Autor Wątek: Cafflano® Kompresso  (Przeczytany 32930 razy)

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #30 dnia: 13 Październik 2018, 07:03:50 »
Cafflano po dłuższym okresie użytkowania też tak śmierdzi jak Aeropress ?
Mój jeszcze nie [emoji14]

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #31 dnia: 13 Październik 2018, 09:23:05 »
śmierdzi jak Aeropress ?
Mój aeropress nie śmierdzi. Jak przechowujesz? wszystko razem, czy osobno części aby mogły oddychać?

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6226
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #32 dnia: 13 Październik 2018, 10:03:13 »
A jaką dajesz temperaturę?
Zależy jakie ziarna, jeśli jasno palone to koło 97, średnio palone kilka stopni niżej. Każda kawa jest trochę inna.


Cafflano po dłuższym okresie użytkowania też tak śmierdzi jak Aeropress ?
Mój czteroletni AP nie śmierdzi, ale po każdym użyciu go myję i suszę. Co jakiś czas gumowy element myję octem. Polecam ocet bo jest bakteriobójczy i bezpieczny dla tworzyw.
« Ostatnia zmiana: 13 Październik 2018, 10:07:52 wysłana przez krystians »

Offline k3lt Mężczyzna

  • Wiadomości: 584
  • Ekspres: G.A.T Lady 2tz, Phin, Hario Mizudashi, AeroPress, FrenchPress
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #33 dnia: 13 Październik 2018, 10:45:27 »
Uzywam Aeropressu 2-3x dziennie od prawie roku i nic nie smierdzi... no ale ja go przeplukuje po kazdym uzyciu. Wszystko rozkrecone jesli chodzi o przechowywanie.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #34 dnia: 13 Październik 2018, 15:02:19 »
Mam aeropress już cztery lata i nie raz zapomniałem umyć albo żona wrzuciła do zlewu pełnego innych naczyń. Używany minimum dwa razy dziennie. Nic nie śmierdzi.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Yodziash

    • Rok
  • Wiadomości: 19
  • Ekspres: Brikka, Drip Duka,Aeropress
  • Młynek: C40Mk3 NB
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #35 dnia: 13 Październik 2018, 16:20:45 »
A jaką dajesz temperaturę?
Zależy jakie ziarna, jeśli jasno palone to koło 97, średnio palone kilka stopni niżej. Każda kawa jest trochę inna.


Cafflano po dłuższym okresie użytkowania też tak śmierdzi jak Aeropress ?
Mój czteroletni AP nie śmierdzi, ale po każdym użyciu go myję i suszę. Co jakiś czas gumowy element myję octem. Polecam ocet bo jest bakteriobójczy i bezpieczny dla tworzyw.

A jak przeciskasz to masz jakiś konkretny opór pod tłokiem czy raczej lekko przelatuje. Ile sekund przeciskasz?

Offline kursor

  • Wiadomości: 91
  • Ekspres: La Pavoni Prof;Flair Espresso Maker;Aeropress
  • Młynek: Commandante Mk3 ; Ceado E5P ; Lido E
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #36 dnia: 13 Październik 2018, 19:29:41 »
Rozbieram po każdym użyciu. Próbuje domywać płynem do naczyń ale rezultaty są marne. Ścianki jakby nasiąknęły czymś.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #37 dnia: 13 Październik 2018, 20:01:12 »
Mój też pachnie starą kawą (a raczej guma pachnie). Nie wpływa to na smak

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6226
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #38 dnia: 13 Październik 2018, 21:44:29 »
A jak przeciskasz to masz jakiś konkretny opór pod tłokiem czy raczej lekko przelatuje. Ile sekund przeciskasz?
Nie wiem co to znaczy konkretny. Staram się aby było to 30 kilka kilogramów, ponieważ taki nacisk potrzebny jest aby wytworzyćciśnienie 9 BAR. Można tą siłę nacisku sprawdzić dość  łatwo, kładąc wagę na brzegu wystającego blatu. Łapie się za spód blatu i naciska za razem na wagę od góry.  Przeciskam ok. 25-30 sekund.

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #39 dnia: 14 Październik 2018, 20:43:19 »
Tak dla potomnych. Przydatny pdf z tipami http://www.cafflano.com/file_download.php?fnum=7 :)

Offline Yodziash

    • Rok
  • Wiadomości: 19
  • Ekspres: Brikka, Drip Duka,Aeropress
  • Młynek: C40Mk3 NB
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #40 dnia: 10 Listopad 2018, 16:43:42 »
Rozwiązałem zagadkę kwacha/goryczki o której pisałem. Pomyślałem że może się ona brać z tego że woda po nalaniu do rurki, jeszcze przed przeciśnięciem, przelatuje przez sitko i wisi w górnych warstwach ciastka przepalając kawę. Na kawę ubitą w "kolbie" nałożyłem więc filtr papierowy od areo i takie coś przeciskałem. Efekt - zero goryczki o której pisałem. Myślę że wszyscy ją macie ale ja jestem na nią bardzo wyczulony bo mój żołądek nie lubi jak mu takie coś zalega i dlatego zwróciłem na nią uwagę.
Co do temperatury to u mnie najlepiej sprawdza się 100st.

Offline Element07

  • Wiadomości: 26
  • Ekspres: lelit anna, v60, aero
  • Młynek: comandante, eureka mignon
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #41 dnia: 13 Maj 2020, 10:37:43 »
Czesc, troche odkopuje temat ale moze ktos jeszcze bawi sie tym sprzetem - mysle nad kupnem, aby zaczac przygode z domowym espresso, nie zalezy mi na tym, aby bylo to 100% 1:1 espresso jak z ekspresu za grube pieniądze, a coś bliskiego mnie zadowoli, ale jest mały problem, mój młynek(wilfa svart) nie mieli kawy pod espresso, czy z kawą zmieloną pod kawiarke jest jakikolwiek sens bawienia sie tym cafflano kompresso, probówał ktoś i miał w miare zadawalające efekty?

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6226
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #42 dnia: 13 Maj 2020, 11:25:19 »
Nie ma sensu, przemiał jest potrzebny drobniejszy niż do standardowego podwójnego sitka espresso. Trzeba mieć młynek, którym się zmieli bardzo drobno i najlepiej nie zamęczy przy tym. Więc najpierw radziłbym jakiś młynek pokroju Kazak Tura, 1zpresso Je/Jx, któryś z Kinu  lub jakiś młynek elektryczny do espresso.
« Ostatnia zmiana: 13 Maj 2020, 13:25:42 wysłana przez krystians »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6226
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #43 dnia: 06 Lipiec 2020, 19:06:58 »
@siewcu wydrukował mi na swojej drukarce 3d taki tamper do kompresso. Powiem Wam, że fajna sprawa, jest znacznie dokładniejszy od oryginału, a nadal lekki i kompaktowy. Dużo łatwiej, bardziej powtarzalnie i wygodniej się tampuje niż tą łyżeczką z zestawu.
« Ostatnia zmiana: 06 Lipiec 2020, 19:14:59 wysłana przez krystians »

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1141
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Cafflano® Kompresso
« Odpowiedź #44 dnia: 06 Lipiec 2020, 21:41:32 »
Wow, ale fajowy, szkoda ze nie mam dostepu do tokarki... ;(
Witam, witam i o zdrowie pytam!

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi