Autor Wątek: Kakao - alternatywa dla kawy?  (Przeczytany 26289 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kakao - alternatywa dla kawy?
« Odpowiedź #45 dnia: 14 Grudzień 2019, 21:18:01 »
To jesteś już na dobrej drodze do domowej produkcji czekolady. Powodzenia! :)

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Kakao - alternatywa dla kawy?
« Odpowiedź #46 dnia: 14 Grudzień 2019, 23:08:49 »
Dzięki za poświęcenie Halik :). Te ostatnie ziarenka wyglądają tak jak z paczuszki od ranGo - ja je chrupię razem ze skorupką (na pewno ma jakiś błonnik czy coś podobnego).

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kakao - alternatywa dla kawy?
« Odpowiedź #47 dnia: 14 Grudzień 2019, 23:45:55 »
Na pewno. Niektórzy uważają, że ma jakieś toksyny... Ale spoko, też mi to smakuje :).

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1183
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Kakao - alternatywa dla kawy?
« Odpowiedź #48 dnia: 15 Grudzień 2019, 10:18:50 »
Zaskoczyłeś mnie ta toksycznością, bo łuska nie jest do końca odpadem.

W handlu była od dawna, moja babcia np jej używała i maila w kuchni, gotowała ją z cukrem, ale jak byłem mały to wolałem jak miała nesqiuka szmuglowanego z Niemiec :D Mocnego wywaru używała też np do nakrapiania ciasta.

Teraz w eko sklepach można ją kupić jako jeden z tych modnych produktów-zbawienie, dwie filiżanki i możesz wypisać się z nfz-tu ;)

A w przemyśle też ma miejsce, np w piwowarstwie, zwłaszcza kraftowym, daje smak a jest tańsza i niema tłuszczu, którego w piwie bardzo nie chcemy

Też ją często zjadam, bo szlag mnie trafia z obieraniem, ale nie powiem żeby była przyjemna w zębach ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kakao - alternatywa dla kawy?
« Odpowiedź #49 dnia: 15 Grudzień 2019, 10:53:55 »
Czytałem gdzieś tam o jakichś aferach. Że jakieś metale ciężkie, że przekroczone normy... Pewnie jak z naszymi tuńczykami, pełnymi rtęci, a mimo to w ciągłym obrocie.

Halik

  • Gość
Odp: Kakao - alternatywa dla kawy?
« Odpowiedź #50 dnia: 16 Grudzień 2019, 15:04:17 »
Myśleliście, że tak łatwo się poddałem?  [emoji38]
Skoro już miałem wypalone ziarna, przyszedł czas na próbę numer dwa. Tym razem łuskanie ziaren poszło szybko, odważyłem 16,30g., wsypałem do wymytego i wychuchanego po ostatnim przytkaniu młynka, zmieliłem raz-dwa, przesypałem do sitka, zapiąłem kolbę, czas-start i po 30 sekundach uzyskałem 36 gramów bardzo gęstego, wręcz lepkiego, gorącego kakao, którego aromat wypełnił całą kuchnię.

A nie, zaczekaj...

Oczywiście młynek znowu mi się przytkał, tyle że nastąpiło to trzy sekundy później. :lol2:
 Zgodnie z tym, co pisał @Antonio  - kakao jest zbyt tłuste do mielenia tradycyjną metodą, ale nie poddałem się - wziąłem moździerz, tłukąc dziady z zawziętością. Problem w tym, że ta metoda ma ogromną wadę - część ziaren była zmiażdżona doszczętnie, część wciąż pozostawała bryłkami średnicy milimetra. Obawiając się całkowitego przytkania ekspresu kakaowym pyłem, stwierdziłem, że to już:

20191216_132713-01.jpg

Ech, po dziewięciu sekundach miałem już niemal pełną filiżankę:

20191216_132936-01.jpg

Kakao wyszło w miarę smaczne, ale bardzo wodniste. Coś jak napoje kakaowe typu "Puchatek", tyle, że bez cukru.
Reasumując - jak ktoś nie ma odpowiedniego sprzętu, którym będzie w stanie uzyskać jednorodny "przemiał", to niech sobie nie zawraca tym nawet głowy. Mnie to kosztowało sporo bezużytecznego wysiłku, w tym dwukrotnego rozbierania młynka na części pierwsze i mozolnego mycia żaren.

Nie polecam,
 Robert Makłowicz
 :P


Edytka - zapomniałem napisać, że po ekstrakcji oczywiście całą resztę z sitka wyjadłem łyżeczką.  :D
« Ostatnia zmiana: 16 Grudzień 2019, 15:08:21 wysłana przez Halik »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kakao - alternatywa dla kawy?
« Odpowiedź #51 dnia: 16 Grudzień 2019, 15:42:28 »
Gdyby to działało, już mielibyśmy takie espresso w kawiarniach.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Kakao - alternatywa dla kawy?
« Odpowiedź #52 dnia: 16 Grudzień 2019, 16:35:37 »
Myśle, że jakby chcieć upodobnić proces do parzenia kawy to raczej po turecki - w tygielku.
Beskid Chocolate ma nawet specjalne palenie do pitnego kakao:

https://beskidchocolate.eu/produkt/arriba-cacao-brew-kakao-do-zaparzania/

Offline magas

  • Wiadomości: 81
Odp: Kakao - alternatywa dla kawy?
« Odpowiedź #53 dnia: 16 Grudzień 2019, 17:32:18 »
W pracy robiliśmy dyszą na parze, jak miała być czekolada to z wodą, jak kakao to z mlekiem, ale było to 100 lat temu, do tego nam dawano proszek i klimat jak i miejsca  były  gdzie nigdy nikt nie zamawiał tych specjałów, może pora nieodpowiednia, albo znani byliśmy z tego, że to akurat partolimy, na palcach można było policzyć ile w tygodniu tego wyszło, najczęściej było to z bitą śmietaną na wierchu, nie byłem wirtuozem tego zawodu, ale też nie tego się wymagało, miało być szybko i bez pomyłek,  w krótkim czasie obsługiwaliśmy dużą liczbę ludzi.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Kakao - alternatywa dla kawy?
« Odpowiedź #54 dnia: 13 Styczeń 2020, 16:31:47 »
Kupiłem sobie coś takiego:


Po zaparzeniu zgodnie z instrukcją (7g i 100ml wrzątku zostawić razem na 5 minut) - wygląda jak lura kawowa zalana po raz piąty z oczkami tłuszczu jak w rosole, pachnie nieziemsko, smakuje bardzo czekoladowo.

Bardzo mi smakuje. Na razie spróbowałem tylko raz, ale jest duży potencjał. Polecam.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6157
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Kakao - alternatywa dla kawy?
« Odpowiedź #55 dnia: 13 Styczeń 2020, 19:38:49 »
Też mam, bardzo fajne :) Polecam zrobić podobnie jak kawę w tygielku się przygotowuje.

Planuję spróbować zblendować w wodzie i dopiero podgrzać, może będzie coś bardziej kakaowego.
« Ostatnia zmiana: 13 Styczeń 2020, 21:54:14 wysłana przez Fux »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kakao - alternatywa dla kawy?
« Odpowiedź #56 dnia: 14 Styczeń 2020, 20:49:31 »
Też mam. Coś takiego robiłem lata temu wstecz ;). Idea jest prosta. W US ludzie się tym zachwycają, są pijalnie takiego właśnie trunku ;). Ale w EU Beskid na pewno nie jest jedynym producentem kakaowej zalewajki... ;)

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Kakao - alternatywa dla kawy?
« Odpowiedź #57 dnia: 16 Styczeń 2020, 16:52:15 »
czyli jednak nie ma co kombinować z mieleniem, najwygodniej jest kupić gotowe, świeżo zmielone.

U mnie przez ten rok kakao stało się elementem codziennych posiłków, szczególnie w chłodnej połowie roku. Nie wiem czy miało to jakiś wpływ ale w tym samym czasie udało mi się znacznie poprawić życiówkę biegową.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kakao - alternatywa dla kawy?
« Odpowiedź #58 dnia: 14 Czerwiec 2020, 05:59:19 »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi