Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 453930 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6233
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #735 dnia: 22 Październik 2017, 11:51:09 »
mogłoby być bardziej steampunkowe, albo chociaż ta skrzynka czarna skrzynka w stylistyce młynka i byłoby w sam raz do jakiegoś dizajnerskiego loftu  z dziesięciometrowym blatem w kuchni :)
Co do smaku, no cóż tak to bywa. Jak wszystko kawa może być czarno-biała, na szczęście dla tych co chcą znaleźć jakieś niuanse jest sporo miejsca między węglem, a kwasem akumulatorowym ;)

W kinu wystarcza mały pędzelek do detailingu żeby w parę sekund ogarnąć łuski. Nie wiem czy na dłuższą metę dostarczanie wilgoci do środka jest dobrym pomysłem.
« Ostatnia zmiana: 22 Październik 2017, 11:56:56 wysłana przez krystians »

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #736 dnia: 22 Październik 2017, 13:37:35 »
Rzeczywiście, na naszym forum też można zaobserwować takie dyskusje. Zastanawiam się ile pytań w wątku o parzeniu espresso jest wywołane niekompatybilnością gustów i niezrozumieniem dyskutujących na tej płaszczyźnie. :-)

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline xcracerpl

  • Wiadomości: 82
  • Ekspres: v60, aeropress, prismo, g.a.t. 3tz, Bialetti z E&B Lab, tygielek, mizudashi, Brewista Smart Dripper, Chemex
  • Młynek: C40 MK4, Quito, Wilfa
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #737 dnia: 24 Październik 2017, 08:53:17 »
Kawowa wycieczka po Tokio:

! No longer available

@Spinacz - poprawiłem link
« Ostatnia zmiana: 24 Październik 2017, 10:12:11 wysłana przez Spinacz »

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #738 dnia: 25 Październik 2017, 21:55:35 »
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 683
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #739 dnia: 25 Październik 2017, 23:27:18 »
Zrobiłeś fotkę koleżance?

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #740 dnia: 25 Październik 2017, 23:28:13 »
Taką costę to ja mogę pić :D

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6233
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #741 dnia: 26 Październik 2017, 01:02:11 »

Offline andy Mężczyzna

  • Wiadomości: 187
  • Ekspres: AP, Siurkacz V60, Bialetti Venus 2tz, Phin, Chemeks, Moccamaster Cup One
  • Młynek: Comandante MKIII Red Sonja, Rhinowares
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #742 dnia: 31 Październik 2017, 10:36:15 »
Jakiś tydzień temu przeczytałem książkę Iki i jest to świetny tytuł dla osób dopiero zaczynających lub pragnących zacząć przygodę z "prawdziwą" kawą. Osobiście bym trochę inaczej ułożył kolejność poszczególnych rozdziałów ale sama treść jest jak najbardziej ok. Wpływ metod obróbki, wysokość upraw czy rejon w jakim kawa rośnie itd.

Oprócz treści książka ma fajne ilustracje i oprawę co dodatkowo potęguje przyjemność.

Offline picasso83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 503
  • Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind, PeDe, Dienes
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #743 dnia: 31 Październik 2017, 12:01:02 »
Ja też niedawno przeczytałem książkę Iki i uważam, że jest to świetna książka zarówno dla początkującego jak i dla bardziej zawansowanego, świadomego kawosza. Dla mnie osobiście jest to najlepsza książka o kawie na polskim rynku:-)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6233
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #744 dnia: 31 Październik 2017, 12:42:23 »
"The World Atlas of Coffee" Hoffmana, moim zdaniem jest lepiej opracowana, ale 4 razy droższa i wyłącznie w wersji anglojęzycznej. Poza tym Ika wychodzi z trochę innego punktu, dla mnie chyba bliższego moim własnym doświadczeniom.
« Ostatnia zmiana: 31 Październik 2017, 12:46:36 wysłana przez krystians »

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #745 dnia: 01 Listopad 2017, 12:09:46 »
Oglądałem klip chłopaków z ECT dotyczący targów HOST i podrzucili link do ciekawego filmu.

Italians do it better(?)" the FIRST Italian Documentary about Specialty Coffee, Third Wave Coffee and Starbucks



Film dostępny przez FB, nie wiem czy jest również na Youtube. Język głównie włoski z napisami po angielsku.
« Ostatnia zmiana: 01 Listopad 2017, 12:20:40 wysłana przez SMaN »

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #746 dnia: 01 Listopad 2017, 12:22:21 »
Jest i na YT
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1096
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #747 dnia: 01 Listopad 2017, 23:07:51 »
Są już pierwsze relacje z targów Host Milano, jak wam się podoba The Leva od La Marzocco?




Marek.



Opinia z pierwszej ręki - kogos kto się tym bawił na targach w Mediolanie. Espresso wychodzi nierówne... w zależności o tego ile siły się włoży w wycisk. Jest to o tyle dziwne dla mnie, że mam La Pavoni z dźwignią i wiem kiedy mam dobre ciśnienie - nie mogę wtedy nic zrobić szybciej, niż powinienem. Wychodzi na to, że LM zrobiło coś dziwnego nie tylko z wyglądu, ale także w obsłudze. Różnica w smaku, by to ogarnąć byłaby pewnie niezbyt zauważalna, a trzeba jeszcze wyczuć dźwignię - skoro ta może dać dużo więcej/dużo mniej ciśnienia w zależności od nacisku. W dodatku kalibracja młynka jest podwójnie trudna jako, że ciężko pociągnąć 2 razy tak samo. LAMARCOKO - po co to? :D Żeby to chociaż było do oglądania...

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #748 dnia: 02 Listopad 2017, 19:28:53 »
Tradycyjnie wypalana kawa. Pani chyba się pomyliła i sądząc, że to boczek chce wytopić cały tłuszcz jaki ukrył się w środku ;-)



Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #749 dnia: 02 Listopad 2017, 20:39:55 »
Gdyby ten filmik był dłuższy, to pewnie zobaczylibyśmy spektakularny samozapłon  :smiech:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi