Autor Wątek: Ariadna od Mastro Antonio  (Przeczytany 31621 razy)

Offline PiotrekSz

  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Ascaso Steel Uno Pid
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Ariadna od Mastro Antonio
« Odpowiedź #30 dnia: 31 Grudzień 2022, 16:10:25 »
Po wielu wizytach na forum kupiłem tą kawę po sprawdzeniu x innych polskich palarni.

Zamówiłem dwie. Chocolate wave i właśnie Ariadnę.
Kawa bardzo łagodna w smaku. Pięknie zbilansowana mniej czekoladowa niż  "czekoladowa fala" ale również dosyć mocno czuć ta nutę co mi wybitnie pasuje. Mało kwaskow i goryczy. Można powiedzieć że to taki kawowy wzór smaku. Benchmark. Przynajmniej mój:)
14.5 g - 30ml / 28 s / 9bar / 93 st.

Co zaskakuje w kawach od mastro Antonio to jakość ziarna. Piękne całe równe ziarenka. Na spodzie paczki praktycznie zero okruszków. Bardzo fajna kawa. Ktoś wkłada w tę produkcję całe serducho i to widać.

Pozdrawiam gorąco człowieka przy piecu!
« Ostatnia zmiana: 31 Grudzień 2022, 16:15:02 wysłana przez PiotrekSz »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Ariadna od Mastro Antonio
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Styczeń 2023, 22:01:30 »
Pozdrawiam gorąco człowieka przy piecu!
Dziękuję pięknie. Przed chwilą zerknąłem na pierwszy, tytułowy wpis niniejszego wątku. Boże, to już 10 lat mija z Ariadną, a z espresso/kawą jako pasją/pracą ponad 20.

Offline relikt

  • Wiadomości: 20
Odp: Ariadna od Mastro Antonio
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Styczeń 2023, 22:08:26 »
Ariadna od Andrzeja to miła, sympatyczna, prosta w obsłudze i smakująca wszystkim gościom kawa.

Offline scibora

  • Wiadomości: 24
  • Ekspres: Lelit Anna PL41TEM
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Ariadna od Mastro Antonio
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Luty 2023, 09:57:09 »
Hmmm, ale w C5 pewnie nie zaparzacie espresso wg receptury: 9 bar, 14g,  50ml/25s.
@Antonio  Czy pomimo upływu lat, oraz zmiany sposobu palenia tej kawy, dalej byś polecił stosunek 1:3.5 i czas 25 sec jako optymalne parametry parzenia tej kawy w ekspresie?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Ariadna od Mastro Antonio
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Luty 2023, 09:59:09 »
Ten stosunek trochę bym zmienił: 1:2. Im gęściej tym lepiej chyba dla espresso?

Przed chwilą sprawdziłem co robię z Ariadną. Ostatnie kilka sekund ekstrakcji:

« Ostatnia zmiana: 24 Luty 2023, 10:35:02 wysłana przez Antonio »

Offline scibora

  • Wiadomości: 24
  • Ekspres: Lelit Anna PL41TEM
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Ariadna od Mastro Antonio
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Luty 2023, 10:50:00 »
Ten stosunek trochę bym zmienił: 1:2. Im gęściej tym lepiej chyba dla espresso?
Czyli dobrze starałem się celować :P Teraz tylko chyba będę musiał dostosować Annę do 9 barów i mam nadzieje że zaczną mi wychodzić powtarzalne shoty :)

Offline Bell23 Mężczyzna

  • Wiadomości: 14
  • Ekspres: La Pavoni Domus bar , la Pavoni Stradivari lusso
  • Młynek: Rancilio rocky , Fiorenzato F4
Odp: Ariadna od Mastro Antonio
« Odpowiedź #36 dnia: 25 Luty 2023, 13:38:23 »
A czy jest możliwość degustacji Ariadny "u źródła" podczas weekendu? 

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Ariadna od Mastro Antonio
« Odpowiedź #37 dnia: 25 Luty 2023, 13:46:11 »
Weekendu pod Krowiarkami? ;) Byłoby to dla mnie bardzo miłe :).

Offline Bell23 Mężczyzna

  • Wiadomości: 14
  • Ekspres: La Pavoni Domus bar , la Pavoni Stradivari lusso
  • Młynek: Rancilio rocky , Fiorenzato F4
Odp: Ariadna od Mastro Antonio
« Odpowiedź #38 dnia: 26 Luty 2023, 12:37:55 »
Jestem pt-nd za tydzień w K-brzegu chetnie bym skorzystał...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Ariadna od Mastro Antonio
« Odpowiedź #39 dnia: 26 Luty 2023, 13:35:07 »
Zapraszam w okolice Lądka Zdroju :). Kołobrzeg się wypalił, że tak powiem.

Offline Mieschko Mężczyzna

  • Wiadomości: 10
  • Ekspres: DeLonghi ECAM23.460.s
Odp: Ariadna od Mastro Antonio
« Odpowiedź #40 dnia: 26 Luty 2023, 13:39:01 »
Zapraszam w okolice Lądka Zdroju :). Kołobrzeg się wypalił, że tak powiem.
A jakieś dokładniejsza lokalizacja?

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Ariadna od Mastro Antonio
« Odpowiedź #41 dnia: 27 Luty 2023, 12:42:58 »
Jesteśmy w Konradowie. Jeśli ktoś chciałby się  nas wybrać, zapraszamy serdecznie. Jesteśmy dostępni przeważnie od poniedziałku do czwartku. Nasze weekendy są przeważnie "wyjazdowe".
Kawę można degustować w sklepie internetowym i tam można ją na miejscu kupić. Może w przyszłości uda nam się otworzyć jakiś punkt firmowy we Wrocławiu.

Offline PiotrekSz

  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Ascaso Steel Uno Pid
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Ariadna od Mastro Antonio
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Czerwiec 2023, 20:22:30 »
Ostatnio kupuje Ariadne już automatycznie. Utknąłem na tej kawie i z niej nie moge wyjść, jest taka świetna.
Mam tylko jedno spostrzeżenie odnośnie opakowania, w którym przychodzi kawa.
Wcześniej dostawałem kawe w 1kg czarnych opakowaniach. Ostatnie zamówienie bylo zapakowane w biale torebki, których jakosc niestety jest niższa. Struna zamykająca odkleja sie od ścianki opakowania co powoduje że opakowanie jest w zasadzie jednorazowe, a szkoda bo jednak troszkę tej kawy po zasypaniu młynka i osobnego pojemnika mi zostaje. Ze starszymi czarnymi opakowaniami tego problemu nie bylo.
Wiec to cos na co proponuje zwrócić uwagę. Dwa opakowania i mam dwa razy ten sam problem z nimi.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Ariadna od Mastro Antonio
« Odpowiedź #43 dnia: 18 Czerwiec 2023, 21:13:39 »
Naprawdę te struny/zipy się odklejają? Wydawało mi się, że są nieco bardziej elastyczne, miękkie, zatem bardziej trwałe. Sprawdzę to wkrótce. Dzięki za sygnał.

Offline PiotrekSz

  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Ascaso Steel Uno Pid
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Ariadna od Mastro Antonio
« Odpowiedź #44 dnia: 18 Czerwiec 2023, 22:18:28 »
Są elastyczne i miękkie to prawda:) ale trwałe niestety nie.
Moze ktos jeszcze mial taki przypadek to niech napisze bo moze mialem wyjątkowego pecha, ale w obu opakowaniach? Ta kawa zasługuje na dobre opakowanie;)
Oba opakowania były z serii kawy palonej 1 maja.





 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi