Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 443182 razy)

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1230 dnia: 11 Wrzesień 2019, 00:08:00 »


Było? Apka nagrywające profile ciśnienia - działa z dodatkowym sensorem i wagą Acaia z bluetooth. Ot ciekawostka.

Edit: Dość drogi gadżet - czujnik $410.
« Ostatnia zmiana: 11 Wrzesień 2019, 00:11:47 wysłana przez rubin »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6

Offline Ryba z Manhattanu

    • Priv
  • Wiadomości: 18
  • Ekspres: Gastroback
  • Młynek: WMF
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1232 dnia: 03 Październik 2019, 23:28:04 »
Dobry wieczor,
 Mam pytanie
Czy palac kawe domowym sposobem i wdychajac opary  " dymek"  ulatniajacy sie w trakcie ,dostajemy   jakas dawke  Kofeiny ? Czy w takim " dymie" ulatniajacym sie z maszynki do palenia  ulatnia sie tez Kofina ktora wdychamy?

mini-martini

  • Gość
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1233 dnia: 04 Październik 2019, 12:49:11 »
Nie wiem czy to już było, dla mnie taka ciekawostka że nie uwierzyłbym...
Renato Bialetti, który upowszechnił na całym świecie wynalazek swojego ojca - słynny dzbanek do parzenia kawy "La Moka", zgodnie ze swoją wolą został pochowany w kawiarce - poinformował TVN 24. 16 lutego 2016 roku został pochowany w miejscowości Casale Corte Cerro, w pobliżu jeziora Maggiore.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1234 dnia: 04 Październik 2019, 13:20:06 »
Nie wiem czy to już było, dla mnie taka ciekawostka że nie uwierzyłbym...

Pewnie, że było, na tej stronie: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3.msg65255#msg65255.

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1235 dnia: 04 Październik 2019, 13:29:46 »
Może kiedyś, za kilkaset lat, ktoś go odnajdzie i zaparzy :mrgreen:
Ciekawe czy przemiał odpowiedni...

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1236 dnia: 04 Październik 2019, 17:13:33 »
 :lol2:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1237 dnia: 04 Październik 2019, 20:50:09 »
Zdaje się, że przemiał bardziej tygielkowy.

Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 439
  • Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1238 dnia: 06 Październik 2019, 11:46:32 »
Ciekawa wizualizacja w temacie kanałowania i równomiernej ekstrakcji
https://coffeeadastra.com/2019/10/04/extraction-uniformity-and-channeling/

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1239 dnia: 06 Październik 2019, 13:23:45 »
To *ten* astrofizyk. Muszę przeczytać ;). Co z tego wywnioskowałeś dla siebie?

Mnie trochę pierwsze zdanie zniechęca: "...dlaczego kanałowanie (i ta cierpkość) występuje gdy tylko nieco za drobno zmielimy, nawet jeśli powierzchnia kawy wygląda na płaską pod koniec zaparzania". Dlaczego płaska powierzchnia miałaby implikować poprawne i smaczne zaparzenie? Chyba coś mam z głową, bo tej akurat "geometrii" nie czuję. Mamy stożek V60. Sytuacja kawy i wody w objętości tegoż stożka nic chyba nie ma wspólnego z tym, czy powierzchnia jest płaska czy nie. Kawa/woda oddziałują ze ściankami filtra i stożka a mniej z powierzchnią.

« Ostatnia zmiana: 06 Październik 2019, 13:56:59 wysłana przez Antonio »

Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 439
  • Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1240 dnia: 06 Październik 2019, 14:35:13 »
Co z tego wywnioskowałeś dla siebie?
Jeszcze nie doczytałem do końca, ale myślę, że wizualizacja w niejednej dziedzinie pomaga w przeanalizowaniu procesu
1. Preinfuzja polepsza przepływ
2. Im drobniej tym lepszy(równiejszy) przepływ

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1241 dnia: 06 Październik 2019, 16:27:39 »
Im drobniej tym lepszy(równiejszy) przepływ
Nie wiem czy autor to miał na myśli :)

Z praktycznych, rzeczy do przetestowania, to zalewanie wodą pod krawędź dripera i utrzymywanie takiego stanu przez całą ekstrakcję (po bloomingu już tylko jedno polanie i stały dopływ wody przez całą ekstraktację). Spowoduje to odrobinę większe ciśnienie i szybszy przepływ. Ekstrakcję przerywamy zabierając naczynie. W praktyce oznacza to, że driper musimy umieszczać na stojaku, i ważyć tylko sam dzbanek i kawę w nim. Ewentualnie wprowadzić sobie jakieś oznaczenie w ml na naczyniu.
Korzystanie z wody tuż po zagotowaniu, aby temperatura zaparzania była jak najwyższa.
Przykładanie się do  pierwszego polania (blooming) tak aby cała kawa było równomiernie zwilżona.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1242 dnia: 06 Październik 2019, 16:34:35 »
O rany! I to są te "dżejmsowe" rewolucje?  :wow2:

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1243 dnia: 06 Październik 2019, 16:40:01 »
Tak, jeszcze warto mieć dobry młynek ;).

Czego się spodziewałeś: mamy czajnik, kawę i filtr. Dosyć prosty proces, ciężko tu coś usprawnić. Różnicę robi kawa, nie technika polewania. Ale to Ty akurat wiesz.

Offline Tadżko

  • Wiadomości: 29
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1244 dnia: 06 Październik 2019, 16:45:11 »

2. Im drobniej tym lepszy(równiejszy) przepływ

Powiedziałbym, że jest odwrotnie.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi