Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 448703 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1410 dnia: 20 Grudzień 2020, 10:36:34 »
To dosyć populary profil na Decent, stworzony przez Rao. Nazywa to blooming espresso.
O ile w Biance i Decent, to fajna zabawa, to w Rocie, obniży to nam jeszcze temperaturę ekstrakcji.

Offline RufusTF

  • Wiadomości: 377
  • Ekspres: Bianca, NS Oscar, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1411 dnia: 20 Grudzień 2020, 12:43:08 »
Właśnie od Rao to skradłem. Tyle, że on używa dodatkowo filtra i kończy przy mniejszym ratio.
« Ostatnia zmiana: 20 Grudzień 2020, 12:45:35 wysłana przez RufusTF »

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1412 dnia: 20 Grudzień 2020, 21:03:19 »
Czyli przestałeś kręcić zanim poleciało?
Poleciało pare gramów i przestałem. A prefinfuzje zrobiłem wcześniej. Czyli jakby dwie preinfuzje ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1413 dnia: 21 Grudzień 2020, 13:29:53 »
Właśnie od Rao to skradłem. Tyle, że on używa dodatkowo filtra i kończy przy mniejszym ratio.
Rao ma parę profili: lever, blooming, allonge, blooming allonge.
To co robisz oni nazywają Blooming alonge

Offline RufusTF

  • Wiadomości: 377
  • Ekspres: Bianca, NS Oscar, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1414 dnia: 21 Grudzień 2020, 14:47:17 »
Rao ma parę profili: lever, blooming, allonge, blooming allonge.
To co robisz oni nazywają Blooming alonge

Dzięki, rzeczywiście. Jedyna różnica chyba w skali przepływu i końcowym ratio. Na mojej Biance nie przeskoczę 160g/30s bez rekalibrowania wajchy, ale też nie jest mi to do niczego potrzebne.

(No i nie ma to jak bezpretensjonalna nazwa profilu)

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2395
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1415 dnia: 03 Styczeń 2021, 13:38:23 »

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5085
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1416 dnia: 03 Styczeń 2021, 13:56:51 »
Tanaka uważa, że potrzeba 30 minut, by kawa nabrała odpowiedniego smaku i aromatu. Cierpliwość popłaca również tym, że traci ona swoją naturalną cierpkość.


A to ciekawe...

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6206
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1417 dnia: 03 Styczeń 2021, 14:09:40 »
Mam wrażenie, że to jest tłumaczenie na kolejny język przez osobę, która nie za wiele wie w temacie kawy. Zdaje się, że pafcio0 był w tym miejscu lub podobnym i pisał o tym na forum. Tam w beczkach były przechowywane zielone ziarna.
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=7635

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2395
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1418 dnia: 03 Styczeń 2021, 14:18:09 »
Jakoś ciężko mi uwierzyć, że olejki kawowe nie jełczeją, że nie pojawia się pleśń itd

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1419 dnia: 03 Styczeń 2021, 14:28:51 »
Galileo zrobiło też o tej kawiarni reportaż. W beczce nie ma tlenu, światła, to może nie jełczeją. Nieraz jak zostawię espresso w filiżance, to po około 2 dniach woda wyparowuje i zostaje gęsty syrop, kto się skusi za 99,9999 :)
« Ostatnia zmiana: 03 Styczeń 2021, 14:42:57 wysłana przez pietro »

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2395
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1420 dnia: 03 Styczeń 2021, 14:32:15 »
Ale jeśli leżą ziarna to już jest tlen raczej, chyba że próżniowo przechowują. Odparujemy napar i dojdziemy do rozpuszczalnej kawy za chwilę :-)

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1421 dnia: 03 Styczeń 2021, 14:42:17 »
Nie wiem, czy coś przeoczyłem, ale z reportażu zapamiętałem, że kawa po zaparzeniu, jest przechowywana w beczce od 24 lat. W czasie parzenia była już wiekowa?

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2395
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1422 dnia: 03 Styczeń 2021, 15:01:42 »
To chyba dwie inne bajki, ale z tej opowieści wynika, że obecnie zielone ziarna mają 20 lat, są palone,  a napar dodatkowo leżakuje później w beczkach. Tylko kto mrozi w knajpie gotową kawę żeby klienci nie czekali ? I co do tygielka żeby zagrzać? Dziwny jest ten świat.

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1423 dnia: 15 Styczeń 2021, 21:51:33 »
Być może większość z was już widziała, ale dość dobrze przedstawiona idea bojlerów w ekspresach i różnice pomiędzy nimi.


skansen

  • Gość
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1424 dnia: 21 Styczeń 2021, 17:35:29 »
To nasze biadolenie o świeżo mielonej kawie powoli dociera do rynku masowego, do poziomu kosza w Lidlu i Biedronce a raczej do Auchan. Do działów marketingu które już wiedzą, że kawa ziarnista jest lepsza a palona w niższej temperaturze mniej zakwasza organizm, że wolno palona może się sprzedać drożej
Stoisko w Almie na Pilotów w Krakowie. Gdyby sieć się nie zwinęła to by zapewne promowała szerzej tego typu kawy...
Są daty palenia, kawy są w miarę świeże, są też typowo włoskie wypały... 

Alma Krakow Pilotw kawa (2).jpg

Alma Krakow Pilotw kawa (1).jpg

Alma Krakow Pilotw kawa (3).jpg

Alma Krakow Pilotw kawa (4).jpg
« Ostatnia zmiana: 21 Styczeń 2021, 17:37:32 wysłana przez skansen »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi