Autor Wątek: Wędzarnie i wędzenie  (Przeczytany 49804 razy)

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #90 dnia: 20 Kwiecień 2023, 06:54:17 »
No właśnie byłem ciekaw,. co kupiłeś, bo zacząłeś fajny temat o grillach gazowych i się urwał....[emoji3]

Miałem sobie zrobić dietę na płatkach owsianych ale chyba nie da rady. Tyle dobrego jedzenia mam do zrobienia na grillu [emoji3]
« Ostatnia zmiana: 20 Kwiecień 2023, 06:57:54 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1966
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #91 dnia: 20 Kwiecień 2023, 07:47:17 »
Miałem sobie zrobić dietę na płatkach owsianych ale chyba nie da rady.
A czemu nie ? rano na śniadanie płatki owsiane(lepiej otręby) do tego siemię lniane, pestki słonecznika, dyni, mielone migdały, ostropest plamisty do tego jogurt i np. siedem truskawek, lub spora garść jagód.

Koniecznie rower :)

A w obiad coś z ogniska np. żeberka "spiepszone" groszek Mun, albo puree z fasoli (Jaś), cukinia z ognia no i jakaś tam jeszcze surówka.
A w miedzy czasie jak go starczy to ze 2/3 kawy nie koniecznie espresso.

I by nie było to nie mój pomysł tylko pani co mnie leczy na cukier :)

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 650
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #92 dnia: 20 Kwiecień 2023, 08:28:22 »
Grill to niestety obżarstwo.

Dlatego wolę elektryczny - włączam, wrzucam tyle co potrzeba na obiad, wyłączam i załatwione ;-)

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1966
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #93 dnia: 20 Kwiecień 2023, 08:56:23 »
Dlatego wolę elektryczny

Też go lubię i to co żona na nim zrobi.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #94 dnia: 20 Kwiecień 2023, 09:47:41 »
Miałem sobie zrobić dietę na płatkach owsianych ale chyba nie da rady.
A czemu nie ? rano na śniadanie płatki owsiane(lepiej otręby) do tego siemię lniane, pestki słonecznika, dyni, mielone migdały, ostropest plamisty do tego jogurt i np. siedem truskawek, lub spora garść jagód.

Koniecznie rower :)

A w obiad coś z ogniska np. żeberka "spiepszone" groszek Mun, albo puree z fasoli (Jaś), cukinia z ognia no i jakaś tam jeszcze surówka.
A w miedzy czasie jak go starczy to ze 2/3 kawy nie koniecznie espresso.

I by nie było to nie mój pomysł tylko pani co mnie leczy na cukier :)

Jka
Będzie rowerek, będzie deska SUP jak się cieplej zrobi. Na razie siłownia garażowa i czasem spacerek.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #95 dnia: 20 Kwiecień 2023, 09:50:18 »
Grill to niestety obżarstwo.

Dlatego wolę elektryczny - włączam, wrzucam tyle co potrzeba na obiad, wyłączam i załatwione ;-)
No ale na gazowym przecież robię tak samo.
Jak jest ciepło, to na grillu, kilka razy w tygodniu robimy posiłki.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 650
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #96 dnia: 20 Kwiecień 2023, 16:00:28 »
Dlatego właśnie elektryczny - bo jest kompaktowy i przenośny - jak jest zimno albo pada to odpalamy w domu. Wychowałem się na wsi - jedzenie poza domem to żadna atrakcja ;-)

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #97 dnia: 20 Kwiecień 2023, 18:53:01 »
Co kto lubi.
Ja swój ogród traktuję, jak cześć domu.
Też wychowałem się na wsi ale nie bardzo rozumiem, jak to się ma.do grillowania....
Dziwna dygresja.


Dla mnie grill elektryczny, to taka większa gofrownica. Bez porównania do możliwości dobrej gazówki z wieloma akcesoriami.
« Ostatnia zmiana: 20 Kwiecień 2023, 19:24:04 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1141
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #98 dnia: 15 Czerwiec 2023, 07:04:29 »
Hej, stosował ktoś "legendarny" kubański węgiel drzewny marabu!, albo brykiet z
łupin kokosa (ten z dziurką) ?
Kolejny hit, czy kit?

« Ostatnia zmiana: 15 Czerwiec 2023, 08:49:59 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #99 dnia: 13 Grudzień 2023, 23:46:16 »
Takie spojrzenie to przynajmniej rozumiem. Natomiast dla mnie zmieniło się kilka rzeczy. Grill przestał być rytuałem, stał się urządzeniem codziennego użytku, jak patelnia. Karczku już nie robię, teraz ulubione stały się polędwiczki, schab i kurczak, plastry o dużej grubości, które w środku zachowują mnóstwo soku. Karczek po prostu jest zbyt żylasty, a z kolei inne mięsa się wysuszały na węglowym grillu. Warzywa i pieczarki wychodzą rewelacyjnie.
Żeberka podwedzane, mniam.
Już nie mogę się doczekać.
A jeszcze koledzy dołóżcie sobie rożen do grilla gazowego i wtedy horyzonty się jeszcze bardziej poszerzają. Nawet zwykły kurczak z różna, smakuje całkiem inaczej niż taki pieczony w bezruchu.

Do różna są różne koszyki,. mocowania, na całe płaty ryb, na udka kurczaka, na frytki.

Mam taki kosz, jeszcze go nie używałem ale mam plan, użyć go również, do... 
PALENIA KAWY!

Zdam relację kiedyś, jak to zrobię.
To dodam, że palenie kawy na grillu się nie powiodło. Za wolno się kręci to rożno i kawa się w jednym miejscu przypala a w drugim jest lekko brązowa.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1141
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #100 dnia: 14 Grudzień 2023, 19:05:39 »
Takie tam :)

Resized_1000009519_2021916650268.jpeg
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #101 dnia: 14 Grudzień 2023, 20:47:49 »
Ładnie ale jak dla mnie za tłusto.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1141
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #102 dnia: 15 Grudzień 2023, 09:30:29 »
Tłuszcz musi być, dla mnie też mogłaby być trochę chudsza.
Pomjając,.że tłuszcz jest nośnikiem smaku i jedna pękła to się ususzy i część tłuszczu zniknie  :hihihi:
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 691
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #103 dnia: 15 Grudzień 2023, 14:36:49 »
Oj lubię taką grubo zmieloną i luźno nabitą tłustą kiełbaskę, mniam  :pycha:

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1141
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #104 dnia: 15 Grudzień 2023, 20:05:57 »
Są odrobine luźniejsze niż bym tego oczekiwał, nie są bardzo luźne, teraz to się już ładnie scięły.

Pierwszy raz testowaliśmy nadziewarkę - wsad 5,5 kg pionową.
Trzeba się z nią trochę oswoić i poskromić powietrze i będzie super.
Jeśli chodzi o kulturę i erogonomię pracy vs zwykła maszynka (lub zwykła elektryczna) do mięsa to zupełnie inna bajka.
Miska mięsa na 3 wsady z tego tak 19-20 kiełbas.
Coś czuję, że robienie kaszanki to będzie czysta przyjemność.

Jakby się ktoś zastanawiał to polecam, jest tego masa w portalach zakupowych, wyglada że ten sam producent, brandowane różnymi nazwami.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi