchnąć resztek wody ? Spojrzę przy następnym odkamienianiu, jakie ciśnienie pokazuje manometr gdy zaczyna lecieć tylko para. Nie opróżniam regularnie parowego, bo przy odkamienianiu nie zauważyłem różnic koloru cieczy w obydwu bojlerach.




7
Ekspresy kolbowe / Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Ostatnia wiadomość wysłana przez kfiatos dnia 04 Maj 2024, 19:47:53 »
No właśnie problem w tym , że z parowego bojlera jak spadnie ciśnienie to części wody nie usuniesz w sposób o którym piszesz ( chyba ze miałbyś odpływ w dnie bojlera , wtedy woda spływa tam gdzie niżej ). Ale tak nie jest , rurkami woda płynie do góry do wylewki tylko wtedy gdy jest ciśnienie wyższe niż na zewnątrz.
Może i nie usuniesz za pierwszym razem ale jak powtórzysz tą operację kilkukrotnie to już tak. Jest to oczywiście bardziej uciążliwe niż zawór serwisowy ale z braku laku...
9
Ekspresy kolbowe / Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Ostatnia wiadomość wysłana przez PiotrekBM dnia 04 Maj 2024, 19:25:29 »
Spróbuj wyłączyć rozgrzany ekspres i  odkręcić zawór wody .Sporo wody wypłynie ale gwałtownie spada ciśnienie , zwłaszcza w małych bojlerach . Już poniżej 0,5 bara to resztki pary wypływają i rozchlapana woda.  30 % a może nawet 40 %  wody zostanie w bojlerze. Dlatego są zawory serwisowe, przez które wylewasz  zalegająca wodę ( czy to z dodaną chemią czy  prawie już czystą wodę jak płukasz bojler po odkamienianiu).




Strony: [1] 2 3 ... 10 Next


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi