Wszystkie standardy espresso są zachowane? Ratio, czas, ciśnienie, temperatura? Jakie kawy używasz? Czy da radę pokusić się o espresso z jasno palonej kawy?
Łamiemy standardy espresso, ale świadomie
Ratio 2:1,3:1 - ale robię na oko (w zasadzie to na ucho, słucham sobie przepływu), czasami zważę z ciekawości już po.
Doza 14-18 gram bez problemu. Ja używam 16 gram.
Ciśnienie - pre-infuzja około 2 bar, potem 6-7 bar. Można cisnąć 9 bar, ale to męczące i wcale lepiej nie smakuje. To dźwignia, trochę inaczej woda spotyka się z ciastkiem kawowym (lepiej;)). i pewnie to pozwala na trochę niższe ciśnienie.
Czas, preinfuzja kilka sekund, przeciskanie koło 20-30 sekund.
Teraz używam blendu Mastro Antonio. Czy można jasne palenie? Można ale nie jest to komfortowe. Trzeba po pierwsze mielić ręcznym młynkiem jasne ziarenka, sam wiesz, ciężka sprawa. I trzeba rozgrzać PF czyli dodatkowy czas. Dla średnio palonej kawy, jest szybciej i prościej.
Jak z każdym narzędziem, trzeba poznać ograniczenia, żeby wydobyć z niej to co najlepsze.
Średnio palona kawa, na luzie a nie po aptekarsku i wychodzi extra.