Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 442904 razy)

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1740 dnia: 12 Grudzień 2021, 14:38:18 »
Kiedyś sprawdzałem 3 etiopie guji z trzech palarni. Jedna od Gorana, druga Johan nystrom a trzecia też jakąś zagraniczna palarnia z wyższej półki. Kawy co prawda nie były identyczne, ale miały tyle wspólnego, że były wszystkie świeżo palone, naturalne i Etiopia guji. W ślepym teście na mnie i żonie (typowy cupping w filiżance) wygrał Goran. Cenowo już nie wspomnę.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1741 dnia: 14 Grudzień 2021, 19:19:52 »
Ciekawy dripper - wychodzi już trzecia generacja, a na forum ani wzmianki o nim…
Orea staje się coraz bardziej popularna, wybierana już na Brewers cup. Dno wyglada bardzo ciekawie, stworzona na małe i krótkie przelewy

https://www.orea.uk/
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1010
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1742 dnia: 14 Grudzień 2021, 20:14:41 »
Szczerze mówiąc to pierwszy raz słyszę ;)

Wygląda faktycznie ciekawie, takie rozwiązanie dla osób którym przytyka się Kalita ;)


Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6157
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1743 dnia: 14 Grudzień 2021, 20:15:10 »
Spoko, tylko filtry 155 irytujące do transportu i użytku.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1744 dnia: 14 Grudzień 2021, 20:32:41 »
Ten funel od aeropressu pomaga, choc wtedy idea podróżniczego drippera upada.
Jak dla mnie filtry kalita 155 czy Gabi są mega ciężkie do dostania teraz (nie uznaje Ali czy Amazona)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Ari Kobieta

  • Wiadomości: 9
  • Ekspres: NS Oscar II professional pack
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1745 dnia: 14 Grudzień 2021, 21:00:32 »
Ten funel od aeropressu pomaga, choc wtedy idea podróżniczego drippera upada.
Jak dla mnie filtry kalita 155 czy Gabi są mega ciężkie do dostania teraz (nie uznaje Ali czy Amazona)
seriocoffee.com ma filtry do gabi na stanie i są w pl

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1746 dnia: 14 Grudzień 2021, 21:16:36 »
Są w forumowej palarni, są na Allegro.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1747 dnia: 15 Grudzień 2021, 07:30:59 »
Gabi są strasznie wiotkie. Kalita są super.

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1748 dnia: 20 Grudzień 2021, 13:25:43 »
Ręczny młynek z podwójnymi żarnami, na razie tutaj choć pewnie niedługo będzie miał własny wątek
Jest już na rynku młynek ręczny z dwoma żarnami Omnicup Explorer PLUS

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1183
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1749 dnia: 20 Grudzień 2021, 13:52:13 »
a daj jakiegoś linka, bo dawno nie widziałem tak marnych wyników jak po wyszukaniu Omnicup Explorer PLUS, w sumie to znalazłem tylko nieaktualne strony w chińskich sklepach dla wersji nie plus, reklamowanej jawnie jako kopia c40 :(

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Ostatnia zmiana: 20 Grudzień 2021, 14:35:27 wysłana przez pietro »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6157
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1751 dnia: 20 Grudzień 2021, 16:02:22 »
Ten drugi link próbuje wgrać jakiegoś szkodnika na kompa, uważajcie ;) Na tym pierwszym same wizualizacje 3d, mało to wiarygodnie wygląda.


Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1753 dnia: 01 Styczeń 2022, 10:01:04 »
Ciekawe wytłumaczenie dlaczego 5-7 lat temu kawy z Kenii były fenomenalne, a teraz są tylko niezłe.
https://christopherferan.com/2021/12/25/kenya-and-the-decline-of-the-worlds-greatest-coffee/
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline ROSS JB Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1754 dnia: 02 Styczeń 2022, 00:03:19 »
Ciekawe wytłumaczenie dlaczego 5-7 lat temu kawy z Kenii były fenomenalne, a teraz są tylko niezłe.
https://christopherferan.com/2021/12/25/kenya-and-the-decline-of-the-worlds-greatest-coffee/

Zadziwiający tekst. Zaczyna się od tego, że international coffee guru Scott Rao wpadł na pomysł  (lub ktoś mu go podsunął), że kenijskie kawy straciły na jakości i szuka autora, który sprawnie uzasadni tę tezę. Znalazł, zlecenie przyjął „blogmeister”  Chirstopher Feran, ale zamówienia Scotta najwyraźniej dobrze nie wykonał. Choć się  starał i to  bardzo nie  udowodnił (ale czy mógł?),  że kenijskie kawy są złe. Napisał natomiast (i poza wstępem reszta tekstu jest tylko o tym),  że   system produkcji, dystrybucji i eksportu kawy  w Kenii jest niedobry, czyli z pewnych względów komuś nie odpowiada. Prawdopodobnie  nie podoba się  importerom kawy  z Europy i USA, w których imieniu guru Scott Rao najwyraźniej występuje. System  eksportu  kawy z  Kenii Feran określił jako neokolonialny, bo kierują nim  fachowcy, biali Europejczycy lub biali urodzeni w Kenii, a niżej  w hierarchii są miejscowi. Taki brzydki donos trafiający prosto w gusta BLM. No ale przecież liczy się skutek, nie prawda. Prawda to marny interes.  O co wiec chodzi guru Scottowi Rao i jego „pisarzowi” Feranowi? Chodzi o kasę, ceny świetnych kaw kenijskich byłyby niższe dla importerów,  gdyby mieli oni bezpośredni  dostęp do producentów, bez pośrednictwa "biurokracji kenijskiej", która najwyraźniej zna się na rzeczy i nie daje się  importerom  z Europy i USA robić w bambuko. Pojedynczy producent kawy w starciu z gigantami z Europy lub USA byłby  nikim i musiałby wziąć za kawę tyle ile mu dają, a jeszcze zadowolenie swoje wyrazić  pocałowaniem w białą  dłoń. Oczywiście,  ma się rozumieć, kilka plantacji w Kenii importerzy uznaliby dla picu jako mikroloty, żeby mieć legendę, że za dobrą kawę świetnie płacą,  no a reszta jest przecież słabsza, dlatego tania.  Trudno te zamiary  określić inaczej jak marzenie o niekolonialnym rynku kawy kenijskiej. No przecież znamy to z wojny UE vs. PL.  Nie podoba nam się wasz system sprzedaży kawy, bo naraża nasze interesy finansowe, to skłamiemy, że wasza kawa jest po prostu  niedobra. My international coffee guru Scott Rao poświadczamy to mocą naszego autorytetu, oczywiście nieskażonego powiązaniem z biznesem kawowym: kawy kenijskie są wyraźnie słabsze niż kiedyś.  Na szczęście na razie nie zabraniają ich pić.
« Ostatnia zmiana: 02 Styczeń 2022, 00:07:30 wysłana przez ROSS JB »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi