Autor Wątek: Problem ze "speciality coffe"  (Przeczytany 11273 razy)

ozdrab

  • Gość
Problem ze "speciality coffe"
« dnia: 09 Sierpień 2014, 12:15:07 »
Zamówiłem kawę z Coffee Proficiency. Do tej pory szła "włoska spalenizna". To co wyszło z ekspresu nie przypominało w smaku kawy. Próbowałem dwóch rodzajów Costa Rica Las Lajas Cumbres Del Poas i Espresso Blend. Espresso wychodzi bez wyrazu, rozwodniona, cremy praktycznie nie ma, szybko po rozpoczęciu ekstrakcji płynie lekko zabarwiona woda. Kolor brązowy. Jedyne co czuć w obu kawach to kwas. Czas ekstrakcji mniej więcej się zgadza (25/50). Kawa nie nadaje się do picia. Jak myślicie co może być nie tak? Może temp. za niska?

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Problem ze "speciality coffe"
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Sierpień 2014, 12:32:40 »
Kawa napewno będzie kwaskowata bo jaśniej palona. Daj większą dozę ( średnio 2-3  gramy więcej od włoskich paleń). Zmniejsz też objętość naparu do max 40ml. Jak dalej będzie źle to skróć czas ekstrakcji do 23 sekund.
Od cp polecam adelante - espresso blend prywatnie też mi słabo podszedł.
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpień 2014, 12:36:32 wysłana przez mmorka »

ozdrab

  • Gość
Odp: Problem ze "speciality coffe"
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Sierpień 2014, 18:10:55 »
Kawa jest już gęstsza, jest crema, ale kwas pozostał. Dla mnie kawa nie do picia. Może gdybym miał pid to bym się coś pobawił temperaturą. Wracam do włoszczyzny i długo nie dam się namówić na kawę wypalaną w Polsce. 150zł poszło się...

Offline roger

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 902
Odp: Problem ze "speciality coffe"
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Sierpień 2014, 18:15:46 »
kluczowe pytanie: czy to kawa wypalana pod espresso?
Nie można winić krajowych palarni brakiem własnych umiejętności. Akurat włoszczyźnie to nich daleko......
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

ozdrab

  • Gość
Odp: Problem ze "speciality coffe"
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Sierpień 2014, 18:33:03 »
roger rozumiem, że twoja bardzo szybka, lekko atakująca odpowiedź wynika z faktu, że handlujesz kawą o której piszę;-)
Nie winię o to krajowych palarni. Napisyłem tylko, że przy obecnym sprzęcie i posiadanych umiejętnościach, nie jestem w stanie z tego zrobić naparu, który by się nadawał do wypicia, dlatego nie będę już kupował takiej kawy.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Problem ze "speciality coffe"
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Sierpień 2014, 18:43:19 »
Ale ma rację, czy była to kawa wypalana pod espresso? Z drugiej strony jest całe mnóstwo fajnych i "prostych" kaw włoskich. Takie Roger też sprzedaje ;)

Offline roger

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 902
Odp: Problem ze "speciality coffe"
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Sierpień 2014, 18:47:48 »
@ozdrab, w mojej wiadomości nie ma nic atakującego, niestety opisałem realia.
Jeśli będziesz w Krakowie lub Bochni, zapraszam na kawę - zobaczysz że trochę na wyrost była Twoja wypowiedź.
Sprzęt który posiadasz potrafi zaparzyć naprawdę bardzo dobrą kawę.
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Problem ze "speciality coffe"
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Sierpień 2014, 19:03:53 »
Próbowałem dwóch rodzajów Costa Rica Las Lajas Cumbres Del Poas i Espresso Blend.

Espresso Blend to chyba jest palone na espresso. A swoją drogą, to tytuł wątku trochę na wyrost. Przecież ten problem nie dotyczy wszystkich kaw speciality. A zdecydowanej większości włoskich wyrobów, bardzo dużo do nich brakuje, moim zdaniem.

ozdrab

  • Gość
Odp: Problem ze "speciality coffe"
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Sierpień 2014, 19:12:12 »
Mam dwie mieszanki espresso i dwa single. Na razie dałem sobie spokój z singlami i walczę z espresso. Różne grubości mielenia, różna doza, różna siła docisku. Kawa wychodzi raz lepsza, raz gorsza, ale zawsze bardzo kwaśna, co przysłania jakiekolwiek inne smaki. Ale z drugiej strony, siedzimy sobie teraz z żonką i pijemy cappu z tej kawki i jest bardzo smaczne:-) A jutro pójdę do Biedry i kupie sobię lavazzę oro coś tam i będzie po problemie;-)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Problem ze "speciality coffe"
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Sierpień 2014, 19:17:09 »
A próbowałeś zmieniać temperaturę?

Offline D4rK89 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 506
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Problem ze "speciality coffe"
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Sierpień 2014, 19:21:03 »
Spróbuj zmielić jeszcze mocniej tak żeby z 18g kawy uzyskać około 30g naparu. Temperaturę najlepiej koło 93 stopni. Powinno wyjść mniej kwaśne.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Problem ze "speciality coffe"
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Sierpień 2014, 19:21:20 »
No właśnie.
W jakiej temp. parzona?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

ozdrab

  • Gość
Odp: Problem ze "speciality coffe"
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Sierpień 2014, 19:28:10 »
Jak już pisałem wcześniej nie mam PID'u także temperatury jako takiej nie mogę ustawić. Temperaturę reguluję poprzez wymuszanie pracy boilera, czyli spuszczam trochę wody, żeby boiler zaskoczył i jak grzałka przestaje pracować to zaczynam ekstakcję. Nie mam pojęcia jaka jest "fabryczna" temperatura w sylvii

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Problem ze "speciality coffe"
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Sierpień 2014, 19:48:01 »
Oczywiście czekasz, aż maszyna się porządnie rozgrzeje? Nie wiem jak w RS wygląda sprawa grzania kolby ale też trzeba zadbać, żeby była gorąca.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Problem ze "speciality coffe"
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Sierpień 2014, 20:07:46 »
Silvia lubi przegrzewać wodę, może za długi flush robisz.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi