Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1533567 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7770 dnia: 07 Maj 2023, 09:04:33 »
Gesha z Gwatemali jest dosyć zaskakująca. O tym jak i dlaczego nas zaskakuje napiszę za jakiś czas :). W każdym razie kilka innych palarni przerabiało i przerabia te fajne ziarna -- można więc coś tam porównać.

Wczoraj zaparzyłem wspomniany już przeze mnie wcześniej, blend ziaren anaerobowych. Przede wszystkim jest w nim Kolumbia Veranera i Salwador Llantas. Skromnym uzupełnieniem jest Kolumbia Puerto Alegre. Zaparzyłem 22g/270ml z myślą o tym, że pójdę z moim termosem na kawę do sklepu, by pogadać o wszystkim. Mamy na wsi sklep, centrum wszechświata. Można tu o wszystkim: o muzyce poważnej, operze, balecie; o polityce, historii, geografii, himalaizmie ale i o przyziemnych sprawach porozmawiać :). W ogóle na wsi naszej mieszka autor poczytnej książki o Himalajach. Musimy kiedyś się z nim bliżej poznać. Zatem zaparzyłem i miałem pójść do sklepu, a poszedłem spać. Dziś wracam, termos otwieram i popijam jego zawartość. Słodkie to bardzo.

Tydzień temu mieliśmy przemiłych gości z samego Śnieżnika. Odkąd się pod Śnieżnik sprowadziliśmy, nie mieliśmy jeszcze okazji się na jego szczyt i nową wieżę wybrać. Zaparzyłem wtedy Nikaraguę Aurora z obróbki Slow Natural i była super. Jedna i druga, a druga to też natural -- obie kawy z Nikaragui są do przelewowych metod super. Teraz w takim zestawie do kupienia w naszym sklepie:

  -->> Cudne Manowce ;)

Z Synestezji polecamy jak zwykle wszystko. Oprócz wspomnianych kaw są trzy Kenie, dwie Etiopie, Rwanda i Gwatemala. Sporo też do espresso: La Claudina, Red, dwie Brazylie i dwa specjalne blendy.

Parę moich kaw też zasługuje na komentarz :). Zestaw prostych mieszanek: Montecristo i Las Mercedes :). Nazwy wzięły się poniekąd z historii spisanej przez Aleksandra Dumasa i są imionami bohaterów. Okazuje się, że w krajach Ameryki Łacińskiej jest mnóstwo miejsc o takich nazwach. Wszędzie tam jest jakieś wzgórze, góra o nazwie Montecristo i kawałek dalej gdzieś się znajdzie Las Mercedes :). Mieliśmy już kilka wydań tychże mieszanek. Bieżące ma takim sam skład jak pierwsze. Głównie jest to Brazylia Cerrado z plantacji Santa Rita. W espresso te ziarna nie mają wielkiego body jak większość kaw z Brazylii, ale cechują się karmelową, lekką i przyjemną słodyczą. Ta słodycz oczywiście w aromatycznej sferze się pojawia. O tę Brazylię mieliśmy tu ze sobą różne potyczki: bo mnie ona bardzo smakowała, a Eli niekoniecznie.

Kolejne dwie kawy, warte komentarza, to: Secret Blend i Espresso Buongiorno. Obie składają się z ziaren z plantacji o równie świętej nazwie: Santa Cecilia. Też z regionu Cerrado pochodzą i nawet od tego samego producenta. Buongiorno jest bardziej czekoladowe i zrównoważone jako espresso, a Secret daje bardziej aromatyczne wrażenia, bo oprócz Brazylii jest tu dużo Etiopii.

  -->> Secret
  -->> Buongiorno

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7771 dnia: 07 Maj 2023, 13:38:48 »
Znowu AI, ale całkiem dosadnie to działa ;). Mały konkurs -- można skorzystać z pomocy AI, można z własnej inwencji. Proszę o parę wersów refleksji/poezji na temat tego oto obrazka:



Najfajniejszy slogan zostanie nagrodzony paczką kawy :).

Offline kuguar

  • Wiadomości: 66
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7772 dnia: 07 Maj 2023, 21:58:25 »
W pokoiku, na stoliku,
Stała szklanka i filiżanka,
Przyszedł kotek, wypił wodę,
A do kawy wpadł po brodę.
Przyszła mama, kotka zbiła,
Ale cętki zostawiła,
Przyszedl tata, wypić kawę,
Ale pewną miał obawę.
Mówi drapiąc się po głowie:
"Coś te cętki takie płowe*".
Krzyczy na cały buduar:
To nie tygrys, to kuguar!

* kuguar - puma płowa

Offline Idalka Kobieta

  • Wiadomości: 11
  • Ekspres: Lelit Anna TEM, aeropress, V60
  • Młynek: 1zpresso K-plus
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7773 dnia: 07 Maj 2023, 23:41:41 »
Nie refleksja ale ciąg przyczynowo - skutkowy

Kot - o różnokolorowych oczach - wpatrzony w filiżankę kawy - heterochromia  u kotów bywa objawem cukrzycy - kawa wzmaga insulinowrażliwość tkanek - podprogowa reklama - kawa dobra na wszystko?

PS
Pseplasam - pora już taka, że chyba mam głupawkę  :mrgreen:
– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.(...)
– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5313
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7774 dnia: 08 Maj 2023, 07:00:16 »
Tygrys z niedowierzaniem przygląda się filiżance i wkurzonym głosem komentuje:

- Nie dość, że wypili moje ulubione espresso, to jeszcze uszczerbili moją ulubioną filiżankę. Odkąd przeszedłem na wegetarianizm, nie czują już przede mną żadnego respektu  😡🤬
« Ostatnia zmiana: 08 Maj 2023, 07:27:42 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline ptx

    • kawa
  • Wiadomości: 46
  • Ekspres: ekspres
  • Młynek: młynek
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7775 dnia: 08 Maj 2023, 09:53:48 »
Obraz ten wydaje mi się być bardzo sugestywny i poruszający.

Z jednej strony, widok tygrysa może budzić w nas lęk i niepokój. Tygrys to bowiem zwierzę drapieżne, które kojarzy nam się z dziką naturą i nieprzewidywalnym zachowaniem. Jednocześnie jednak, patrząc na ten obraz, widzimy, że tygrys nie robi nic złego - po prostu spokojnie patrzy na filiżankę kawy. To może nas uspokoić i sprawić, że zaczynamy patrzeć na tygrysa nie tylko jako na zwierzę groźne, ale również jako na piękne i mądre stworzenie.

Z drugiej strony, filiżanka kawy może symbolizować dla nas coś, co jest cenne i wartościowe, ale jednocześnie delikatne i łatwo zniszczalne. Tygrys patrzący na nią może więc symbolizować dla nas nasze własne starania o osiągnięcie czegoś ważnego i trwałego, ale jednocześnie nasze obawy i niepewność co do tego, czy uda nam się to zrealizować.

Obraz ten może więc skłaniać nas do refleksji na temat naszej własnej natury, naszych marzeń i aspiracji oraz naszych lęków i obaw. Przypomina nam, że nie wszystko w życiu jest czarno-białe i że warto czasem zatrzymać się na chwilę i zastanowić się nad tym, co tak naprawdę jest dla nas ważne i co tak naprawdę nas niepokoi.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7776 dnia: 08 Maj 2023, 12:49:24 »
Czy to jest opinia AI o obrazie wygenerowanym przez inne AI ?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7777 dnia: 09 Maj 2023, 14:22:31 »
No właśnie, AI generuje takie bardzo ładne, schludne i poprawne teksty. Nie wiem czy uda się kiedyś "zaprogramować" coś w rodzaju sarkazmu, humoru, żartu, gry słów, poezji? Kawa też może być schludna, bezproblemowa i przewidywalna -- a może być też całkiem żartobliwa i nieznośnie lekka ;). Zwycięzca tego konkursu jest dosyć oczywisty -- @kuguar daj proszę znać co i jak :). @Idalka też daj znać przy jakimś zamówieniu :).

W niedzielę miałem kawowych gości, poważnie kawowych. Wybrali przelewki a espresso na samym końcu im podałem prawie siłą ;). Z przelewkami zrobiłem eksperyment naukowy. Zaczęliśmy od blendu anaerobowych kaw z linii Synestezji -- Veranera/Llantas/PuertoAlegre. Jest to gęsta, "prawdziwa" i moim zdaniem dosadna kawa. Po schłodzeniu ma bardzo wyraźny "ciemny" charakter. Ciemny jak "ciemne" piwo, ciemny kwas chlebowy, likier kawowy. To był punkt wyjścia.

Trzecia kawa, to znaleziona przeze mnie jakimś trafem paczka, palonej chyba w Kołobrzegu Kolumbii La Veranera. Widnieje na niej data: 2/01 -- staroć zatem dla większości szanujących się kawowych obieżyświatów. Zaparzyłem te ziarna i jakież było zdumienie, że jest to pyszny napar, pełen aromatu i polotu. Nic a nic ta kawa nie straciła na czasie. Generalnie tak to wygląda: kawy z tego typu "odjechanych" obróbek są znacznie, znacznie bardziej odporne na wietrzenie; w jakiś sposób ich aromat bardziej się "trzyma kupy" :).

Ostatnia kawa to też był "staroć". Kenia Kutere Pb z początku lutego. Również tutaj moi goście nie stwierdzili żadnego defektu, a po "ciemnych" wrażeniach Kenia smakowała co najmniej ciekawie.

Co było drugą? Aaa... nieznana kawa niespodzianka. Nie przedstawiłem jej gościom z imienia. Smakowała bardzo, bo jest jasna z charakteru i bardzo ma fajne aromaty. Była to Gesha Agua Tibia z mokrej obróbki -- coś zatem zgoła z przeciwległego w stosunku do anaerobowych ziaren świata. Nie spodziewałem się, że wygra z "mega mocnymi" i jaskrawymi aromatami Kolumbii Veranera. Najwyraźniej jednak moi goście byli bardzo wrażliwi i subtelni.
« Ostatnia zmiana: 09 Maj 2023, 14:31:59 wysłana przez Antonio »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7778 dnia: 09 Maj 2023, 14:27:04 »
Generalnie tak to wygląda: kawy z tego typu "odjechanych" obróbek są znacznie, znacznie bardziej odporne na wietrzenie
Chyba zbyt duże uogólnienie, zdaje się, że to zależy od tego jak obróbka na farmie i w piecu wpłynęły na strukturę ziarna, na jego predyspozycje do wietrzenia. Do tego oczywiście dochodzi początkowa gęstość ziarna i intensywność jego aromatów.
« Ostatnia zmiana: 09 Maj 2023, 14:32:20 wysłana przez krystians »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7779 dnia: 09 Maj 2023, 14:30:28 »
Uogólniam na podstawie tego, co przerabialiśmy, czyli parę anaerobowych kaw z naturalnej obróbki, jedna z obróbki carbonic maceration i jedna z mokrej obróbki zwanej CITRIC. Wszystkie były po prostu zjawiskowe i nieśmiertelne ;).

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7780 dnia: 09 Maj 2023, 14:34:13 »
Kacper z Małej Czarnej mówił mi kiedyś, że robili badania i niektóre te nowoczesne obróbki bardzo przyspieszają wietrzenie kawy. Wiele zależy też na pewno od tego co z czym porównujemy.

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7781 dnia: 09 Maj 2023, 23:54:39 »
Kawa z tygrysem  :picardpalm:
Futerko w paski  kawka
Nie mogę to jest tak dosłowne, że finezja skryła się w kącie

Offline MaciejM

  • Wiadomości: 59
  • Ekspres: Kazak Rota 2, Bialetti Moka Induction, Aeropress
  • Młynek: 1Zpresso JX-Pro, K-Max
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7782 dnia: 11 Maj 2023, 17:33:26 »
Cześć,

zamówiłem ostatnio u Was 3 kawy:
1. Kolumbia La Claudina espresso
2. Espresso Las Mercedes
3. Espresso Montecristo

i zamierzam kręcić z nich espresso w Kazak Rocie :-)

Sitko, ma podane takie gramatury, zależne od palenia:
-ciemne: 14-16g
-średnie: 15,5-18,5g
-jasne: 18-20g


Jak określilibyście palenie każdego z tych 3 ziaren? Jestem bardzo początkującym użytkownikiem Roty i w ogóle dopiero na tym urządzeniu uczę się robić espresso więc będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, od zalecanej dozy zaczynając.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7783 dnia: 11 Maj 2023, 18:25:48 »
Średnie, raczej nie będziesz miał tu żadnego problemu. Jedynie Claudina wymaga znacząco drobniejszego zmielenia. Zwykle ładowałem do sitka ok. 17g.
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2023, 18:31:53 wysłana przez Antonio »

Offline MaciejM

  • Wiadomości: 59
  • Ekspres: Kazak Rota 2, Bialetti Moka Induction, Aeropress
  • Młynek: 1Zpresso JX-Pro, K-Max
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7784 dnia: 14 Maj 2023, 12:33:24 »
Bardzo dziękuje, już trochę zaczynał mnie irytować cały proces kalibracji i przygotowania espresso ale w końcu udało się przygotować świetny napar!

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi