Autor Wątek: Pizza  (Przeczytany 63327 razy)

Offline ignacy

  • Wiadomości: 134
  • Ekspres: Dripper Melitta, V60, FP, Bodum Santos
  • Młynek: Vario-W
Odp: Pizza
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Grudzień 2015, 20:42:44 »
Chyba w tesco też jest jakaś "do pizzy"

Jest, ale to chyba typ 400 z tego co pamiętam.

BTW. z tego co wyczytałem w internecie to włoska "00" jest najdrobniej zmielona, chociaż znalazłem też tu i ówdzie, że najbardziej "biała".

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Pizza
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Grudzień 2015, 20:48:29 »
Możliwe, rzadko tam bywam a ostatnio białej mąki nie kupuję wcale.

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1026
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Grudzień 2015, 21:53:57 »
Chyba w tesco też jest jakaś "do pizzy"

Kupiłem u nich jakąś mąkę "Basia do pizzy typ 00" (edycja limitowana ;) ). Ciasto wyszło na pewno lepsze niż z jakiejś zwykłej tortowej, ale do ideału zapewne daleko.

Offline Jacek Mężczyzna

  • Wiadomości: 106
  • Ekspres: Profitec PRO 700, Kalita 185, V60, Acaia Pearl
  • Młynek: Ceado E37S
Odp: Pizza
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Grudzień 2015, 22:59:50 »
Kamień jest mega. (ja mam szamot akurat)
Używam go do maja namiętnie bardzo. Nie szkoda mi czasu na rozgrzewanie piekarnika (ze 45 min tak trzeba "cirka ebałt"), bo później pizza odda to w smaku.
Poza tym cała resztę z pizzą związaną w tym czasie robię.
I ten zapach w kuchni jak prawdziwej pizzerii.
If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right.

Offline mariuszdbki Mężczyzna

  • Wiadomości: 64
  • Ekspres: alternatywy4+, Nivona 790, maszynka do popcornu + artisan
  • Młynek: Nivona CG 130
Odp: Pizza
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Grudzień 2015, 19:42:22 »
Ekstra przepis! Szczególnie pkt. 4 i pochodne :P
A tak na poważnie - dziś zrobiłem testowy wypiek. Co prawda trochę oszukując (brak kamienia, inna mąka) ale i tak efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. W życiu nie jadłem tak dobrej pizzy zrobionej w domowych warunkach  :pycha:
Żona powiedziała, że w takim razie Ona się już do robienia pizzy nie bierze ;)

Offline ignacy

  • Wiadomości: 134
  • Ekspres: Dripper Melitta, V60, FP, Bodum Santos
  • Młynek: Vario-W
Odp: Pizza
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Grudzień 2015, 10:41:53 »
Ja zawsze robiłem na chlebowej 1050, kupiłem w końcu włoską 00 na pizzę, bez kamienia, ale klasa 8)

Offline grimit

    • dass
  • Wiadomości: 0
    • słodycze ze sklepu spozywczo.pl
  • Ekspres: da
  • Młynek: das
Odp: Pizza
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Marzec 2016, 22:59:41 »
ja tez tylko na 1050 ;d
*Link Removed*

Offline Kabanos

  • Wiadomości: 1
    • alkomaty
Odp: Pizza
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Marzec 2016, 18:12:21 »
Szkoda, że sama się nie zrobi. Super wygląda.  :wow2:
*Link Removed*

Offline elemrdrago Mężczyzna

  • Wiadomości: 19
  • Ekspres: Rocket Appartamento, V60, AP, Phin, Kalita, Chemex
  • Młynek: Comandante, Mazzer Mini, Hario MM-2 (sic!), wyciskarka soków SANO ;)
Odp: Pizza
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Kwiecień 2016, 13:52:54 »
o proszę  :pycha:
 temat dla mnie:)

rownież od dawna robię swoją pizze :) dawno, dawno temu zamówiłem, chyba szamotowy, kamien z Allegro z łopatkami i "przepisami"
extra sprawa.
przez dłuższy czas bawiłem się w ręczne wyrabianie ciasta..czasami wychodziło czasami nie :/
ale od jakiegoś czasu mam "pożyczony" od rodziców (u nich nieużywany) Thermomix i zawsze ciasto robię wlasnie w nim :) za kazdym razem wychodzi :) czasami również kupuje mąki "00" ale zazwyczaj wystarczają zwykłe pszenne..albo mieszanki robię z pełnozbożowych itp....a teraz szykuję się do zrobienia bezglutenowej dla małżonki ;)
i sos również koniecznie robię sam z pomidorków (czasami z puszki)- chwila w thermomixie (gdy ciasto rośnie, a piekarnik się nagrzewa) z przyprawami, oliwą, czosnikiem itp i jest super sosik :)
ale równie ważne jak ciasto i sos są dodatki i oczywiście dobra mozzarella :D nie rozumiem jak można robic pizze z "serem żółtym" ...  :Bicz:
ehhhh chyba w weekend będzie pizza  :hihihi:

Offline Piskoor Mężczyzna

  • Wiadomości: 284
  • Ekspres: Bezzera DUO TOP DE
  • Młynek: Eureka Atom 65E
Odp: Pizza
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Kwiecień 2016, 14:02:28 »
No to i ja się pochwalę....
miesiąc pracy i niemal gotowe...... Dzis ostatnie 10te wygrzewanie ... i jutro startuję...
Oczywiście nie oczekuję odanych wypieków od razu bo to pewnie trzeba opanować... ..
Mąkę co roku przywożę sobie z Włoch jak jadę na narty.... kosztuje grosze a kilka torebek specjalnie miejsca w aucie nie zajmuje...

Teraz szukam idealnego przepisu.... zobaczymy na początek jak pójdzie wg tego z niniejszego wątku...

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2373
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Pizza
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Kwiecień 2016, 14:04:12 »
Mega! :brawa:

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Pizza
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Kwiecień 2016, 14:07:40 »
@piskoor - czapki z głów.

Teraz chyba wiadomo w czyim ogródku następne forumowe spotkanie  :lol2:
LMWDP #469

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Pizza
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Kwiecień 2016, 14:13:17 »
Dawaj współrzędne, po drodze trzeba będzie tylko piwowara odwiedzić. 

Offline Piskoor Mężczyzna

  • Wiadomości: 284
  • Ekspres: Bezzera DUO TOP DE
  • Młynek: Eureka Atom 65E
Odp: Pizza
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Kwiecień 2016, 14:18:34 »
Oooo
nie spodziewałem się że się spodoba...
Żona jak z bliska zobaczyła wykonanie fug to powiedziała że z murarki to my nie przeżyjemy :-D

A co do spotkania forumowego...No Baaaaaa
zestaw Bazzara & Bezzera zawsze gotowy :-D


Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2395
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Pizza
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Kwiecień 2016, 15:03:54 »
No to i ja wtrącę swoje 3 grosze ;-)  Jadłem najlepszy placek w życiu w Veronie (ser, kiełbasa peperoni, cebula, kapary, anyż).
Smak zupełnie inny od tego co można zjeść w RP nawet tam gdzie niby włosi prowadzą lokal, podobnie jak z kawą która mało ze wszędzie kosztuje 1 euro to nawet na stacjach benzynowych przy autostradzie jest moim zdaniem na prawdę godna  ;-) Ale do rzeczy wydaje mi się że w menu w w/w placku był ser ricotta ? No albo ricotta i mozzarella? Wiecie może czy włoska pizza może być z ricotta ? Korci mnie próba odtworzenia tego dania. 

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi