Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1063466 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5291
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5655 dnia: 05 Marzec 2023, 12:27:26 »
tym 7 preinfuzji
Zostaw na razie preinfuzję.
》tertium non datur《

Offline Pabloo Mężczyzna

  • Wiadomości: 288
  • Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5656 dnia: 21 Marzec 2023, 13:20:42 »
Jak powinno wyglądać ciastko po zakończeniu ekstrakcji? Powinno być suche i po odbiciu kolba powinna być czysta? U mnie jest trochę błotko i po odbicu kolba jest brudna od kawy. Jak to naprawić? Zwiększyć dozę?
mój aktualny przepis to 18g 30s > 40g

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5657 dnia: 21 Marzec 2023, 13:57:57 »
To zależy od różnych rzeczy. Czasami drobna zmiana czyni wyraźną różnicę, więc spróbuj.

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5658 dnia: 21 Marzec 2023, 21:37:28 »
Jak powinno wyglądać ciastko po zakończeniu ekstrakcji?

A robisz kawę żeby była smaczna, czy żeby fusy ładnie wyglądały? ;)
Po co chcesz wprowadzać zmienne które mają "poprawić" coś co nie ma znaczenia, skup się na zmiennych które poprawią smak kawy.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5659 dnia: 22 Marzec 2023, 06:07:11 »
Często bywa, że "ładne fusy" są skorelowane z dobrym smakiem :). Najczęściej jednak techniczne aspekty ekspresu są w tym bardziej istotne. Wszelkie automaty produkują piękne kofikejki i raczej niezbyt dobrą kawę.

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5660 dnia: 22 Marzec 2023, 19:30:41 »
Często bywa, że "ładne fusy" są skorelowane z dobrym smakiem

Korelacja nie oznacza przyczynowości.
A już na pewno nie taka która występuje "czasami" czy "często" ;)

Mnóstwo rzeczy ze sobą koreluje, ale nijak jedna nie powoduje drugiej. Ba, to co piszesz - "często" (nie zawsze) - wyraźnie wskazuje, że to nie ma wpływu - czasem kawa wychodzi smaczna z suchego ciastka, a czasem równie smaczna z błotka, czasem tragiczna z suchego, czasem tragiczna z błota. Smak nie jest w żaden sposób powodowany przez konsystencję ciastka.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5661 dnia: 22 Marzec 2023, 19:38:39 »
Smak nie jest w żaden sposób powodowany przez konsystencję ciastka.

Z grubsza się zgodzę :). Ale dziś akurat parę razy udało mi się zepsuć espresso, nie napełniwszy do pełna sitka lub kończąc w młynku jakieś ziarenka. W takich przypadkach w sitku doszło do kanałowania a kofikejk był tylko opłakany. Zarówno kanałowanie, błotnista konsystencja w sitku, jakość espresso to oczywiście pochodne podstawowych moich błędów, podstawowych zmiennych: ilości kawy w sitku, jakości kawy w sitku.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5291
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5662 dnia: 22 Marzec 2023, 20:22:36 »
Z grubsza się zgodzę
:
dziś akurat parę razy udało mi się zepsuć espresso, nie napełniwszy do pełna sitka lub kończąc w młynku jakieś ziarenka. W takich przypadkach w sitku doszło do kanałowania a kofikejk był tylko opłakany.
:mhh:
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5663 dnia: 22 Marzec 2023, 20:34:31 »
OK, zgadzam się nawet z Twoją obserwacją co do zależności jakości/powtarzalności mielenia z ilością ziaren w hopperze.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5291
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5664 dnia: 22 Marzec 2023, 20:41:33 »
OK, zgadzam się nawet z Twoją obserwacją co do zależności jakości/powtarzalności mielenia z ilością ziaren w hopperze.
Tym razem nie o to mi chodziło, a o:
Ale dziś akurat parę razy udało mi się zepsuć espresso, nie napełniwszy do pełna sitka
Co było przyczyną:
takich przypadkach w sitku doszło do kanałowania a kofikejk był tylko opłakany. Zarówno kanałowanie, błotnista konsystencja w sitku, jakość espresso to oczywiście pochodne podstawowych moich błędów, podstawowych zmiennych: ilości kawy w sitku,
Oczywista korelacja.
》tertium non datur《

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 649
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5665 dnia: 22 Marzec 2023, 21:09:15 »
Tak, ale nie. "Doza inna niż zwykle" = "nieudane espresso". Jakbym ja napełnił sitko do pełna to też by mi nie wyszło.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5291
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5666 dnia: 22 Marzec 2023, 21:22:52 »
Jakbym ja napełnił sitko do pełna to też by mi nie wyszło.
Henry, ale to najprostsza metoda, nieidealna, jeśli masz w miarę ustawiony przemiał do danego sitka, a @Antonio go miał, tylko za mało mielonki zmielił do sitka. Pomijam, gorszą jakość mielonki z powodu małej ilości ziaren w hopperze.
》tertium non datur《

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5667 dnia: 22 Marzec 2023, 22:18:16 »
Oczywista korelacja.

Raz jeszcze - korelacja nie ma nic wspólnego z przyczynowością, to że błotniste ciastko występuje jednocześnie z kiepską kawą nijak nie oznacza że jedno powoduje drugie.


Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5291
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5668 dnia: 22 Marzec 2023, 22:26:57 »
to że błotniste ciastko występuje jednocześnie z kiepską kawą nijak nie oznacza że jedno powoduje drugie.
Przeczytaj jeszcze raz, co napisał Antonio.
》tertium non datur《

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5669 dnia: 25 Marzec 2023, 18:21:05 »
A ja napiszę, że w sumie mniam.
Na opakowaniu piszą "suszone owoce". No faktycznie, zwłaszcza w postaci americany.
Da się.


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi