Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 442899 razy)

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1045
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #45 dnia: 26 Czerwiec 2013, 15:21:24 »
Głodu kofeiny nie odczuwam, ale głód kawy owszem.

Offline ziomiwan

  • Wiadomości: 218
  • Ekspres: SIEMENS EQ6 S500, Faema Faemart
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #46 dnia: 26 Czerwiec 2013, 18:38:19 »
Na wp całkiem przyzwoity artykuł?? Aż nie wierzę!!

Kawę pijam od dawna, niemal co dziennie, ale czasami przez kilka dni nie piję i jest ok.
Lubię sam smak kawy, jej pobudzające właściwości to sprawa drugorzędna nie mająca w gruncie rzeczy tak wielkiego wpływu na mnie.

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #47 dnia: 25 Lipiec 2013, 18:24:33 »
Art krótki, jak... diabli, ale filmiki zarówno z NY jak i z Poznania fajne
http://www.logo24.pl/Logo24/1,125390,14322342,Koniec_ery_kawowych_sieciowek.html#BoxLSTxt

ps. chyba czas odwiedzić Poznańskie Uno  :)

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #48 dnia: 06 Sierpień 2013, 06:28:01 »
Zajawka, bo to nie art, ale interesująca bo mało ich nt tego środowiska
http://kuchnia.zwierciadlo.pl/2013/06/kubik-o-polskich-palarniach/

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #49 dnia: 06 Sierpień 2013, 06:40:33 »
Szkoda, że tak krótko i tak naprawdę o wszystkim. Liczyłem na sylwetki polskich palarni a tymczasem to tylko rozważania nt. jakości kawy dostępnej w Polsce. Dobrze, że przynajmniej wymienili kilka zacnych palarni :)

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #50 dnia: 07 Sierpień 2013, 17:23:10 »

Offline dandy

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 352
  • Ekspres: NS Musica, Aeropress, Grindripper, Slowpresso
  • Młynek: ECM S 64, Comandante
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #51 dnia: 08 Sierpień 2013, 08:23:11 »
Zajawka, bo to nie art, ale interesująca bo mało ich nt tego środowiska
http://kuchnia.zwierciadlo.pl/2013/06/kubik-o-polskich-palarniach/

Cały cykl z 30 artykułów Mateusza Kubika (trenera baristów) jest wart przeczytania  ;)
http://kuchnia.zwierciadlo.pl/kategoria/kuchnia/kubik-kawy/

W tym oddzielny tekst poświęcony krakowskiej Karmie "Kubik i jego ulubiona palarnia kawy".

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #52 dnia: 13 Sierpień 2013, 10:12:59 »
Niemal roczny artykuł na Wykopie. Kilka "bezcennych porad" i "perełek". W sumie jak książki D. Browna - trochę prawdy, sporo bzdur i w efekcie nie wiadomo co o tym myśleć.

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1045
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #53 dnia: 13 Sierpień 2013, 10:46:37 »
Autor artykułu zmierzał w dobrą stronę, ale zatrzymał się. Nie zagłębiał się zbytnio w tajniki kawy. Co prawda pełnię szczęścia osiągnął przy pomocy kawy Tchibo i zwykłego młynka ostrzowego, ale chwała mu za to, że dostrzegł różnicę pomiędzy mielonką, a ziarnistą kawą.
Gdyby jeszcze do nas trafił, to nawet byli by z niego ludzie :mrgreen:

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #54 dnia: 15 Sierpień 2013, 14:24:47 »
Ten artykuł całkowicie zmienia pogląd na świat: http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/jak-zaparzyc-dobre-espresso-przepis-na-dobra-kawe,17_49039.html

 :smiech: :smiech: :smiech:


Takiego zlepka słów, to jeszcze nie czytałem :lol2:

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #55 dnia: 15 Sierpień 2013, 14:36:34 »
Cytuj (zaznaczone)
Parzenie idealnego espresso powinno trwać 5-7 sekund.
W tym czasie to mi nic jeszcze z wylewek nie płynie... ;)

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #56 dnia: 15 Sierpień 2013, 14:46:09 »
Ten artykuł całkowicie zmienia pogląd na świat: http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/jak-zaparzyc-dobre-espresso-przepis-na-dobra-kawe,17_49039.html

 :smiech: :smiech: :smiech:


Takiego zlepka słów, to jeszcze nie czytałem :lol2:


Wy nie wiecie, a pismak wie...
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #57 dnia: 15 Sierpień 2013, 15:01:19 »
Cytuj (zaznaczone)
Parzenie idealnego espresso powinno trwać 5-7 sekund.
W tym czasie to mi nic jeszcze z wylewek nie płynie... ;)

Czyli wszystkie ekspresy z preinfuzją to pomyłki, bo nie pozwalają cieszyć się prawdziwym espresso, ponieważ parzą za długo :lol2:

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #58 dnia: 15 Sierpień 2013, 15:12:31 »
Partacze! Zanim popłynie, trzeba je najpierw wsypać (świeżo zmielone) do łyżki i równomiernie rozłożyć tłuczkiem dołączonym do ekspresu.


 :taniec:
Już wiem, po co mi tłuczek do mięsa w domu!
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #59 dnia: 15 Sierpień 2013, 15:19:23 »
Już wiem, po co mi tłuczek do mięsa w domu!

Cóż za brak profesjonalizmu... Świeżo mieloną kawę espresso trzeba ubić tłuczkiem dołączonym do ekspresu, a nie jakimś do mięsa. :smiech:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi