Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 349305 razy)

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1215
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1725 dnia: 26 Listopad 2021, 22:20:38 »
Nawet ludzie są tym zanieczyszczeni. Tak zwani foliarze :hihihi:

Online krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5412
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrocks mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1726 dnia: 26 Listopad 2021, 23:22:43 »
Cała planeta już jest tym zanieczyszczona.

Oj tam, przynajmniej jest ogólnodostępny, darmowy materiał na niezatapialną tratwę ;)

Przepraszam, mam dobry humor, bo dziś oszczędziłem tryliardy, nie korzystając z żadnej z milionów okazji :)
« Ostatnia zmiana: 26 Listopad 2021, 23:25:19 wysłana przez krystians »

Offline wtyczka

  • Wiadomości: 1
  • Ekspres: aeropress 🖤 V60
  • Młynek: comandante c40 mk3
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1727 dnia: 29 Listopad 2021, 18:27:46 »
A to przepraszam :) miałem nadzieje ze ktoś właśnie wrzuci coś lokalnego.
Testował ktoś skarpetę do v60? Nie jakieś Hario pot tylko v60?
hey, nie widziałam odpowiedzi na Twoje pytanie, ale rozumiem że kupiłeś skarpetę? jak wrażenia? właśnie zobaczyłam że jest dostępny i zastanawiam się nad zakupem

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1983
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1728 dnia: 08 Grudzień 2021, 18:51:29 »


Bardzo zdziwiły mnie kraje z najwyższa oceną. Myslalem ze zawsze prym będą wiodły Kolumbia i Etiopia, bardzo fajnie się tak zaskoczyć ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9293
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1729 dnia: 08 Grudzień 2021, 19:29:16 »
Ocena wg SCA jest oględnie mówiąc, techniczna. Ostatnio jednak nawet subiektywne różnice się zacierają. Świetną kawę można zrobić także w Brazylii i Meksyku...

Offline ROSS JB Mężczyzna

  • Wiadomości: 480
  • Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1730 dnia: 08 Grudzień 2021, 22:57:19 »
Cytat: [color=green
Szczympek l[/color]ink=topic=324.msg243017#msg243017 date=1638985889]bardzo fajnie się tak zaskoczyć

Jak ma się coś wydarzyć dobrze jest wcześniej powiedzieć sobie: Dajmy się temu zaskoczyć.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1983
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1731 dnia: 09 Grudzień 2021, 18:55:32 »
Ręczny młynek z podwójnymi żarnami, na razie tutaj choć pewnie niedługo będzie miał własny wątek.
Za jakiś czas pojawi się na indiegogo

http://momentemgrinder.com/

Zgadujemy ceny? Zieloni €400 ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1215
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1732 dnia: 09 Grudzień 2021, 20:54:53 »
W jaki niby sposób ten młynek jest w stanie zmielić dwa razy szybciej? Przecież i tak cała kawa musi przejść najpierw przez te górne 38 mm żarna. Czyli na logikę, to one muszą być dwa razy szybsze. Sceptykiem raczej jestem.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1983
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1733 dnia: 09 Grudzień 2021, 21:01:27 »
No raczej. Pewnie górne tylko kruszą na gruz a dolne robią resztę pracy. Czyli może być nawet szybciej niż dwa razy.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1080
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1734 dnia: 09 Grudzień 2021, 21:14:21 »
eee? przecież idea 2 żaren z pierwszymi na gruz nie jest po to żeby mielić szybciej tylko równiej.

Mam nadzieję, że napisali to tylko marketingowo, żeby sobie nakręcić sprzedaż wśród bardziej zielonych użytkowników. Tak czy inaczej hasło dwa żarna - dwa razy szybciej zmielimy jest dla mnie drażniące i każe patrzeć na nich bardziej uważnie
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2021, 21:17:51 wysłana przez trez »
* * * ultras WOK hooligans * * *

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1983
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1735 dnia: 09 Grudzień 2021, 22:56:04 »
Pewnie ze marketing. Dwa razy szybciej niż co? Porlex - nie ma problemu, c40 - tez spoko, K-Plus - nie ma szans ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Online krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5412
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrocks mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1736 dnia: 09 Grudzień 2021, 22:56:20 »
Na pewno jest trochę skuteczniejsze końcowe mielenie, bo jak ziarno jest już wstępnie zmielone, to dużo większą powierzchnią pracują żarna niż gdy zasypane są całymi ziarenkami. Ciekawe na ile szybko przemiał będzie produkowany przez pierwsze żarno.  Jeśli na tyle szybko, aby zapełnić przestrzeń między dolnymi żarnami, to wykonywana będzie dużo większa praca. W związku z tym ponieważ przez większość czasu będą pracować oba zestawy żaren, ciekaw jestem jak to będzie wygodne w użytkowaniu. Nie widzę informacji o żadnej przekładni.

Obawiam się, że zarazem przekombinowany i niedopracowany jest ten projekt. Jeszcze to sitko, hmm, że niby podwójne mielenie produkuje więcej pyłu. Niekoniecznie, jeśli dobrze dobrane byłyby zestawy żaren, bo jak potniemy je równo na grubszą frakcję, to później musimy mniej mielić. W związku z tym pyłu byłaby zbliżona ilość, ale równomierność przemiału powinna być dużo lepsza. Po to wykorzystuje się przecież koncepcję dwóch żaren w młynku.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2021, 23:16:42 wysłana przez krystians »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9293
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1737 dnia: 10 Grudzień 2021, 21:24:59 »
Co myślicie o takiej zapowiedzi? Dźwignie pod strzechy i na ściany:

https://www.instagram.com/dailycoffeenews/p/CXUJ0smrawX/?utm_medium=copy_link

Online krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5412
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrocks mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1738 dnia: 10 Grudzień 2021, 21:48:20 »
Hmm, podoba mi się prostota, ale ciekaw jestem jak wychodzi kawa z takiej pompowanej ekstrakcji i jakie tam są różnice ciśnienia przy powrocie dźwigni. Żeby trafiło pod strzechy to musiałoby kosztować niedużo znaczy z 500 zł, a trochę w to wątpię.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1983
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1739 dnia: 11 Grudzień 2021, 22:22:22 »
Dziś zrobiliśmy cupping w kawiarni (5 osob), bo dostaliśmy trochę sampli z zaprzyjaźnionych palarni (coffea circulor i Manhattan).
Kawki to:
Coffea Circulor - Ekwador JJ, Gesha Ninety Plus Kemgin (kosztuje €90 za 100g), Panama Gesha Chombi Nasdx, Panama Doborah Pacamara.
Manhattan - Panama Gesha Janson X 612, Kolumbia Letty Bermudez
Onyx coffee - Kostaryka Volcan Azul Sl-28

Siedem kaw za które normalnie trzeba by zapłacić ponad 1000 złotych.
Dołożyłem jedną od siebie i zrobiliśmy ślepy cupping. Zdecydowanie wygrała Gesha Kemgin - prawdopodobnie najlepsza kawa jaką było mi dane pić. Później już zdania podzielone, niemniej u mnie dalej znalazł się Ekwador i Kostaryka. Kawa która dorzuciłem była u każdego  gdzieś w srodku stawki. Najwyżej była u kogoś na drugim miejscu.
Była to wypalana 24 października Kenya Gakuyu-ini z lokalnej palarni za około 40 złotych ;)
Teraz pytanie: czy rzeczywiście płacąc po 80-150 złotych za paczkę dostajemy produkt luksusowy czy myślimy, ze dostajemy produkt luksusowy i przez to nam bardziej smakuje?

Ps. Coffea Circulor płaci farmerom szalonie duże pieniądze wiec ich wyższe ceny są uzasadnione. Bardzo polecam ;)

WITAM I POZDRAWIAM :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi