Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 443047 razy)

Offline Blondas

  • Wiadomości: 133
  • Ekspres: Ascaso Dream, Aeropress, Moka Bialetti Dama na 3 i 6 filiżanek;
  • Młynek: Macap M2M
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #390 dnia: 30 Lipiec 2015, 19:32:17 »
Przeczytajcie sobie inne teksty na jego blogu. Naprawdę chcecie wierzyć w to co on pisze? Największa moc takich bzdur to zasianie niepokoju. Jak trafi na podatny grunt, to człowiek przepadł, wszędzie widzi spisek.
Pozdrawiam,
Piotrek

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #391 dnia: 30 Lipiec 2015, 19:39:29 »
No ale o aspartamie, to gdzieś już słyszałem.
Moja żona na potęgę gumy żuje i na pamięć narzeka a we wszystkich gumach aspartam.

Ps
Czytając tamten artykuł można dojść do wniosku, że lepiej worek koksu wciągnąć niż pić kawę, bo jego działanie nie jest oparte na hormonie strachu i stresu, hehe.
« Ostatnia zmiana: 30 Lipiec 2015, 19:51:38 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #392 dnia: 30 Lipiec 2015, 19:49:19 »
Aspartam to syf... ;)

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #393 dnia: 30 Lipiec 2015, 19:51:06 »
To właśnie ma teraz jakieś dropsy mietowe jeść zamiast gum.
Normalnie nie używamy niczego słodzonego sztucznie, tylko te nieszczesne gumy do żucia
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #394 dnia: 30 Lipiec 2015, 20:20:47 »
Czytam teraz mądrą książkę i też jest kilka słów o negatywnym ale również pozytywnym wpływie kawy na zdrowie:

"kiedyś kawę stosowano w leczeniu ukąszeń węża, astmy,żółtaczki, zawrotów i bólów głowy. Kiedy spożywane pokarmy są kaloryczne, tłuste i ciężkostrawne, kawa pomaga przezwyciężyć okres ociężałości spowodowany przeładowaniem toksynami. Kawa oczyszcza też jelita u osób, które zazwyczaj również cierpią na zaparcia wynikające z takiej diety.
Najbezpieczniejsze zastosowanie wewnętrzne kawy to jednak lewatywa kawowa"

"Osoby pijące kawę narażone są na ryzyko rozwinięcia się u nich specyficznych chorób. Metaanaliza badań 30 przypadków sugeruje, że u osób pijących kawę o 20% zwiększa się prawdopodobieństwo wystąpienia raka dróg moczowych i pęcherzyka moczowego. Picie kawy podczas ciąży zwiększa ryzyko poronienia i wad wrodzonych. Udowodniono także, że przyjmowanie kawy wiąże się bezpośrednio z rakiem trzustki i atakiem serca - im więcej kawy się spożywa, tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia tych dolegliwości. Nawet umiarkowane picie kawy, w liczbie dwóch filiżanek dziennie, podwyższa poziom cholesterolu.
kwas zawarty w kawie wytrawia kosmki w jelicie cienkim, zmniejszając ich skuteczność we wspieraniu przyswajania składników pokarmowych - większość osób, które piją duże ilości kawy, cierpi na niedobór wapnia i innych minerałów. Zatem kwasy zawarte w kawie mogą stanowić równie poważny problem jak kofeina. Aby pomóc w odbudowie w zniszczonego przez kawę jelita cienkiego, należy pić herbatę z liści pokrzywy, dwie lub więcej filiżanek przez 6 tygodni."

Podobno można kupić ekspresy, które metodą zimnej wody usuwają szkodliwe kwasy. Można jednak zrobić kawę bez kwasów domowym sposobem:

"Ekstrakt kawy bezkwasowej - czyli cold brew ( wszyscy tu o tym wiedzą )
- w szklanym naczyniu wymieszaj 30 g świeżo zmielonej, ekologicznej kawy z 8 filiżankami wody.
- umieść mieszaninę w chłodnym, ciemnym miejscu i pozostaw do nasiąknięcia przez 16 godzin
- przecedź  ekstrakt przez filtr do zamykanego naczynia
- skoncentrowany ekstrakt w ilości 1-2 łyżek dodany do 250 ml gorącej wody daje 1 filiżankę bezkwasowej kawy.

Picie takiej kawy nie stanowi zagrożenia dla zdrowego człowieka."
W młynie: ziarna

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #395 dnia: 30 Lipiec 2015, 20:23:32 »
Syntetyczne słodziki zasadniczo służą do oszukania człowieka że właśnie zjadł coś słodkiego. Niestety oszukują też trzustkę która szykuje się na wyrzut insuliny.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #396 dnia: 30 Lipiec 2015, 20:56:25 »
Normalnie nie używamy niczego słodzonego sztucznie, tylko te nieszczesne gumy do żucia
Można poszukać takich z ksylitolem, ale w dużych ilościach tez może się skończyć źle.

Czytam teraz mądrą książkę i też jest kilka słów o negatywnym ale również pozytywnym wpływie kawy na zdrowie:
Od razu zadam moje ulubione pytanie: jakiej kawy? przemysłowej, pełnej defektów i spalenizny? czy jakiejkolwiek? ;) Trudno mi uwierzyć aby ktoś przy 30 próbach zadał sobie trud analizy runku kawy i jej tysiąca postaci. A moim zdaniem ma to kolosalne znaczenie czy ktoś pije robuścianą, zapleśniałą uprzednio, rozpuszczalkę, czy jasnopalonego dripa z ziaren wysokiej jakości. Bo chyba mówimy o kawie, nie o czystej kofeinie?

Wybaczcie, ale się nie powstrzymam:
należy pić herbatę z liści pokrzywy
To herbatę czy z liści pokrzywy? ;)

Picie takiej kawy nie stanowi zagrożenia dla zdrowego człowieka
Moje szybkie testy pozwalają wątpić w tę teorię. PH kawy parzonej i namaczanej na zimno jest prawie takie samo i wcale niespecjalnie niskie.
« Ostatnia zmiana: 30 Lipiec 2015, 20:59:18 wysłana przez donkiszot »

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #397 dnia: 30 Lipiec 2015, 21:28:43 »
Chodzi o kawę ogólnie, bez znaczenia jej pochodzenia i sposobu uprawy. Autor zaleca jednak picie kawy z upraw ekologicznych.

I co w tym złego, że ktoś nazwał ten napar z pokrzywy herbatą. W potocznej mowie wiele napojów tak się nazywa.

Co do ksylitolu - podaj argumenty przeciw. Bo poza działaniem przeczyszczającym nie widzę tutaj wad. Chyba, że chodzi Ci o gumę samą w sobie.
« Ostatnia zmiana: 30 Lipiec 2015, 21:33:54 wysłana przez Maciej1 »
W młynie: ziarna

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #398 dnia: 30 Lipiec 2015, 21:34:13 »


Co do ksylitolu - podaj argumenty przeciw. Bo poza działaniem przeczyszczającym nie widzę tutaj wad.

Jak spożywasz czujesz słodkie? Twoja trzustka szykuje się na wyrzut insuliny i... nic. To przypadek, że cukrzyca występuje coraz częściej?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #399 dnia: 30 Lipiec 2015, 21:41:53 »
Chodzi o kawę ogólnie, bez znaczenia jej pochodzenia i sposobu uprawy. Autor zaleca jednak picie kawy z upraw ekologicznych.
I jesteś pewien, że autor sprawdził różnicę pomiędzy tymi kawami, i że nie ma różnicy?

I co w tym złego, że ktoś nazwał ten napar z pokrzywy herbatą. W potocznej mowie wiele napojów tak się nazywa.
No właśnie to w tym złego, że wszystkie napary są nazywane herbatą, a herbatą nie są, herbata to napar z herbaty (Camellia L.), a napar z pokrzywy, to napar z pokrzywy. Dla mnie, herbatnika z urodzenia, to różnica i chciałbym aby w potocznej mowie również to była różnica, dlatego na każdym kroku prostuję. :taktak:

Co do ksylitolu - podaj argumenty przeciw. Bo poza działaniem przeczyszczającym nie widzę tutaj wad. Chyba, że chodzi Ci o gumę samą w sobie.
No właśnie o to działanie mi chodziło. Szczególnie na początku. Jeśli tych gum jest sporo, to można się zrazić do ksylitolu.
Guma sama w sobie też może się do kontuzji przyczynić, ale to inna bajka.

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #400 dnia: 30 Lipiec 2015, 21:42:09 »



Jak spożywasz czujesz słodkie? Twoja trzustka szykuje się na wyrzut insuliny i... nic. To przypadek, że cukrzyca występuje coraz częściej?

Raczej powiedziałbym że to oparta na przetworzonym oraz rafinowanym jedzeniu dieta jest przyczyną cukrzycy a nie ksylitol sam w sobie

Chodzi o kawę ogólnie, bez znaczenia jej pochodzenia i sposobu uprawy. Autor zaleca jednak picie kawy z upraw ekologicznych.
I jesteś pewien, że autor sprawdził różnicę pomiędzy tymi kawami, i że nie ma różnicy?

Jak by nie nie miał świadomości o większej szkodliwości tych z upraw przemysłowych to nie pisał by o ekologicznych. O szkodliwości pisze raczej traktując kawę ogólnie.

I co w tym złego, że ktoś nazwał ten napar z pokrzywy herbatą. W potocznej mowie wiele napojów tak się nazywa.
No właśnie to w tym złego, że wszystkie napary są nazywane herbatą, a herbatą nie są, herbata to napar z herbaty (Camellia L.), a napar z pokrzywy, to napar z pokrzywy. Dla mnie, herbatnika z urodzenia, to różnica i chciałbym aby w potocznej mowie również to była różnica, dlatego na każdym kroku prostuję. :taktak:[/quote]

Jeżeli jesteś herbatnikiem to jak najbardziej rozumiem.

« Ostatnia zmiana: 30 Lipiec 2015, 21:54:18 wysłana przez Maciej1 »
W młynie: ziarna

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #401 dnia: 30 Lipiec 2015, 23:24:26 »
Masz rację, śmieciowe żarcie przede wszystkim ale sztuczne słodziki są jego częścią. Chcesz słodko to słodzisz, proste. Słodzik to troche jak spoilery na maluchu - ma wyglądać sportowo ale być tani i mało palić.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #402 dnia: 31 Lipiec 2015, 08:54:48 »
No czytałem właśnie o tym ksylitolu.
Może zakupie go trochę na próbę i gumy z ksylitolem.
Skoro kawa zakwasza, to ksylitolem odkwasza, mogą być dobrą parą.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #403 dnia: 31 Lipiec 2015, 10:13:41 »
Kawa nie jest zdrowa i to nie przez zawartość kofeiny bo ta akurat szkodzi najmniej. Najbardziej szkodliwe są produkty prażenia materii organicznej (halogeny, dioksyny i dziesiątki innych). Niestety kawa jest smaczna, uzależnia itd... Poza tym to potężny biznes więc w odpowiedzi na publikacje o szkodliwości kawy znajdziecie dziesiątki takich co mówią o jej dobroczynności  ;)

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #404 dnia: 31 Lipiec 2015, 10:50:40 »
No czytałem właśnie o tym ksylitolu.
Może zakupie go trochę na próbę i gumy z ksylitolem.
Skoro kawa zakwasza, to ksylitolem odkwasza, mogą być dobrą parą.

Ja używam erytrytolu. Jest zdecydowanie lepszy od ksylitolu. Ma dodatkowo jeszcze inne zalety: - działanie antyoksydacyjne, bardzo niska kaloryczność 24kcal/100g , - indeks glikemiczny bliski zeru. Podobno spożycie jednorazowo 50g nie powoduje biegunki ( nie sprawdzałem ) jak inne poliole. Cena co prawda ok. 60-80 zł/kg ale też specjalnie jakoś często sie tego nie używa. Ostatnio nawet o nim zapomniałem, że prawie kg leży w szafce.
W młynie: ziarna

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi