Autor Wątek: Cafelat Robot  (Przeczytany 86748 razy)

Offline wsedek

  • Wiadomości: 183
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #360 dnia: 12 Grudzień 2021, 14:35:02 »
Gdzie zamawianie smar do uszczelki jak i same uszczelki? Używacie alternatywnego smaru?

Co jaki okres czasu przy umiarkowanej intensywności (średnio 1 kawa dziennie) trzeba smarować uszczelkę?
I po jakim czasie średnio ulegnie ona zużyciu?
Kupiłem na zapas uszczelki u Słowaków, ale nie wiem kiedy się ewentualnie przydadzą.
Robocik to bardzo wdzięczny sprzęt, po pracy/wieczorem - niesamowicie mnie odpręża ten kawowy rytuał.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #361 dnia: 12 Grudzień 2021, 16:14:52 »
Projektant twierdzi, że ten silikon nie wymaga wymiany, jedynie smarowania. Moje doświadczenie jest takie, że zaczyna przeciekać mniej więcej wtedy gdy zaczyna tracić kolor. Reguła kciuka - jak nie cieknie, to zostaw w spokoju.

Offline Jacek.

  • Wiadomości: 74
  • Ekspres: Cafelat Robot, Kawiarka, Hario Switch
  • Młynek: Mignon SD
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #362 dnia: 13 Grudzień 2021, 19:36:11 »
Ja robię średnio ze 3 kawy dziennie i smaruję przy okazji jak nieco dokładniej myję raz na 1-2 miesiące.
Niewiele tego smaru idzie, ja mam jeszcze pełno w 6g saszetce, którą dostałem fabrycznie z 9m temu. A to popularny tani smar, nie ma co oszczędzać.

Uszczelka to pewnie będzie widać kiedy wymaga wymiany jak zacznie przepuszczać.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #363 dnia: 14 Grudzień 2021, 10:44:12 »
Myślę, że to dobra okazja przy dokładniejszym myciu, żeby przesmarować. U mnie Robot służy na wyjazdy i zwykle na koniec właśnie dokładniej myje to i uszczelkę nasmaruję.

Offline Jacek.

  • Wiadomości: 74
  • Ekspres: Cafelat Robot, Kawiarka, Hario Switch
  • Młynek: Mignon SD
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #364 dnia: 15 Luty 2022, 12:34:49 »
Chciałbym zaproponować dzielenie się przepisami na smaczne espresso.
Z racji manualnej natury Robota, sposobów jest setki i może ktoś dzięki temu odkryje nowe pomysły na które sam by nie wpadł.

Ja zaczynałem kiedyś próby od szybkiego dochodzenia do 8bar i tam jakieś 25-40s. Espresso było ok. Później okazało się jednak, że preinfuzja + bardzo długie szoty wychodzą mi dużo lepiej..

Ale koniec dywagacji, zacznę od aktualnego przepisu (czasy orientacyjne, ale podaję konkretne z ostatniej próby):


Kawa z palarniablend - BRAZYLIA MOGIANA (palenie średnie, b. niska kwasowość)
młynek: Mignon SD -> 4
ratio: 17g -> 34g
preinfuzja: 26s [1.5 bar] (do około 50% sitka zaczernionego)
ciśnienie robocze: 7.5 bar
całkowity czas (razem z preinfuzją): 1min 23s

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 1008
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #365 dnia: 15 Luty 2022, 13:06:19 »
całkowity czas (razem z preinfuzją): 1min 23s
Jaka temperatura wody? Jak rozgrzewany Robot. Przy ręcznych maszynkach to ma jednak znaczenie. Nie raz na Rocie robiłem dłuższe szoty ale aż tak długie nie przypadają mi do gustu bo wchodzi już za duża gorycz.

Offline Jacek.

  • Wiadomości: 74
  • Ekspres: Cafelat Robot, Kawiarka, Hario Switch
  • Młynek: Mignon SD
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #366 dnia: 15 Luty 2022, 15:02:47 »
Jaka temperatura wody? Jak rozgrzewany Robot

Standardowo dla Robota: woda prosto z czajnika po zagotowaniu, bez rozgrzewania wstępnego.
Na powyższym kawa bardzo przyjemna, delikatna, bez goryczy i bez kwasowości.

Wszystko z powodu długiej preinfuzji (i może wtedy woda też trochę stygnie?).

Z minimalną preinfuzją miałem zawsze dla długiego shota jak piszesz - gorycz i niemiły zapach.

Długa preinfuzja odwraca sytuację: zmienia mi kawę w cierpką, nieprzyjemną i muszę wydłużyć szota (zdrabniać mielenie) aż cierpkość zniknie, ale gorycz się tu wcale nie pojawia jeszcze. Tak mi do tej pory najlepsze kawy wychodzą (przy starym młynku było ciężko to zrobić, za drobny przemiał chyba. Z nowym młynkiem mam tu spory margines błedu na dobrą kawę).


Offline Boi420

  • Wiadomości: 48
  • Ekspres: Cafelat Robot, Hario Switch, Kalita Wave 155
  • Młynek: Comandante C40, G-IOTA + SSP MP
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #367 dnia: 17 Luty 2022, 15:10:27 »
Chciałbym zaproponować dzielenie się przepisami na smaczne espresso.
Z racji manualnej natury Robota, sposobów jest setki i może ktoś dzięki temu odkryje nowe pomysły na które sam by nie wpadł.

Ja zaczynałem kiedyś próby od szybkiego dochodzenia do 8bar i tam jakieś 25-40s. Espresso było ok. Później okazało się jednak, że preinfuzja + bardzo długie szoty wychodzą mi dużo lepiej..

Ale koniec dywagacji, zacznę od aktualnego przepisu (czasy orientacyjne, ale podaję konkretne z ostatniej próby):


Kawa z palarniablend - BRAZYLIA MOGIANA (palenie średnie, b. niska kwasowość)
młynek: Mignon SD -> 4
ratio: 17g -> 34g
preinfuzja: 26s [1.5 bar] (do około 50% sitka zaczernionego)
ciśnienie robocze: 7.5 bar
całkowity czas (razem z preinfuzją): 1min 23s

kilka dni temu otworzyłem Peru Don Gover od Palarni Blend, szoty wychodzą cudowne

16g in, 38g out
7.5 klików na Comandante
woda 100C, bez wygrzewania robota

PI 20s, 2 bar
do 30g, 6 bar
do 38g, 4 bar

całkowity czas to 45s
Satan sitting there he's smiling :)

Offline Jacek.

  • Wiadomości: 74
  • Ekspres: Cafelat Robot, Kawiarka, Hario Switch
  • Młynek: Mignon SD
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #368 dnia: 17 Luty 2022, 17:11:17 »
PI 20s, 2 bar

Jak wygląda sitko po tych 20s?

Offline Boi420

  • Wiadomości: 48
  • Ekspres: Cafelat Robot, Hario Switch, Kalita Wave 155
  • Młynek: Comandante C40, G-IOTA + SSP MP
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #369 dnia: 17 Luty 2022, 17:35:28 »
sitko jest całe czarne i jakieś 5-6 grubych kropli poleciało już do filiżanki
Satan sitting there he's smiling :)

Offline peetca

  • Wiadomości: 26
  • Ekspres: Cafelat Robot
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #370 dnia: 28 Marzec 2022, 16:42:58 »
Zamierzam zakupić robota :) może mi ktoś doradzić czy opłaca się dokupić od razu ten temper z regulacją? 

Offline Boi420

  • Wiadomości: 48
  • Ekspres: Cafelat Robot, Hario Switch, Kalita Wave 155
  • Młynek: Comandante C40, G-IOTA + SSP MP
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #371 dnia: 28 Marzec 2022, 18:27:02 »
Zamierzam zakupić robota :) może mi ktoś doradzić czy opłaca się dokupić od razu ten temper z regulacją? 

robot jest świetny, dobra decyzja:)

też na początku miałem zamiar kupić levelling tamper, ale z czasem stwierdziłem, że standardowy tamper jest wystarczajaco dobry. Trzeba tylko trochę uważać, żeby nie ubić kawy krzywo.

Satan sitting there he's smiling :)

Offline peetca

  • Wiadomości: 26
  • Ekspres: Cafelat Robot
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #372 dnia: 28 Marzec 2022, 20:20:48 »
aaa w sumie to nie zapytałem, czy ktoś mógłby mi polecić wagę pod robota?
Widziałem na eko kapsułkach wagę wacaco ale może jest jakaś inna opcja?

Offline Boi420

  • Wiadomości: 48
  • Ekspres: Cafelat Robot, Hario Switch, Kalita Wave 155
  • Młynek: Comandante C40, G-IOTA + SSP MP
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #373 dnia: 28 Marzec 2022, 21:02:19 »
Ja używam zwykłą wagę jubilerską. Kosztuje grosze i dobrze się sprawdza. Niestety mało wodoodporna i jedną już zalałem i była do wyrzucenia :(
Satan sitting there he's smiling :)

Offline peetca

  • Wiadomości: 26
  • Ekspres: Cafelat Robot
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #374 dnia: 28 Marzec 2022, 21:04:32 »
Super, dziękuje :D Jeszcze się waham między zieloną a czarną wersją  :chory2:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi