Autor Wątek: Oliwa z oliwek: kryteria jakości  (Przeczytany 12236 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #45 dnia: 17 Październik 2023, 17:15:36 »
A ja po wielu "oliwnych eksperymentach" wróciłem do korzeni. Kiedyś płaciłem za nią 22zł.:

https://kawa365.pl/product-pol-6925-Oliwa-z-oliwek-Dante-Extra-Virgin-Olive-1000-ml.html
》tertium non datur《

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #46 dnia: 17 Październik 2023, 17:35:37 »
Biorę oliwę bezpośrednio na Istrii w miejscowości Vodnjan (HR)_podobno najstarsze miejsce w rejonie gdzie uprawiają oliwę z oliwek  jak wielokrotnie tłumaczyli mi właściciele tamtejszych upraw oliwek nie ma opcji żeby dobrej jakości oliwa kosztowała w sklepie w butelce 50-80  złoty za litr  to niewykonalne i to są po prostu kiepskie oliwy .

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #47 dnia: 17 Październik 2023, 17:45:51 »
Ok. 5 dych/litr w metalu pięciolitrowym uważam za granicę absurdu w sklepie internetowym.

Przypuszczam, że to stwierdzenie tak się z tą oliwą ma, jak degustacje wina w winnicach.

Sami Włosi pukają się po głowie, jak rozmowa schodziła na taki temat.

W PL także są rewiry winorodne i zjawisko ma podobny aspekt.

Dlaczego mam płacić za czyjeś fanaberie.
Kilka razy byłem w takich miejscach w Polsce i IMHO nic nie dawało mandatu do oczekiwania przez właścicieli niespotykanych cen za te produkty.
Sorry, litości!

O kilku "dystrybutorach" typu Piiiiiiiiiiiii, piiiiiiiiiii, piiiiiiii, nawet nie warto pisać.

W Lidlu, Biedrze, można kupić pijalne wino za 20-40 zł.
W tzw. winotece czy jak byśmy tam taki przybytek nazwali, sikacze za 2-3 razy tyle.

Aplikacje vivino polecam.

Można się zdziwić.
« Ostatnia zmiana: 17 Październik 2023, 17:48:32 wysłana przez Fux »
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #48 dnia: 17 Październik 2023, 17:49:22 »
Może być tak jak piszesz i uległem tym historią:):)ale jakoś smakowo uzależniłem się od tamtych oliw i nijak nic innego mi nie podchodzi .

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #49 dnia: 17 Październik 2023, 17:52:21 »
Inaczej, jeżeli nie ochrzczą jakimś syfem, to każda, prawie, oliwa z oliwek się broni. Jak ze wszystkim. Z kawą, mięsem, rybami.
Przetworzone rzeczy typu szynka czy kiełbasa to już inna bajka.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Bazyl

  • Wiadomości: 324
  • Ekspres: Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus, Hario Mizudashi, Hourglass 8 cup
  • Młynek: JX Pro
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #50 dnia: 17 Październik 2023, 19:13:22 »
Wracając do tematu ... :) Rozumiem, że szkoda wypasionej oliwy używać do smażenia. Zatem znalazłem już oliwę do "na zimno", a teraz potrzebuję takiej na patelnię :)

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #51 dnia: 17 Październik 2023, 19:23:26 »
Oliwy z oliwek nie stosuje się do smażenia. Zbyt niska temperatura dymienia.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #52 dnia: 17 Październik 2023, 19:49:47 »
Koleżanka żony Włoszka powiedziała, że we Włoszech używają do smażenia oliwy z oliwek, np cienko pokrojoną wołowinę, ziemniaki. Jak delikatnie obtaczam oliwą świeżo zrobione frytki do pieczenia w piekarniku, to super smakują.
« Ostatnia zmiana: 17 Październik 2023, 20:01:25 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #53 dnia: 17 Październik 2023, 20:00:00 »
To może źle zrozumiałem wpis powyżej. Odebrałem bardziej w kontekście schabowego lub mielonego lub innych długo smażonych potraw.
Cienkie paski mięsa, warzywa, szpinak, etc. jak najbardziej ale trzeba pilnować temperatury.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline MSL

  • Wiadomości: 699
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #54 dnia: 17 Październik 2023, 20:12:55 »
Oliwy z oliwek nie stosuje się do smażenia. Zbyt niska temperatura dymienia.

To jest mit, który wielu powtarza nie mając pojęcia o zagadnieniu. Tak oliwa(extra virgin jak i inne obrabiane na zimno) ma relatywnie niską temperaturę dymienia, ale nie ma to nic wspólnego z jej stabilnością. Ta ostatnia właściwość jest w przypadku smażenia najważniejsza. Oliwa jest dużo bardziej stabilna niż wiele olejów rafinowanych, o wysokiej temperaturze dymienia. Doskonale nadaje się do smażenia, chyba, że ktoś ma coś przeciwko jej smakowi.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #55 dnia: 17 Październik 2023, 20:14:28 »
Otóż, jak mi powiedziała zaprzyjaźniona magister dietetyki, smaży się na smalcu, maśle klarowanym, oleju kokosowym oraz oleju rzepakowym albo oliwie z oliwek - ale te dwie ostatnie pozycje rafinowane, nigdy extra vergine.

Offline MSL

  • Wiadomości: 699
  • Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #56 dnia: 17 Październik 2023, 20:17:43 »
Badania były na ten temat przeprowadzone wielokrotnie już, przykładowe: https://actascientific.com/ASNH/pdf/ASNH-02-0083.pdf

Nie powtarzajmy bredni, oliwa z oliwek extra virgin jak najbardziej nadaje się z smażenia, jest wręcz zdecydowanie lepsza do tego celu niż większość rafinowanych chemicznie olejów.
« Ostatnia zmiana: 17 Październik 2023, 20:30:55 wysłana przez MSL »

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #57 dnia: 17 Październik 2023, 20:49:27 »
Dzięki za linka.

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1184
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #58 dnia: 17 Październik 2023, 21:47:24 »
Jak MSL napisał, to jest duża nieprawda, często brana chyba z zwykłych niedomówień, np evoo ma w sobie trochę wody w przeciwieństwie do rafinowanych, więc szybko pojawiają się jakieś opary i odstraszają. Często też ludzie powtarzają rady restauratorów czy znajomych z gastronomii i oni mają swoje racje, w każdym biznesie liczy się ekonomia a smażenie w tym schabowych czy frytek w frytkownicy było by gorzej niż bezsensowne.

Nie umiem teraz znaleźć bo miałem gdzieś zapisany link do badań sięgających jeszcze lat '90 ale za to można zacząć od youtubera, wiem jak na forum cenimy ich ;)


W opisie ma kilka linków do samych badań.

ps
I coś kontrowersyjnego, ja najbardziej lubię jajecznicę ma evoo a nie na maśle, wiem, wiem, ale nie będę tego leczył ;)

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #59 dnia: 17 Październik 2023, 22:05:53 »
Sorry, schabowy na oliwie z oliwek to porażka.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi