Autor Wątek: Spienianie mleka - latte art  (Przeczytany 317017 razy)

Offline mazoor Mężczyzna

  • Wiadomości: 97
  • Ekspres: Astoria CKE
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #1005 dnia: 20 Lipiec 2023, 20:48:54 »
Wrzuć film jak spieniasz to będziemy wiedzieli co jest nie tak ;-)

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1078
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #1006 dnia: 21 Lipiec 2023, 12:25:01 »
Looknij na IG chrislin4.0 - są tam tutoriale. Facet, profesjonalista, korzysta ze sprzętu Slayera, który ma tylko 4-o otworowe końcówki dyszy. Zobacz jaki 'jogurt' potrafi ukręcić i jaki Latte Art z tego powstaje

Z ciekawości zerknąłem dzisiaj na to co tam pokazuje i od razu wcieliłem w życie aby żona mogła ocenić czy jest lepiej. Wyszło na to, że jest inaczej ;) Pianka bardzo ładna, fajnie napowietrzona, ale jednocześnie naprawdę kremowa.

Jednak czasami warto spróbować innej metody, a nie ciągle trwać przy jedynym utrwalonym przez samego siebie wzorcu ;)

Offline Matius22

  • Wiadomości: 471
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #1007 dnia: 24 Listopad 2023, 13:40:49 »

Offline Wojlep

  • Wiadomości: 24
  • Ekspres: Szukam
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #1008 dnia: 12 Grudzień 2023, 17:21:55 »
jak w kawiarni :)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 6021
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #1009 dnia: 17 Grudzień 2023, 16:54:04 »
& muzyka:



Plusem są  zwolnione ujęcia.
》tertium non datur《

wit

  • Gość
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #1010 dnia: 23 Styczeń 2024, 10:56:23 »
 Jeszcze nic nadzwyczajnego, ale nowy ekspres mam dopiero od wczoraj
latte art 2.jpg
latter art 1.jpg
« Ostatnia zmiana: 23 Styczeń 2024, 11:01:18 wysłana przez wit »

wit

  • Gość
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #1011 dnia: 27 Styczeń 2024, 16:56:20 »
Niezmiennie bawi
latter art 2.jpg

Offline kfiatos

  • Wiadomości: 336
  • Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #1012 dnia: 20 Marzec 2024, 10:33:27 »
Macie do polecenia kogoś w Warszawie, kto pokaże gdzie robię błędy w latte art? Polecane szkolenie ale nie za 1k PLN?
Tu ostatnie próbki bo dogadałem się z Micrą  :taktak:



Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 6021
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #1013 dnia: 12 Kwiecień 2024, 18:43:10 »
🫡
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10827
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #1014 dnia: 12 Kwiecień 2024, 20:08:08 »
gdzie robię błędy w latte art?
Ta fotka to Twoje dzieło? Nie robisz błędów przecież.

Offline kfiatos

  • Wiadomości: 336
  • Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #1015 dnia: 12 Kwiecień 2024, 20:08:59 »
gdzie robię błędy w latte art?
Ta fotka to Twoje dzieło? Nie robisz błędów przecież.
Moje. Zawsze można lepiej...

Offline anderson

  • Wiadomości: 74
  • Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #1016 dnia: 27 Lipiec 2024, 18:05:49 »
Przeglądam wątek, widzę Wasze dzieła i mam wrażenie, że mam źle spienione mleko. Czy można po załączonym zdjęciu ocenić czy mleko jest przeciągnięte czy jeszcze mam je dogrzać ?

Temp ustawiona na 125 stopni, mam termometr też JoeFrex i spieniam do momentu uzyskania 60-65 stopni. Dysza lekko zanurzona, wir raczej jest choć może nie jakiś spektakularny. Mleko spieniam w dzbanku 500 ml, wlewam z 250 - 265 ml do miejsca gdzie zaczyna się szyjka.

Na początku leci warstwa mleka, a na końcu gęstsza część widoczna na zdjęciu, pod koniec to raczej 'puchata pianka'.


Jutro postaram się dodać film z całego procesu.

D298F4A4-8EC2-40C1-897F-3603DBC44DD5.JPG

Offline kfiatos

  • Wiadomości: 336
  • Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #1017 dnia: 27 Lipiec 2024, 18:30:05 »
Tak. Mleko w tej formie nie nada się do Latte art. Albo za dużo napowietrzania albo za krótka faza mieszania (inkorporacji) żeby uzyskać równomierne napowietrzenie. Na jakiej maszynie spieniasz? To krowie mleko?

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 6021
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #1018 dnia: 27 Lipiec 2024, 18:38:56 »
Temp ustawiona na 125 stopni, mam termometr też JoeFrex i spieniam do momentu uzyskania 60-65 stopni. Dysza lekko zanurzona, wir raczej jest choć może nie jakiś spektakularny. Mleko spieniam w dzbanku 500 ml, wlewam z 250 - 265 ml do miejsca gdzie zaczyna się szyjka
Sądzę, że przy takiej ilości mleka, to jest za małe ciśnienie w serwisowym, który przy tym nie jest duży.
« Ostatnia zmiana: 27 Lipiec 2024, 18:41:41 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline anderson

  • Wiadomości: 74
  • Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #1019 dnia: 27 Lipiec 2024, 18:43:55 »
@kfiatos  Bezzera Matrix, mleko Piątnica 3.2% mleko wiejskie. Co ciekawe mimo, że temperatura powoli dochodzi do 60-65 stopni to kubek od dołu parzy już nieprzyjemnie mocno do trzymania, a z tego co oglądałem na youtube to bez termometra powinienem zakończyć spienianie jak zaczyn parzyć. Może nie sugerować się temperaturą tylko fizycznymi odczuciami ?

Mogę przestawić temp. na boilerze i operować czasem ale nie wiem w którą stronę  :D


 @GostRado sugerujesz zmniejszyć ilość mleka ?

btw. nie wiem czy ma to znaczenie ale priority grzania mam ustawione na coffe na obu boilerach ale to chyba chodzi tylko o moment nagrzewania. Mogę ustawić coffe, none, service.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi