Czekam na przesyłkę :)
Zielony doleciał z Hong Kongu. Cło + VAT tylko 45 złotych.
Grzałki, przewody, powodują niestety częstsze otwieranie bagażu do kontroli, co czasami powoduje, że spóźnia się dzień dwa na lotach łączonych.Na 100% otworzą bagaż z robotem, przecież to dziwnie wygląda :)
Dodatkowo trochę się obawiałem, że taka zacna i leciwa maszyna może mieć problemy z rzucaniem, gnieceniem etc.
Więc ja świadomie wybrałem Robot'a, mimo, że VAM'a brałem pod uwagę poważnie. Flaira też. Czas pokaże, czy to dobry wybór :)
Grzałki, przewody, powodują niestety częstsze otwieranie bagażu do kontroli
bazę do 3 cappu za jednym razem tak jak z Prismo?Paul pokazywał jak zrobić kawę z 21 gram. Coś koło 60 gram uzysku.
Jakiś sklep w PL może zamierza wprowadzić do swojej oferty ?
z coffee24.de wygląda na dobrą ofertę, ok 1600zł na nasze + przesyła, bezpośrednio 1470zł (bez cła i Vat, z przesyłką)Prezent pod choinkę można sobie zrobić.
Pierwsza podróż z robotem.A jak z kontrolą bagażu?
Przeżył bez szwanku podróż w walizce.
16 gram, 13 klik na C40, Espresso Buongiorno.
Sprawdza się :)
Wszystkie standardy espresso są zachowane? Ratio, czas, ciśnienie, temperatura? Jakie kawy używasz? Czy da radę pokusić się o espresso z jasno palonej kawy?
Rozumiem @p.jw., że zabiera robota ze sobą . Jak się człowiek przyzwyczai do dobrej kawy to trudno wypić coś na mieście, nie zawsze jest czas, nie zawsze można wypić to co by się chciało.Można np. w schronisku pójść po wrzątek i juz robota wyciągnąć i do dzieła ;).
Sam się zastanawiam nad zakupem robota do pracy.
Łamiemy standardy espresso, ale świadomie :)
Jak będziesz w Warszawie Miklas to zapraszam.Coś tam mi się szykuje w Grudniu . Odezwę się na PW bliżej terminu. Dzięki
To są emoji, w tapatalk nie mam forumowego zestawu ikonekTe forumowe można napisać między dwukropkami :taktak: : taktak :
Dziś wieczorem zacznę obcowanie z nim.:D
Mam i ja . Na razie się tylko chwałę bo dziś odebrałem przesyłkę. Wziąłem niebieski - jest piękny. Dziś wieczorem zacznę obcowanie z nim.
Mam i ja . Na razie się tylko chwałę bo dziś odebrałem przesyłkę. Wziąłem niebieski - jest piękny. Dziś wieczorem zacznę obcowanie z nim.
Gratulacje Rubin, tylko nie dziwmy się później tym wszystkim twierdzeniom o kawowych ona.... itd :hihihi:
W sumie ja też jak kładę się spać i mam ochotę na jeszcze jedną kawę, na którą jest już zbyt późno, zasypiam szczęśliwy z myślą że rano jak tylko wstanę to zrobię sobie espresso ;-) Może faktycznie jesteśmy skrzywieni ?
Pierwsza podróż z robotem.
Przeżył bez szwanku podróż w walizce.
16 gram, 13 klik na C40, Espresso Buongiorno.
Sprawdza się :)
Generalnie chcesz zmielić trochę grubiej niż na Twoim ekspresie automatycznym.Zacząłem drobniej mielić. Ale ja nie używam sitek VST, tylko IMS. Wciąż grubiej?
Jak masz wagę łazienkową klasyczną to możesz sobie na niej sprawdzać nacisk.Jaka jest wartość oczekiwana?
PS. I wbrew temu co piszą, to wcale nie jest taki super prosty ekspres. Trzeba go wyczuć :)I teraz to mówisz? ;)
Czy przyłożone ciśnienie powinno narastać po preinfuzji czy docisnąć szybko do docelowego?
Jeśli wyraźnie muszę się uwiesić na dźwigniach, żeby kawa się lała ładnie to mam za drobny przemiał?
I u mnie srebrne szczęście zawitało, już parę kawek poszło na razie wszystko się zgadza z tym co Paul pokazywał na filmach, na razie jedyny słaby punkt to ten manometr który jak juz ktoś wspomniał powinien być skierowany do góry (bo jak się ciśnie 7 barów to go nie widać) hehe
Super :)
Szkoda, że nadal nikt nie sprzedaje Robota w Polsce...
Mi sie swietnie sprawdza pogrzebacz a la LDT zrobiony z korka i 3 spinaczy (wątek o tamperach). Inna sprawa to firmowy tamper ma niziutką stopę i mi się ciężko w nim ustala „poziom”, bo łatwo nim kiwać w sitku.Super :)w Robocie słabo sobie radzę z dystrybucją kawy przed ubijaniem
Szkoda, że nadal nikt nie sprzedaje Robota w Polsce...
@rubin jakbędziesz chciał to przy okazji mogę sprawdzić jakie ciśnienie ile daje kg ale to musimy dogadać jaka kawka, mielenie i ubijanie :D
Szkoda, że nadal nikt nie sprzedaje Robota w Polsce.Eee... Chciałem go kupić i parę razy się przymierzałem do finalizacji transakcji, ale w końcu kupiłem Kazaka (w zasadzie nie wątpiąc w jego jakość ani trochę) -- zatem moje zainteresowanie egzotycznym Robotem zmalało do zera ;). Przypuszczam, że jakiekolwiek zagajenie o zakupie większej ilości robotów jest obcesowo przez producenta kwitowane milczeniem ;).
I jak tam dystrybucja? Wsypuję, potrząsam, wkładam sitko i nim ugniatam, i heja! Serio tamper odstawiłem na półkę.
Ciekawe - spróbuję. Bo ja robię wdt i tamping.
Hmmm, interesujące spostrzeżenia. A pochwalisz się konkretnymi kawami, które trenowałeś? Ja w ostatnim czasie robiłem Mujeres i Meksyk Chabela z Euro Cafe - dosyć typowe średnie palenia do espresso. I nawet częstowałem osoby nietolerujące żadnych kwasowości w kawie- były zachwycone.
Czy używasz sitka pro czy pressurized?
jakieś typy mleka które preferujecie ?3,2%, świeże. Piątnica, Łaciate, Mlekovita.
Hmmm, interesujące spostrzeżenia. A pochwalisz się konkretnymi kawami, które trenowałeś? Ja w ostatnim czasie robiłem Mujeres i Meksyk Chabela z Euro Cafe - dosyć typowe średnie palenia do espresso. I nawet częstowałem osoby nietolerujące żadnych kwasowości w kawie- były zachwycone.
Czy używasz sitka pro czy pressurized?
Sitko pro
Kawka do espresso Carraro dolci arabica
Do latte ElPowernir (Guatemala) z Java Coffe + spienione mleko z biedry
Do cudów ostatnio próbowałem też z Javy taką feministyczna ktora promowali tez gwatemala ale słabo mi szło
Porównanie mam do Lapavoni SPH
A gdybyś miał oceniać kwasowość to która ma mniejszą Mujeres czy Chabela ?
Swoją drogą - jakieś typy mleka które preferujecie ?
I jak tam dystrybucja? Wsypuję, potrząsam, wkładam sitko i nim ugniatam, i heja! Serio tamper odstawiłem na półkę.Ciekawe - spróbuję. Bo ja robię wdt i tamping.
No i pięknie. Bez pogrzebacza i tampera - zamieszałem w sitku, przyłożyłem znacznie prysznic i ekstrakcja. A ekstrakcja wzorowa, kawa też. Dzięki za tipa :).
Wtedy za ciasna ekstrakcja wychodzi - nawet przy zmniejszonej dozie.A poza tym nie chodzi o to, że sika cały czas - na początku jest bryzg, potem jest Ok. Tak się dzieje jak jest za słabo ubite - rownież w maszynach z pompą.
Dziś zaparzyłem sobie Espresso Exquisite (Brazylia/Burundi/Burundi). Włączyłem stoper w chwili uruchomienia korbki, a na końcu odczytałem 1:15. Prawie połowę tego czasu zajmuje mi start i dojście do ciśnienia 4-6 bar. Początek jest bardzo łagodny: gdy tylko pojawia się opór, kręcimy bardzo powoli ale jednostajnie. Pierwsze krople kawy pojawiają się w okolicach 2-2.5 bar. Dalej kręcimy powoli tak, by na manometrze zobaczyć 6 bar -- z sitka wychodzi już piękna lejowata smuga kawy -- jeśli teraz przyspieszymy, to z łatwością i bez kanałów dojdziemy do 9-12 bar. Patrząc na ilość kawy w filiżance, możemy zatrzymać korbkę i pozwolić ciśnieniu swobodnie opadać.
stróżki
Zdjąłem całą i rozgrzalem pod gorącą wodą (w nadziei na lepszy efekt) potem wytarłem i przesmarowałem wszystkie powierzchnie, szczególnie ten kołnierz ... wytarłem z nadmiaru (to molly jest bardzo gęste i nie reaguje na temp.także rozgrzewanie zbędne chyba) założylem i o dziwo znowu działa
To tak zrobiłem - nie mogąc jej zdjąć. Nasmarowałem też pod kołnierzem. Jutro przetestuję.
Wraz z wiekiem doszła też nowa przypadłość , wcześniej mogłem podnieść tłok za pomocą jednej prawej rączki (podnosiło się bez oporu) potem lewej z manometrem, a teraz muszę złapać za dwie i dopiero się oodnosi, jeszce nie myślałem co ale na pewno coś trzeba przesmarować...Jeśli majstrowałeś przy mocowaniu ramion (imbus na samej górze), to jak mocniej zaciśniesz te śrubki, to jest taki efekt właśnie.
Jeżeli trzymasz Robota w temperaturze pokojowej, około 80 stopni
Czekam Valeri na więcej wrażeń
I ma rację. Bo to świetny sprzęt do espresso jest.Pytanko: jakbyś miał wybierać między Robotem a Europiccola tylko do espresso, to co byś teraz wolał i dlaczego?
Btw postaw sobie naprzeciwko robota lusterko ;) będziesz widział ile ciśniesz hihi
Czy widział ktoś aktualnie Robota do kupienia w EU? Z cafelatstore.com troche boję się zamawiać ze względu na potencjalny VAT. Na brewcompany.de i coffee24.de jest informacja, że ze względu na wirusa aktualnie fabryka stoji i Robota nie ma.
A pytanie jeszcze, czy comandante będzie dobrym wyborem do Robota?
A pytanie jeszcze, czy comandante będzie dobrym wyborem do Robota?Ja miałem Comandante i się go pozbyłem. Jest więcej lepszych młynków do espresso. Chodzi o ergonomię - Komesiem trzeba się potwornie nakręcić. Teraz mam 1zpresso JE Plus i to jest inna bajka. Raczej w tej półce szedłbym w Kazaka, Kinu czy właśnie 1zpresso.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
1. JE lub JE-Plus. Oba dadzą radę. Jak masz budżet bierz PLUS.
2. Da, a jak super Ci się spieszy możesz zakupić dodatkowe sitko i prysznic. Wtedy robisz de facto 1 po drugim tylko z przerwą na mielenie kawy.I to jest świetny pomysł, który i mi po głowie chodzi. Zamierzam przy kolejnych zakupach nabyć sitko dodatkowe.
https://www.cafelatstore.com/products/robot-basket
https://www.cafelatstore.com/products/robot-filter-screen
3. Wielu twierdzi, że nawet lepsze niż podstawowe kolby z pompą. Ja bym nie zamienił LR na Robota, ale espresso serwowanego z Robota nigdy się nie wstydziłem.pj.w, co za porównanie z tym LR.
4. Robot na pewno jest prostszy w eksploatacji.Tu też się zgodzę- szczególnie przy kilku kawach z rzędu. Ale są zwolennicy rytuału, który w Kazaku jest dłuższy na pewno.
Ale ten tamper ... wystarczyło wyższą stopę zrobić i byłoby 2x taniejŻeby spełniać funkcje stabilizatora, stopa musiałaby być bardzo wysoka, co najmniej do poziomu tego plastiku. Zwiększyłoby się ryzyko porysowania powierzchni sitka oraz mógłby powstać efekt "tłoka". Co nie zmienia faktu że cena jest śmiesznie wysoka. Nawet przy zakupie robota, opcja upgrade'u to dodatkowe 50$. O wiele taniej można wyprodukować taki pierścień z tworzywa, dopasowany do starego tampera. Albo dać to w starej cenie, jako standard:)
Kupiłem w końcu RobotaJa posmarowałem jak mi kawa przestała pasować ;). A tak serio, to gdy przeciskając słyszałem syczenie (bokiem) to postanowiłem posmarować. Syczenie ustało i kawa wróciła do normy.
Jestem po pierwszym poprawnym espresso i jestem bardzo zadowolony.
Pytanie tylko, bo do zestawu dostałem smar silikonowy na uszczelkę, co ile trzeba smarować tym smarem uszczelkę ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Gdybym kupował sprzęt do użytku w domu, wybrałbym Robota.
Do domu i podróży - Rotę. (opinia na podstawie pierwszej wersji Roty, projekt jest stale ulepszany co widać w odpowiednim wątku).
Co nie wybierzesz, będziesz mógł zrobić świetne espresso.
JX uratuje sytuację :)
Zależy czy masz doświadczenie z espresso i dźwigniami manualnymi?
Jeżeli tak, to nie trzeba.
Jeżeli to Twoja pierwsza tego typu maszyna manometr będzie przydatny, w szczególności, jeżeli nie zamierzasz podróżować z Robotem.
Dzięki za odpowiedź:) Czy twoim zdaniem w robocie spinać się na wersję z nanometrem, czy niekoniecznie?
Cena bardzo dobra, kontakt też. Pytałem o dostępność wersji Barista. Odpowiedzieli w kilka godzin, że będą mieli na magazynie w połowie grudnia. Obiecali, że dadzą znać, jak dostawa dojedzie. Sklep słowacki, twierdzą, że są oficialnym przedstawicielem Cafelata.
https://www.ekokapsulki.pl/cafelat-robot
Ktoś coś już może u nich kupował i może polecić, albo odradzić interesy z nimi? Mam wielką ochotę pobawić się Robotem :)
Cena bardzo dobra, kontakt też. Pytałem o dostępność wersji Barista. Odpowiedzieli w kilka godzin, że będą mieli na magazynie w połowie grudnia. Obiecali, że dadzą znać, jak dostawa dojedzie. Sklep słowacki, twierdzą, że są oficialnym przedstawicielem Cafelata.Kupiłem u nich wersje z manometrem w tym miesiącu. Świetna obsługa, bardzo szybka dostawa. Wcześniej miałem robota bez manometru wiec mam porównanie, zdecydowanie warto dołożyć.
https://www.ekokapsulki.pl/cafelat-robot
Ktoś coś już może u nich kupował i może polecić, albo odradzić interesy z nimi? Mam wielką ochotę pobawić się Robotem :)
Mam pytanie do użytkowników Cafelata, którzy mieli okazję pobawić się Kazakiem - co przemawia za Cafelatem a co za Rotą? Chcę sobie sprawić ekspres manualny i wybót padnie między Cafelatem Barista Pro a Rotą - Cafelat bardziej mi się podoba, ale na home-barista wyczytałem, że wymaga mega dobrego porzemiału (a mój Toimemore G1 świetnie sprawdza się do dripa, ale nie wiem czy da radę dobrze zmielić pod espresso; jedzie do mnie 1Zpresso JX, więc może uratuje sytuację). W rocie podoba mi się natomiast mechanizm i możliwość wsparcia lokalnego biznesu. Czy ktoś pokusiłby sie o porównanie tych dwóch ekspresów. Dzięki.Sporo już koledzy napisali. Ja dodam od siebie - używam Robota (wersja z, wcześniej bez manometru), przez kilka tygodniu używałem Rotę v1. Obydwa robią świetną kawę. Używałem do nich młynków: Comandante, JX, JE PLUS - wszystkie przemiał jak trzeba. Robot w porównaniu do Roty ma prostszy workflow (porównuję do Rota v1). W Robocie do parzenia kawy dochodzi się szybciej niż w Rocie - nie trzeba wiele rozgrzewać, przelewać, wylewać (chyba, że bardzo jasne kawy). Ten workflow w Rocie można potraktować jako rytuał i jak ktoś lubi i ma czas - to jest fajna sprawa. Ja wybrałem Robota, bo używam go nie mając czasu na rytuały.
2 pytanka.
1. Jaki tamper inny niż ten standardowy będzie pasował do sitka robota - 57 czy 58 mm?
2. Czy jest jakiś dystrybutor do kawy, który mógłby dobrze współpracować z robotem/mod do takowego. OCD czy dystrybutory Motta są do robotowego sitka przecież zdecydowanie 'za płytkie'. Macie tu jakieś doświadczenia?
Dodatkowo:,
Robot pojawił się w polskim sklepie EkoKapsulki - i wychodzi sporo taniej niż z niemcowni. Nie mam nic wspólnego z tym sklepem, więc nie krzyccie, że :spam:
Cena bardzo dobra, kontakt też. Pytałem o dostępność wersji Barista. Odpowiedzieli w kilka godzin, że będą mieli na magazynie w połowie grudnia. Obiecali, że dadzą znać, jak dostawa dojedzie. Sklep słowacki, twierdzą, że są oficialnym przedstawicielem Cafelata.Nic od nich nie kupiłem ale kontakt wzorowy. Baristy mają być koniec końców pod sam koniec grudnia.
https://www.ekokapsulki.pl/cafelat-robot
Ktoś coś już może u nich kupował i może polecić, albo odradzić interesy z nimi? Mam wielką ochotę pobawić się Robotem :)
youtube.com/watch?v=feCGRsMu8ug
Sprometheus zrobił video o Robocie
Ciekawą rzecz mówi, mianowicie o 'odwróconym' profilu ciśnienia jaki w Robocie dcąał mu lepsze wyniki.
Czyli zamiast robić preinfuzję na 1-2 barach na początku (na Niche bardzo drobno mieli w takim wypadku - co jest zbieżne z moimi doświadczeniami) wali 9 barów od samego startu, a potem schodzi do 6-7 barów. I wychodzą mu lepsze szoty.
Tłumaczy - że w robocie prysznic unosi się, i woda przelatuje pod ciastkiem. Tym samym metodę zmienił - 9 barów od samego początku na około 10 sekund, a potem dojść do 6 barów.
Pierwsza podróż z robotem.
Przeżył bez szwanku podróż w walizce.
16 gram, 13 klik na C40, Espresso Buongiorno.
Sprawdza się :)
Kilka wskazówek odnośnie Robota z HomeBarista.
1. Zalanie wrzątkiem, bez rozgrzewania urządzenia daję temperaturę zaparzania około 90C. Dla ciemno palonych kaw, wystarcza, dla jaśniejszych jakaś procedura rozgrzewania może być potrzebna.
2. Standardowa doza kawy 15-18 gram.
3. Optymalne ciśnienie ekstrakcji 6-7 bar. @Cob - relaks ;). I ważne aby nacisk był w miarę stabilny, opadający profil ciśnienia aby zachować stały przepływ jest OK, ale już skakanie ciśnieniem w górę i w dół jest niepożądane.
4. Sitko Pressurized - sprawdza się całkiem OK jako Caffe Crema dla jasno palonych ziarenek. Grubszy przemiał, doza około 13 gram. Całość trzeba rozgrzać przed. Lekko docisnąć ramiona aby ekstrakcja rozpoczęła się samoczynnie. Po 60-90 sekundach, dokończyć ze standardowym ciśnieniem około 7 bar.
bazę do 3 cappu za jednym razem tak jak z Prismo?Paul pokazywał jak zrobić kawę z 21 gram. Coś koło 60 gram uzysku.
Ale to było raczej jako ciekawostka.
Najlepiej sprawdza się z dozą 14-18 gram. Większe dozy to już wieszanie się na maszynce, myślę, że dłuższą metę to szkodliwe i dla operatora i dla maszynki.
No i fajnie. Coraz więcej kolorów jest na rynku :). Ktoś już rozważał zakup „hantli” do haczykowatych łapek Robota? Mnie kusi, ale ta dostawa z Hongkongu ...
A nie można by się umówić ze Słowakami, żeby zamówili z następną partią? Oni są bardzo mili i szybko odpisują na maile.
Staram się zachować proporcje 1:2,2 lub 1:2,5.Jaką dozę stosujesz w gramach i jaki masz uzysk? Po nałożeniu prysznica zalewasz gorącą wodą?
Zapewne koledze chodziło o wagę z timerem, i to chyba jedyna w tych wymiarach (występuje także pod marką JoeFrex, ale też słabo z dostępnością w rozsądnych pieniądzach) Przynajmniej ja nic innego nie znalazłem.Właśnie tego Forexa szukałem, ale ostatecznie wybór padł na wagę z Aliexpress:
Z większą dozą będzie łatwiej? Łatwiej jak drobniej czy grubiej mielone? Ubijanie jak mocno (i co znaczy nie za mocno?)? Sputnika własnej roboty lepiej używać czy nie, jak się nie ma wprawy?
Cafelat Robot Distributor
Distributor Wedges 1250gr
Materials
Base: Stainless304
Bushing: Stainless304
Handle: Stainless304
Usd88.8
Ja ostatnio w Robocie zrezygnowałem nawet z tampera. Ubijam kawę przykładając mocno sito od góry.to nie jest zły pomysł. Odnoszę wrażenie, że robocik jest wrażliwy na siłe ubijania jak primadonna jakaś. Zacząłem się zastanawiać nad jakimś kalibrowanym tamperem, bo powtarzalność mocno cierpi. I znalazłem jeden, ale drogi jak sk.
Gdzie zamawianie smar do uszczelki jak i same uszczelki? Używacie alternatywnego smaru?
całkowity czas (razem z preinfuzją): 1min 23sJaka temperatura wody? Jak rozgrzewany Robot. Przy ręcznych maszynkach to ma jednak znaczenie. Nie raz na Rocie robiłem dłuższe szoty ale aż tak długie nie przypadają mi do gustu bo wchodzi już za duża gorycz.
Jaka temperatura wody? Jak rozgrzewany Robot
Chciałbym zaproponować dzielenie się przepisami na smaczne espresso.
Z racji manualnej natury Robota, sposobów jest setki i może ktoś dzięki temu odkryje nowe pomysły na które sam by nie wpadł.
Ja zaczynałem kiedyś próby od szybkiego dochodzenia do 8bar i tam jakieś 25-40s. Espresso było ok. Później okazało się jednak, że preinfuzja + bardzo długie szoty wychodzą mi dużo lepiej..
Ale koniec dywagacji, zacznę od aktualnego przepisu (czasy orientacyjne, ale podaję konkretne z ostatniej próby):
Kawa z palarniablend - BRAZYLIA MOGIANA (palenie średnie, b. niska kwasowość)
młynek: Mignon SD -> 4
ratio: 17g -> 34g
preinfuzja: 26s [1.5 bar] (do około 50% sitka zaczernionego)
ciśnienie robocze: 7.5 bar
całkowity czas (razem z preinfuzją): 1min 23s
PI 20s, 2 bar
Zamierzam zakupić robota :) może mi ktoś doradzić czy opłaca się dokupić od razu ten temper z regulacją?
Zamierzam zakupić robota :) może mi ktoś doradzić czy opłaca się dokupić od razu ten temper z regulacją?
Tak zamawiałem z eko kapsułek.
Super ta przejściówka. W sumie to pytanie czy każdy materiał z którego się drukuje może mieć kontakt z żywnością?
Waga wacaco powinna być ok, chyba zamówię.Jeśli zamówisz to daj znać jak wrażenia, też może niedługo wymienię swoją.
wagę, dodatkowe sitko, kosz, papierowe filtry, tamper no i wyszło...
Wrzuciłem do kosza w eko kapsułki tego robota. Z dodatkowymi akcesoriami wyszło 2800 zł. Wersja czerwona barista. I teraz się zastanawiam czy nie lepiej kupić jakieś kolby w granicach 3k zł 😁
Mam i ja swojego robota. Pierwsze kawy za mną i manometr doszedł maksymalnie do 3 bar, młynek Arco, 15g kawy, 55g wody.
Opór trochę czułem, kawa w miarę leciała, ale trzeba drobniej zmielić i jutro testować dalej.
to świetna waga z super opcjami, bardzo żywo reaguje na pomiary i łapie już od 0.5g, jest też auto timer od pierwszej kropli jak w AcaiaNo i wszystko w temacie. Parę dni temu dostałem ze sklepu info, że ta waga Flair wróciła do oferty, fajnie że o niej napisałeś w superlatywach. Nie będę dłużej kombinował, biorę tą.