Autor Wątek: Czy picie kawy zwiększa ryzyko śmierci? Co na to amerykańscy naukowcy?  (Przeczytany 42643 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Czy picie kawy zwiększa ryzyko śmierci? Co na to Amerykańscy Naukowcy?
« Odpowiedź #120 dnia: 09 Marzec 2016, 18:05:51 »
Tak, z powodu miąższu...

Online krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6233
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Czy picie kawy zwiększa ryzyko śmierci? Co na to Amerykańscy Naukowcy?
« Odpowiedź #121 dnia: 09 Marzec 2016, 18:17:03 »
O to przepraszam, Antonio, czyli ten sfermentowany miąższ jest w takiej ilości że powoduje zanieczyszczenie ? Nie można tego jakoś dalej wykorzystać?

Właściwie to zastanawiam się czy mamy możliwość podejmowania świadomego wyboru? Czy jako kupujący kawę mamy jakiś wpływ na to żeby ewentualnie zachęcić plantatorów do lepszej dla otoczenia i jakościowo kawy? Czy to idzie w zgodzie ze sobą czy nie koniecznie, mam na myśli czystość smaku i czystość dla środowiska ?
« Ostatnia zmiana: 09 Marzec 2016, 18:30:17 wysłana przez krystians »

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Czy picie kawy zwiększa ryzyko śmierci? Co na to amerykańscy naukowcy?
« Odpowiedź #122 dnia: 11 Marzec 2016, 16:58:49 »
Wiem, że długie ale doskonale się wpisuje w ten temat. Jak to mój kolega powiedział słusznie, "tego powinni uczyć w szkołach".



Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Czy picie kawy zwiększa ryzyko śmierci? Co na to amerykańscy naukowcy?
« Odpowiedź #123 dnia: 11 Sierpień 2021, 22:05:28 »
Hej! Ja znowu liczę na tytuł „górnika roku” i odkopię tę skamielinę. Ale od razu zaznaczam, że robię to z przymrużeniem oka ;).
Dziś rozmawiałem z rodzicami o dietach, kondycji fizycznej, wynikach badań i padło w moim kierunku stwierdzenie „kawa podnosi poziom cholesterolu”. No wiec ripostuje „wyniki badań albo nieprawda!”. No i znalazłem sobie takie wyniki badań, których fragmenty były cytowane w tymże wątku. Jakby ktoś miał ochotę to śmiało:

https://academic.oup.com/mend/article/21/7/1603/2738489

Artykuł z 2007 roku z którejś z holenderskich uczelni.
Dowodzą w nim, że kawa niefiltrowana (papierem) faktycznie podnosi poziom cholesterolu. Nie potrafię ocenić wartości merytorycznej tej pracy bo to nie moja działka, a wchodzą w tematy hormonów, receptorów, genów. Niemniej źródło naukowe jest (nie z Ameryki ;)).

Ja stoję po stronie tych, którzy się tymi rewelacjami nie przejmują. Myśle, że na choroby kardiologiczne gorzej wpływa stres, podenerwowanie i brak ulubionej używki niż jej negatywne aspekty.
Chciałem tylko pracę naukową podlinkować. Co złego to nie ja. Nie hejtujcie ;).

Offline uke7

  • Wiadomości: 97
  • Ekspres: Ascaso Dream i trochę alternatywy
  • Młynek: Aergrind, na celowniku coś do espresso
Odp: Czy picie kawy zwiększa ryzyko śmierci? Co na to amerykańscy naukowcy?
« Odpowiedź #124 dnia: 25 Sierpień 2021, 14:31:49 »
Skoro odgrzebane...
Ciekawy materiał

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi