Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 448830 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6207
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1695 dnia: 07 Listopad 2021, 14:29:30 »
Widzę dużą różnicę, nie wiem dlaczego Ty twierdzisz inaczej. Częścią wspólną w obu wypadkach, ważną wg mnie, jest uzyskany napar. W związku z czym nie do końca rozumiem o co Ci chodzi. Wskaż proszę co masz na myśli także konretnie w regulaminie, co jak rozumiem decyduje o tym, że nie ważny jest uzyskany napar.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1696 dnia: 07 Listopad 2021, 18:54:57 »
Przepraszam, ale zupełnie nie rozumiem co napisales.
Niemniej nie będę wracał do tematu temperatury wody. Wyjaśniałem sporo razy - niech kazdy robi kawę jak mu smakuje - 100 stopni, 90, 15 - nie ma dla mnie znaczenia. Ale najwyższa ekstrakcje i pełnie smaku uzyska używając wody zaraz po zagotowaniu. To nie moje zdanie - to fakt, czy nam się to podoba czy nie. Bez odbioru
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6207
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1697 dnia: 07 Listopad 2021, 21:14:03 »
 :picardpalm: No to się nie zrozumieliśmy.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1698 dnia: 07 Listopad 2021, 21:21:59 »
https://www.uniterra-nomad.com/

Malutka maszynka do espresso „napędzana” kciukami ;)
Niby w obiegu od 7 lat, ale po ostatnich targach w stanach sprzedaż odżyła ;)
« Ostatnia zmiana: 07 Listopad 2021, 21:24:17 wysłana przez Szczympek »
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1699 dnia: 07 Listopad 2021, 23:39:33 »
Cacko

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6207
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1700 dnia: 07 Listopad 2021, 23:43:44 »
A tu nowość, ciekawe czy będzie też wersja mierząca temperaturę wszystkim osobom w pomieszczeniu.. 

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1701 dnia: 08 Listopad 2021, 09:37:31 »
Nicole Battefeld-Montgomery mistrzyni Brewers Niemiec, użyła go podczas WBrC. Bardzo fajna prezentacja, z tego co pamietam to brakło jej 0.4 punktu do finałowej szóstki :(
Nie chce nawet poznać ceny tego cacka :D
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1702 dnia: 08 Listopad 2021, 11:05:25 »
Pomiar temperatury espresso? Wydaje się, że to przerost formy nad treścią. Niby to bardzo ważny aspekt espresso, ale dlaczegóż klient sam nie miałby odkryć zależności między swoim smakiem a temperaturą kawy?

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1703 dnia: 08 Listopad 2021, 11:43:23 »
Pomiar temperatury espresso?
Raczej chodzi o dripy i to dla eksperymentatorów niż dla kawowego entuzjasty ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1704 dnia: 08 Listopad 2021, 12:47:01 »
Ok, to może i ma sens. Ale chyba jakiś tani termometr na podczerwień też się sprawdzi.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1705 dnia: 08 Listopad 2021, 13:44:54 »
Oczywiście. Waga dealerska za 30 złotych może działać podobnie co Acaia Cinco za 1300 zł ;) to tylko gadżet dla „zajawkowiczów” ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline arob

  • Wiadomości: 385
  • Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1706 dnia: 08 Listopad 2021, 13:59:22 »
Artykuł o różnicach pomiędzy Cold Brew, V60 i Hard Tankiem. Wśród autorów osoby z Hard Beans: https://www.nature.com/articles/s41598-021-01001-2

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6207
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1707 dnia: 08 Listopad 2021, 15:57:28 »
Ok, to może i ma sens. Ale chyba jakiś tani termometr na podczerwień też się sprawdzi.

Tak, to są bardzo ciekawe zmiany profilu podczas zmiany temperatury. Może to się gdzieś sprawdzi, gdzie do konkretnej miejscówki to pasuje i znajdzie się miejsce albo właśnie na zawodach. W domu mój termometr do ciała ma też opcję pomiaru temperatury innych powierzchni, także w trybie ciągłym, więc jak ktoś chce sobie posprawdzać w domu, to może ma też taką opcję.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1708 dnia: 08 Listopad 2021, 18:16:06 »
Wywiad z mistrzem swiata Brewers. Dlaczego polewał 5 razy? Dlaczego użył blendu? Dlaczego później obniżył temperaturę do 60 stopni

https://www.baristahustle.com/lesson/p-1-07-1-no-stir-an-interview-with-world-brewers-cup-champion-matt-winton/
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1709 dnia: 08 Listopad 2021, 19:23:48 »
Dlaczego później obniżył temperaturę do 60 stopni
Ja zrozumiałem 93 i 88.
Wspomina gdzieś później o 60?



« Ostatnia zmiana: 08 Listopad 2021, 19:32:35 wysłana przez pj.w »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi