Autor Wątek: Wędzarnie i wędzenie  (Przeczytany 49807 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Kwiecień 2015, 07:50:33 »
Dzięki Fux ;-)

Offline Jacek Mężczyzna

  • Wiadomości: 106
  • Ekspres: Profitec PRO 700, Kalita 185, V60, Acaia Pearl
  • Młynek: Ceado E37S
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Kwiecień 2015, 21:10:15 »
Najczęściej kupowałem w tym sklepie potrzebne mi rzeczy do produkcji wyrobów http://www.wyroby-domowe.pl/index.php.
Mirek spoko gość jest. I ma szeroką wiedzę w tym temacie.
Korzystałem też z z tych sklepów:
http://www.zdrowodomowo.pl/
http://wedliniarz.com/
http://swojskiwyrob.pl/
If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right.

Offline KAKR Mężczyzna

  • Wiadomości: 311
  • Ekspres: La Pavoni Professional,Faema Faemina,Baby Faema,Rocket Giotto Evo 2, Aeropress,Arrarex ,Kalita
  • Młynek: Macap,Rancilio Kryo,Lido E,Mahlkonig Kenia
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Kwiecień 2015, 10:15:34 »
Poruszaliśmy juz ten temat kilka razy w różnych miejscach ale zbierzmy teraz wszystko w jednym miejscu.
- Czy ktoś z Was samodzielnie wędzi sery, mięsa, ryby itd?
Wędze od kilku lat :)
sery białe rewelacja warto próbować :)

- Kupowaliście wędzarkę czy robiliście sami?

Z doświadczenia elektryczna np
wedzarnia-elektryczna-thermowind proponuje zobaczyć na allegro
dobra jakość i cena - dlaczego elektryka  np. jeżeli wędzę polędwice to maks 30 stopni przez około 9 godzin spróbuj na żywym  ogniu utrzymać temperaturę...

- Palenie tradycyjne czy generator dymu i które rozwiązanie jest lepsze?
 ważne aby był prawdziwy dym powstały z wyniku spalania :)

- Jaka jest optymalna pojemność wędzarki w przydomowych warunkach (zakładamy, że nie wędzimy całej świnki!)
...na około maks 10 kg wkładu

- No i oczywiście przepisy!!!

przepisy najlepsze to forum wedlinydomowe.pl :))
 dla początkujących i prof... ważny adres ...

i producent przypraw ceny rewelacja digesta.com.pl

Pozdrawiam

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Kwiecień 2015, 10:20:26 »
Dzięki, właśnie na thermowinda 1501 patrzę życzliwym okiem :)
Na wędlinach już jestem, zadawałem jakieś pytania ale póki co zostałem... powiedzmy że pominięty. :evil: Niemniej to rzeczywiście spore źródło wiedzy.

Serów białych nigdy nie jadłem wędzonych (chyba) - jak się to robi i jak smakuje?

Offline KAKR Mężczyzna

  • Wiadomości: 311
  • Ekspres: La Pavoni Professional,Faema Faemina,Baby Faema,Rocket Giotto Evo 2, Aeropress,Arrarex ,Kalita
  • Młynek: Macap,Rancilio Kryo,Lido E,Mahlkonig Kenia
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Kwiecień 2015, 10:33:58 »
Serów białych nigdy nie jadłem wędzonych (chyba) - jak się to robi i jak smakuje?

Ser biały najlepiej tłusty tupu włoskiego np w lidlu takie okrągłe w czerwonym napisem.

roztwor soli 7-9 % na 24 H przed .
Wyciągamy i osuszamy - apteka wizyta po gazę zawijamy jak cukierki  u mnie 3 sztuki na jednym haku jeden pod drugim.
Możemy otoczyć w ziołach i przyprawach kto co lubi i zawijamy w gazę.
Wędzenie maks 45 najlepiej bliżej 40 min 4 godziny. NIE WOLNO ZAPRASZAĆ GOŚCI bo nic nie zostanie a ciepły jest obłedny jeszcze wino :))
Po wędzeniu ser może leżeć w zimnym i suchym około 45 dni tyle maks wytrzymałem :)
 Jak to zacznie wychodzic to próby z serem typu wiedeńskiego oraz mozzarella di bufalla -
ostatnie to po prostu poezja....ale temp około 30 - 35 maks.
Hm jak smakuje - oscypki z krówskiego mleka sprzedawane cały sezon niech ...
Im bardziej tłusty ser tym lepszy nośnik smaku...

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Kwiecień 2015, 10:43:04 »
Jak to dobrze, że własnie zjadłem 2 śniadanie bo ciężko byłoby wytrzymać... Zakup wędzarni jeszcze w planach a tu już by się zjadło coś takiego! Na razie u mnie niestety ser musiałby być chudy  ;)

Offline KAKR Mężczyzna

  • Wiadomości: 311
  • Ekspres: La Pavoni Professional,Faema Faemina,Baby Faema,Rocket Giotto Evo 2, Aeropress,Arrarex ,Kalita
  • Młynek: Macap,Rancilio Kryo,Lido E,Mahlkonig Kenia
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Kwiecień 2015, 10:50:08 »
thermowinda 1501 mam ten model tylko starszy i mniej można wiórków wędzarniczych można dodać teraz to lepsze rozwiązanie łatwiej otrzymać ciągłość dymu  .
w okresie świątecznym jestem zmuszany przez przyjaciół do wędzenia serów wtedy  na jedno wędzenie 36 serów  i muszę tak z 4-5 razy... nie wolno częstować znajomych i rodziny - ŻYĆ potem nie dają  :evil:
« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień 2015, 10:53:00 wysłana przez KAKR »

Offline KAKR Mężczyzna

  • Wiadomości: 311
  • Ekspres: La Pavoni Professional,Faema Faemina,Baby Faema,Rocket Giotto Evo 2, Aeropress,Arrarex ,Kalita
  • Młynek: Macap,Rancilio Kryo,Lido E,Mahlkonig Kenia
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Kwiecień 2015, 10:57:19 »
Ale największym HITEM są kurczaki zagrodowe peklowane min 48 godzin i wędzone na gotowo - 50 stopni 4 godziny potem na maksa okolo 4 kolejnych   na obiad lub przyjecie.Można tez po 4 godzinach wędzenia natrzeć ziołami  przełożyć do piekarnika tez rewelka ... :jezyk:

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Kwiecień 2015, 10:59:39 »
Hmmm, jednak to śniadanie wcale nie było takie obfite... ślinka kapie...

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Kwiecień 2015, 11:02:13 »
nie wolno częstować znajomych i rodziny - ŻYĆ potem nie dają  :evil:
Fakt  ;) Ja mam w rodzinie wędkarza i myśliwego więc handel wymienny wchodzi w grę  ;)

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Kwiecień 2015, 14:58:19 »
W środe przed wielkanocą przywiozłem od rzeźnika szynkę gotowaną, polędwicę, szynkę z dzika.
Dwie ostatnie zamrożone.
Szynka gotowana w lodówce do dzisiaj bez zmiany smaku, nalotu, etc.
Peklowana na mokro z delikatnym nastrzyknięciem.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Kwiecień 2015, 15:15:37 »
zamrożone.
z delikatnym nastrzyknięciem
To jest chyba prowokacja  ;)

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Kwiecień 2015, 15:41:37 »
Nie; dla soczystości.
Jedna szpilka i baniak jak do oprysków w ogrodzie.
Tylko ta wp. strzykana.
Polędwica i dzik sama zalewa.
Na pół surowo.
Mniód.
 :jezyk:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Kwiecień 2015, 09:24:52 »
W co się warto zaopatrzyć kupując wędzarnie - taki zestaw "must have"? Rzecz jasna oprócz zrębek ;-)

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Kwiecień 2015, 09:57:00 »
Zadaszenie i osłonięcie przed wiatrem.
Termometr, haczyki, solankomierz, pojemniki do peklowania, chłodnie, kocioł do parzenia, siatki wędliniarskie, przędzę wędliniarską.
Przewiewne miejsce do osuszenia wsadu przed wędzeniem; mniej paliwa na wysuszenie stracisz a towar nie będzie bury od wcześniejszego puszczenia dymu.
Towar musi być suchy i ciepławy.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi