Autor Wątek: Wędzarnie i wędzenie  (Przeczytany 50276 razy)

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #75 dnia: 04 Październik 2016, 17:43:45 »
Moim zdaniem na wszystko powinien być czas i miejsce. Np karpia uwielbiam, ale tylko na święta, nie wiem czy ze względu na smak, jeśli tak, to dla tego, że kojarzy mi się ze świętami,a nie dla tego, że jest taki dobry, no i pewnie dla tego, że sam go biję i oprawiam,a nie lubię tego robić, ale to już taka tradycja, że ja to robię i to tę tradycję lubię.

Nie wiem dlaczego ale bardzo Cię polubiłem  :mhh:

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #76 dnia: 04 Październik 2016, 17:45:06 »
Też lubię karczek z grilla tylko to jest właśnie najbardziej ryzykowny kawałek zwierza. Bezpieczniej jest wybierać coś innego.

Pewnie boczek.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #77 dnia: 04 Październik 2016, 18:24:14 »


Nie wiem dlaczego ale bardzo Cię polubiłem  :mhh:

Miło mi :-)

Pozdrawiam, Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #78 dnia: 19 Kwiecień 2023, 16:40:59 »
Takie spojrzenie to przynajmniej rozumiem. Natomiast dla mnie zmieniło się kilka rzeczy. Grill przestał być rytuałem, stał się urządzeniem codziennego użytku, jak patelnia. Karczku już nie robię, teraz ulubione stały się polędwiczki, schab i kurczak, plastry o dużej grubości, które w środku zachowują mnóstwo soku. Karczek po prostu jest zbyt żylasty, a z kolei inne mięsa się wysuszały na węglowym grillu. Warzywa i pieczarki wychodzą rewelacyjnie.
Żeberka podwedzane, mniam.
Już nie mogę się doczekać.
A jeszcze koledzy dołóżcie sobie rożen do grilla gazowego i wtedy horyzonty się jeszcze bardziej poszerzają. Nawet zwykły kurczak z różna, smakuje całkiem inaczej niż taki pieczony w bezruchu.

Do różna są różne koszyki,. mocowania, na całe płaty ryb, na udka kurczaka, na frytki.

Mam taki kosz, jeszcze go nie używałem ale mam plan, użyć go również, do... 
PALENIA KAWY!

Zdam relację kiedyś, jak to zrobię.
« Ostatnia zmiana: 19 Kwiecień 2023, 16:54:18 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #79 dnia: 19 Kwiecień 2023, 16:46:16 »
Moim zdaniem na wszystko powinien być czas i miejsce. Np karpia uwielbiam, ale tylko na święta, nie wiem czy ze względu na smak, jeśli tak, to dla tego, że kojarzy mi się ze świętami,a nie dla tego, że jest taki dobry, no i pewnie dla tego, że sam go biję i oprawiam,a nie lubię tego robić, ale to już taka tradycja, że ja to robię i to tę tradycję lubię.

Podobnie jest z grillem. Przychodzi taki czas na wiosnę, kiedy temperatura za oknem zaprasza wręcz do grillowania. W tym grillowaniu najfajniejsze dla mnie jest to, że sam sobie zrobię marynatę, pójdę do mięsnego wybrać karczek, może kupię jakieś nowe szczypce czy widelec. Podpalę węgiel, poczekam na odpowiednią temperaturę, i w tym czasie powędzę się trochę w tym dymie z początkowej fazy rozpalania. Zawsze mam wrażenie, że wiatr robi mnie w konia i gdzie bym się nie przesunął to podąża za mną. Nie lubię tego,a jednak lubię, bo to część rytuału. Zawsze mnie wyganiają do grilla, bo robię to dobrze, i to już tradycja. Lubię ten relaks jak gdzieś tam jest harmider, dzieci krzyczą i biegają,a ja mam przy grillu spokój. Lubię jak każdemu smakuje mój karczek, nawet ojciec przestał już chwalić jakiś tam karczek, który kiedyś jadł na stoku w Szczyrku.

A grill gazowy? Nie widzę tego, na co bym narzekał przy rozpalaniu, no i pewnie moja sześcioletnia córka by bo obsłużyła. Pewnie chodził by cały rok i się znudził, to nie to.

Pozdrawiam, Marek.
To jest może i fajne. Raz na jakiś czas tak jak napisałeś, jako rytuał.
Ja tak używałem kiedyś grilla węglowego. Że 3 razy w sezonie.
Gazowego używam ze 3 razy w tygodniu (w sezonie), bo zimie to żadna przyjemność. Ale w lecie, gotowanie na ogrodzie, bajka.

Bo grill gazowy to nie tylko karkówka i kielbasa (takie miałem menu na węglowym ).

Grill gazowy na ogrodzie, to pełnowartościowa kuchnia letnia.
Można piec, dusić, opiekac, gotować, podwedzać, smażyć i co tam jeszcze...

Palić kawę [emoji3]...?
« Ostatnia zmiana: 19 Kwiecień 2023, 17:34:17 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #80 dnia: 19 Kwiecień 2023, 16:50:00 »
Takie czasy, ale nadal można wybrać smaczniejszą lub mniej smaczną.

Nawet nie chcę Cię zanudzać opowieściami żony o polskich piekarniach. Pewnie każdy segment rynku spożywczego ma coś za paznokciami, ale jeść trzeba.

Pozdrawiam, Marek.
Chlebek też piekę na grillu gazowym. Swój własny, na zakwasie [emoji3]
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1987
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 2 ręczne
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #81 dnia: 19 Kwiecień 2023, 16:53:48 »
Żeberka podwedzane, mniam.

Powiadasz żeberka - czemu nie.
A ja polecam golonkę z rożna to dopiero jest po czym palce oblizywać.

GOLONKA.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #82 dnia: 19 Kwiecień 2023, 17:02:02 »
Z tamtego sezonu letniego.
Oczywiście to tylko część tego co robiłem
Golonka też była.
« Ostatnia zmiana: 19 Kwiecień 2023, 17:37:00 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #83 dnia: 19 Kwiecień 2023, 17:07:29 »
To wszystko na grillu z Castoramy , tylko to rożno z tymi koszami jest już firmy Napoleon,.pod nowego grilla którego będę w tym sezonie używał.
Napoleon Prestige P500.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1987
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 2 ręczne
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #84 dnia: 19 Kwiecień 2023, 17:15:21 »
Oj panie pięknie, ba napiszę że bardzo apetycznie, głodny się zrobiłem.
Ale mogło by się już cieplej zrobić to może i ogień by się gdzieś rozpaliło.

Bo na takim czyś to ja za długo nie pojadę.

Zupa z sezamem i jakimiś liśćmi oraz tatar z tuńczyka.

20230321_122040.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #85 dnia: 19 Kwiecień 2023, 17:24:38 »
Też nie mogę się doczekać, kiedy ciepło będzie.
Już w tym roku mam za sobą dwa weekendy grillowania.
W wielką sobotę i ubiegłą sobotę ale to jeszcze na tym grillu z Castoramy [emoji3]

Była wołowina taka w całym dużym kawałku "low and slow"
Kociołek na grillu gazowym, steki, warzywa grillowane w koszyku, słodkie ziemniaki w całości.
Focaccia i chlebek na zakwasie.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1987
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 2 ręczne
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #86 dnia: 19 Kwiecień 2023, 17:31:18 »
słodkie ziemniaki

Widzę je tam i widzę szaszłyki, pomieszaj / poprzekładaj batata z rybą, dynią, boczkiem wędzonym, pieczarką albo gruszką, nadziej to na patyk do szaszłyka i na grilla.

Kurna co ja robię do kolacjo/obiadu 30min. nie wiem czy wytrzymam.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #87 dnia: 19 Kwiecień 2023, 17:42:26 »
Hehehe.
Wypróbuję Twój przepis.
Mam takie szpady, do nadziewania, właśnie.

(Dużo różnych gratów na kupowałem, do tego grilla)

Normalnie mam zajawkę, jak z kawą na początku.
Oczywiście kawa jest ważną częścią mojego życia ale w tym temacie już nie gonię króliczka.
Jestem zadowolony z tego co mam.
« Ostatnia zmiana: 19 Kwiecień 2023, 17:45:46 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1987
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 2 ręczne
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #88 dnia: 19 Kwiecień 2023, 17:48:00 »
Wypróbuję Twój przepis.

Mnie do tego kucharz robił jeszcze brązowy ryż i sos pieczarkowy (pieczarki z puszki) pychotka to była.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #89 dnia: 19 Kwiecień 2023, 19:11:49 »
Webera parę dni temu odkaziłem ogniem, pozostaje jeszcze płyn i mycie.
Grill to niestety obżarstwo.
 :picardpalm:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi