Autor Wątek: Oliwa z oliwek: kryteria jakości  (Przeczytany 12002 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5291
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Kwiecień 2023, 08:52:09 »
Obecnie kupuję w takich wiadrach https://oliwazesparty.pl/101,oliwki-ciemne-kalamata-z-pestka-3-kg.html.
Jak otworzysz takie wiaderko z 3kg oliwek, to nie zaczną się psuć? Bo takiej ilość od razu nie dam rady zjeść.
« Ostatnia zmiana: 02 Kwiecień 2023, 09:01:57 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3168
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Kwiecień 2023, 11:05:00 »
Ja używam tureckich czarnych oliwek w puszkach po 0,75 kg i rzeczywiście, czasem się zepsują. 3kg może być ciężkie do ogarnięcia.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5291
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #32 dnia: 02 Kwiecień 2023, 11:51:12 »
Ja używam tureckich czarnych oliwek w puszkach po 0,75 kg i rzeczywiście, czasem się zepsują. 3kg może być ciężkie do ogarnięcia.
Też tak myślę, ale może te Gromoga jakieś spowalniacze mają?
》tertium non datur《

Offline WS5 Mężczyzna

  • Wiadomości: 430
  • Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #33 dnia: 02 Kwiecień 2023, 13:34:04 »
Zależy od tempa konsumpcji ;) Ja mam problem z litrowym słoikiem, ale jem sam i więcej niż kilka dziennie nie ma szans... Więc otwieram nowe jak np. brat z dzieckiem (fanem oliwek) przyjedzie i robimy pizzę...

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1045
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #34 dnia: 02 Kwiecień 2023, 18:07:44 »
Jeszcze mi się nie zepsuły nigdy. Kiedyś 20-kilogramowe puszki trzymałem w ciepłej piwnicy w bloku i było ok.
Takie wiaderko jest w słonej zalewie. W środku okrągły plastik przytrzymujący oliwki aby nie wypływały. Znajomy z zalewaniem oliwą kombinował, ja trzymam normalnie i nie w lodówce. Coś tam na powierzchni zalewy potrafi się pokazać, ale nie ma to wpływu na smak oliwek i  przemywam to zawsze wodą. Fajne są też suszone.

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #35 dnia: 04 Kwiecień 2023, 13:21:36 »
Jeśli chodzi o oliwki, to te https://www.amazon.de/-/pl/dp/B01ANZXRJM?pd_rd_w=cFRmW&content-id=amzn1.sym.995b3ade-87fd-4685-9950-c7995e7b483c&pf_rd_p=995b3ade-87fd-4685-9950-c7995e7b483c&pf_rd_r=AHNS64GJ4WC4587V6ZC6&pd_rd_wg=CMXmZ&pd_rd_r=38b7a8bc-d831-4e96-b2b7-23a68598683e&pd_rd_i=B01ANZXRJM&ref_=pd_bap_d_grid_rp_0_1_t&th=1  smakują tak samo jak smakowały przed laty gdy próbowałem pierwszy raz oliwek w Grecji, są słone to fakt, ale tak też smakowały kiedyś :) a oliwę ostatnio kupuję z Hiszpanii, na temat smaku nie będę się wypowiadał, wiadomo każdy ma inne upodobania, ale pod względem walorów prozdrowotnych ta mi przypasowała https://www.suertealta.es/comprar-aceite/es/aceite-picual/picual-botella-500ml.html ponad 1000mg  polifenoli /kg
Z greckich ta jest niezła :) https://www.die-amphore.de/epages/9273e168-60c8-483e-97d5-4f1b83656287.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/9273e168-60c8-483e-97d5-4f1b83656287/Products/110
« Ostatnia zmiana: 04 Kwiecień 2023, 13:30:40 wysłana przez pietro »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6200
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #37 dnia: 04 Kwiecień 2023, 14:05:08 »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6200
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #38 dnia: 04 Kwiecień 2023, 14:08:07 »
Dobra, nie ważne coś mi się pochrzaniło z zakładkami ;)

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1138
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #39 dnia: 14 Kwiecień 2023, 21:44:18 »
Wziąłem na próbę, nie mam dużego doświadczenia z oliwami.
Co prawda nie czuję migdałow i pomidorów chyba że "szypułki" , wyczuwalny aromat skoszonej trawy i liści :)
Kolor zielonkawy.

Brak nieprzyjemnej goryczki.
Na pewno ciekawy smak i zapach.
Zdecydowanie bardziej wolę niż maszynowo metaliczny posmak.
Resized_20230414_212542_495864816579172.jpeg
Resized_20230414_212717_495872106466200.jpeg
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Bazyl

  • Wiadomości: 323
  • Ekspres: Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus, Hario Mizudashi, Hourglass 8 cup
  • Młynek: JX Pro
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #40 dnia: 17 Październik 2023, 14:40:55 »
Temat przycichł, ledwo się dogrzebałem. Właśnie PŻona wykończyła chorwackie zapasy i dostałem misję zakupu dobrej oliwy. Gdzie i na co patrzeć przy zakupie?

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1045
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #41 dnia: 17 Październik 2023, 14:56:33 »
U mnie teraz oliwa Agro Creta.  Nazbierało się kilka puszek 5l. Znajomi ją chwalą.

Offline WS5 Mężczyzna

  • Wiadomości: 430
  • Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #42 dnia: 17 Październik 2023, 15:11:07 »

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2987
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #43 dnia: 17 Październik 2023, 15:15:57 »
Sklep szalonego greka polecam. Któraś bańka 5l kupiona.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3168
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Oliwa z oliwek: kryteria jakości
« Odpowiedź #44 dnia: 17 Październik 2023, 17:12:44 »
U mnie z kolei bańka 5l Anoskeli z kreta24.pl.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi