Autor Wątek: Cafelat Robot  (Przeczytany 85676 razy)

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 710
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #150 dnia: 30 Maj 2019, 09:03:16 »
A może trzeba ciut drobniej zmielić?
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #151 dnia: 30 Maj 2019, 09:41:18 »
Wtedy za ciasna ekstrakcja wychodzi - nawet przy zmniejszonej dozie.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #152 dnia: 30 Maj 2019, 13:28:36 »
Wtedy za ciasna ekstrakcja wychodzi - nawet przy zmniejszonej dozie.
A poza tym nie chodzi o to, że sika cały czas - na początku jest bryzg, potem jest Ok. Tak się dzieje jak jest za słabo ubite - rownież w maszynach z pompą.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #153 dnia: 30 Maj 2019, 13:36:59 »
Z moich doświadczeń z Rota wynika, że kanały "wyskakują" przy zbyt grubym mieleniu. Lubię czuć opór, zresztą tylko przy odpowiednio drobnym zmieleniu mogę uzyskać właściwe ciśnienie. Na początku "kręcę" powoli, bardzo powoli do osiągnięcia ciśnienia ok. 4 bar, a potem szybko do góry. Pierwsza faza zaparzania jest najważniejsza :). Jeśli od razu dam duże ciśnienie, to wszystko jest zachlapane ;).
« Ostatnia zmiana: 30 Maj 2019, 13:42:07 wysłana przez Antonio »

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #154 dnia: 30 Maj 2019, 13:45:26 »
A jak te 4 bary uzyskasz to juz mocno kapie z sitka czy tylko paczki wiszą? Jakie masz to górne ciśnienie ekstrakcji? Ja się trzymam 6-7 barów rekomendowane przez producenta, ale może trzeba wyjść ponad to - wtedy drobniejszy przemiał byłby uzasadniony.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #155 dnia: 30 Maj 2019, 13:53:11 »
Mogę uzyskać nawet 12 bar ;). Nic się nie rozsypie. W okolicy 3-4 bar zaczyna się tworzyć zwarta strużka. Od 4-6 bar jadę dość żwawo do góry.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #156 dnia: 30 Maj 2019, 14:24:47 »
A ile trwa czasu taka ekstrakcja - od rozpoczęcia kręcenia korbką? Wyrabiasz się w 25-30 sekund?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #157 dnia: 30 Maj 2019, 14:26:45 »
Nie, raczej dłużej. Te dźwigniowe maszyny to zupełnie inny świat. W każdym razie stosuję długą preinfuzję, łagodny wzrost ciśnienia. Efekt za to jest bardzo gęsty i kremowy.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #158 dnia: 31 Maj 2019, 15:55:19 »
Antonio, w wątku o Rocie napisałeś:
Dziś zaparzyłem sobie Espresso Exquisite (Brazylia/Burundi/Burundi). Włączyłem stoper w chwili uruchomienia korbki, a na końcu odczytałem 1:15. Prawie połowę tego czasu zajmuje mi start i dojście do ciśnienia 4-6 bar. Początek jest bardzo łagodny: gdy tylko pojawia się opór, kręcimy bardzo powoli ale jednostajnie. Pierwsze krople kawy pojawiają się w okolicach 2-2.5 bar. Dalej kręcimy powoli tak, by na manometrze zobaczyć 6 bar -- z sitka wychodzi już piękna lejowata smuga kawy -- jeśli teraz przyspieszymy, to z łatwością i bez kanałów dojdziemy do 9-12 bar. Patrząc na ilość kawy w filiżance, możemy zatrzymać korbkę i pozwolić ciśnieniu swobodnie opadać.

Byłem pod wrażeniem aż tak dużego czasu zaparzania. Ale czemu nie - spróbowałem. Za pierwszym razem kawa wyszła mi bardzo gorzka - pomyślałem, że może to jednak za długi kontakt z gorącą wodą. Z drugiej strony mam blend, który raczej kwaskiem nie grzeszy. Ale dałem jeszcze jedną szansę - mi na stoperze wyszło 50 sekund. Nie mam manometru, ale powoli dociskałem do czasu uzyskania stabilnej stróżki z NPFa - wtedy dopiero ogień. Efekt w filiżance - zarówno nos jak i smak taki jak parzyłem na grubszym przemiale i krócej. Fakt, że napar jest "gęstszy", mam też wrażenie, że body większe. No i to o co całe zamieszanie - ta ekstrakcja była zrobiona bez WDT i tampera - nic nie sikało. Dzięki - ciekawą drogę odkryłem!

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #159 dnia: 01 Czerwiec 2019, 05:47:09 »
stróżki

Stróżka to żona stróża. Strużka to cienka struga.
Czy dozorca wie, że jego żona bywa w Twojej kuchni?

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #160 dnia: 01 Czerwiec 2019, 09:54:17 »
Masz mnie Piomic! Wiedziałem, że w końcu wpadnę :).

Offline Cob Mężczyzna

    • Brak
  • Wiadomości: 347
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #161 dnia: 14 Czerwiec 2019, 09:51:12 »
Ponieważ zamęczyłem uszczelkę sylikonową tłoka (mam jeszcze jedną rezerową) to będę zamawiał sobie kolejne, jesli mnie pamięć nie myli ktoś mówił brakowało mu rezerwowego  „filter screen’a”

Mogę non profit dołozyć do zamówienia ...

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #162 dnia: 14 Czerwiec 2019, 11:58:28 »
Dzięki za ofertę. Na razie wszystko śmiga. Z ciekawości - po ilu kawach masz uszczelkę do wymiany? Czy w międzyczasie smarowałeś ją smarem silikonowym?

Offline Cob Mężczyzna

    • Brak
  • Wiadomości: 347
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #163 dnia: 14 Czerwiec 2019, 12:25:14 »
Myślę że jakieś 3 kg kawy ato przy 16-18g daje do ok 200:kawek, ale bawiłem się mocno wyższymi ciśnieniami i jak już chyba wcześniej pisałem lubię nagrzać tłok
Smar 111 dopiero jedzie z Lublina, jeszcze ani razu nie smarowałem (wiem ze to źle)
Screen i reszta tez u mnie w doskonałym stanie

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Cafelat Robot
« Odpowiedź #164 dnia: 14 Czerwiec 2019, 12:45:31 »
Dzięki. A jakie masz objawy, że zdecydowałeś zmienić uszczelkę?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi