Autor Wątek: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID  (Przeczytany 4202 razy)

Offline Zegzii

  • Wiadomości: 25
  • Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Melitta Molino
Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Marzec 2023, 22:20:23 »
Właśnie w deugiej metodzie nic nie ma odnośnie kiedy nacisnac przycisk pary. Tutaj jest opis tekstowy:
Brewing workflow
1. Turn on machine.  Let it heat up 15-30m. 
2. Wait for BREW BUTTON to light up
3. Remove Portafilter
4. Run some water through group head then wipe with towel and use brush to clean
5. 18g coffee into basket and tamp
6. Flip on STEAM BUTTON for 20s then flip off
7. Put filled Portafilter into place
8. Brew espresso
***Longer than 20s will cause boiling water/steam to spill into group head

Cos bys polecil zmienic jeszcze do tego?

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 649
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Marzec 2023, 08:06:33 »
5½ Wait for BREW BUTTON light to turn off
ewentualnie jeszcze
5¾ and wait X seconds

Offline Zegzii

  • Wiadomości: 25
  • Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Melitta Molino
Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Marzec 2023, 14:54:13 »
Właśnie zrobilem tak jak tu wyzej piszemy, 17g in 42g out w 26 sekund, ale kawa kwasna. Kwasnosc oznacza zbyt niska temperature?:) czy moze zbyt szybki czas uzysku byl?

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 649
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Marzec 2023, 20:01:28 »
25-30s powinno być ok. Zrób dwa espresso po kolei i porównaj czy są podobne. Trzeba się pobawić temperaturą mieleniem. Sprężynę wymieniłeś?

Offline Zegzii

  • Wiadomości: 25
  • Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Melitta Molino
Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Marzec 2023, 20:30:24 »
Na sprężyne muszę poczekać jeszcze 9 dni. Młynek też daje do życzenia, trafił mi się w ręce Normcore v2, teoretycznie niezle ratio wychodzi. Bede cos kombinowac jeszcze z tym temp surfingiem tylko nie wiem juz w ktora strone isc jesli wychodzi kwasna, na ktorym etapie tego surfingu cos jeszcze zmienic

Offline Zegzii

  • Wiadomości: 25
  • Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Melitta Molino
Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Marzec 2023, 11:28:58 »
Dzis wyprobowalem ten 1 sposób czyli:
- Gdy wszystko gotowe, spuszczam wode az zgasnie lampka od brew button, czekam az znow sie zaswieci, czekam 10 sekund, naciskam przycisk pary na 5 sekund, wylaczam przycisk pary i natychmiast klikam brew button.
17g in 43 out w 25s, kawa wyraznie mniej kwasna ale jeszcze troszke jest. Moze sprobuje przedluzyc czas wcisnietego przycisku pary do 8-10s?

Offline Robertxrv750G7

  • Wiadomości: 32
  • Ekspres: Gaggia Classic V3 (PiD, OPV)
  • Młynek: Eureka Specialita
Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Marzec 2023, 13:25:49 »
Może się powtórzę, ale jedynym rozwiązaniem by espresso wyszło smaczne z Gaggi, to ciśnienie 9bar (regulowany zawór) i PID, który będzie nadzorował temperaturę...
O młynku nawet nie wspominam, bo ten który masz to... sam rozumiesz
« Ostatnia zmiana: 22 Marzec 2023, 13:36:39 wysłana przez Robertxrv750G7 »

Offline Zegzii

  • Wiadomości: 25
  • Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Melitta Molino
Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Marzec 2023, 22:10:40 »
Jasne w pełni rozumiem, jak tylko kupiłem ekspres to tego samego dnia zamowilem sprezyne wiec czekam jeszcze kilka dni i wymieniam. Mlynek lada dzien bedzie na pewno lepszy. Co do PID to chyba bym zmienil predzej ekspres niz dolozyl sam bo az takim majsterkowiczem nie jestem. Dlatego pytam tu o rady bo chcę wyciagnac ile sie da z tego ekspresu a nawet bez PID przy dobrym temp surfingu z tego co wiem moga wychodzic niezle kawki:)

Offline Zegzii

  • Wiadomości: 25
  • Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Melitta Molino
Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Kwiecień 2023, 14:05:38 »
Hej, dostalem juz swoja sprezyne i naked portafiltr. Sprezyna wymieniona, do portafiltra z SoC wlozylem podwojne sitko z oryginalnego zestawu Gaggi. Mam pytania co do pierwszego espresso po "modach" :)
Z temp surfingiem jeszcze kombinuje aby znalesc najlepsze rozwiazanie, co do ratio: 17g in 34 out w 30 sekund. Co zauwazylem to baaaardzo duzo piany wylatujacej zamiast kawy, moze byc to efekt zbyt swiezej kawy? Kawa Hayb tydzien temu palona. Brak jakiegos rozpryskiwania itd wszystko ladnie wyglada ale wlasnie meega duzo piany ktora w miare szybko opadla.
Dzieki za porady!;) dodam filmik jak mi sie uda zgrac

Offline Tomo Mężczyzna

  • Wiadomości: 131
  • Ekspres: NS Oscar 2 | NS Musica [WIP] | Phin
  • Młynek: J-max | Sculptor 064s
Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Kwiecień 2023, 16:44:52 »
Obstawiam świeżość kawy.
Sam nigdy nie robiłem szotów do przezroczystej szklaneczki, ale jak obczaisz nagrywki z YouTube to tam często jak robią espresso, to leci dużo creamy i dość szybko ona opada :)

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 649
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Kwiecień 2023, 08:24:44 »
Byle nie paczać na amerykańskie filmy - tam mają jakąś obsesję z używaniem kawy kilkudniowej.
Daj jej odpocząć kilka albo kilkanaście minut po zmieleniu i zobacz czy się ustabilizuje.

Offline Zegzii

  • Wiadomości: 25
  • Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Melitta Molino
Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Kwiecień 2023, 12:26:24 »
Zmienilem o 1 klik mlynek, chwile odczekalem po zmieleniu i zdecydowanie lepiej, ratio 1:2.5 , 17.5g in 43 out w 27 sekund. Lecialo ekstra, kawa smaczna moze minimalnie gorzka ale jedno z lepszych espresso. Nadal sie bawie w temp serfing, teraz probuje metode: spusczczam wode az przycisk brew gasnie; przycisk brew sie zapala, odliczam 10s, po uplywie 10s zalaczam przycisk pary na 5s, wylaczam i natychmiast parze kawe. zobaczymy dalej jak bedzie, dzis przychodzi do mnie eureka specialita i moze byc tylko lepiej:)

Offline deem

  • Wiadomości: 20
  • Ekspres: Gaggia Clasic Pro
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Kwiecień 2023, 20:37:24 »
Jak długo czekałeś na sprężynkę?

Offline Hyoah

  • Wiadomości: 33
  • Ekspres: Ascaso Steel Duo PID v2
  • Młynek: DF64
Odp: Sposoby używania Gaggia Classic bez PID
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Kwiecień 2023, 00:16:40 »
i skąd zamawiałeś? :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi